Antena Meniu Search
x

Parlamentul Olandei a votat o rezoluție prin care se opune aderării României la spațiul Schengen

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie prin care cere guvernului să nu voteze în favoarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, relatează Agerpres. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România are o şansă de a adera la spaţiul Schengen, dar nu o garanţie.

de Redactia Observator

la 20.10.2022, 17:27

Mark Rutte, premierul Olandei, și Klaus Iohannis, președintele României
Partidul premierul olandez se numără printre formațiunile care se opun aderării României în spațiul Schengen - Profimedia

''Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare.

Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.). Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc'' a declarat  Sophia in'T Veld pentru Agerpres.

Olanda este singura piedică în calea intrării României în Spațiul Schengen. Premierul Mark Rutte a semnalat în România că aşteaptă ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Membrii coaliției de guvernare din Olanda se opun aderării României în Schengen

Pe acelaşi subiect

În Olanda, după alegerile parlamentare din 15-17 martie 2021 a fost semnat un acord de coaliţie pentru perioada 2021-2025 între Partidul Conservator Liberal (VVD, membru al grupului Renew Europe), Partidul Democraţii 66 (D66, membru al grupului Renew Europe), Apelul Creştin-Democrat (CDA, membru al grupului PPE) şi Uniunea Creştină (membră a grupului PPE). La 10 ianuarie acest an a fost instalat actualul guvern condus de premierul Mark Rutte (VVD), care s-a aflat şi în fruntea coaliţiei precedente ce s-a opus în mod deschis apartenenţei României la spaţiul european de liberă circulaţie, invocând probleme cu justiţia şi cu respectarea statului de drept în ţara noastră.

Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, o rezoluţie nonlegislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu despre aderarea României la Schengen: Problema este Olanda

''Problema este Olanda, este evident acest lucru. Acolo este un guvern în care sunt partide extremiste care creează probleme. După cum ştiţi, în coaliţia guvernamentală anterioară exista în acordul de coaliţie specificat clar faptul că nu vor da acces României şi Bulgariei în Schengen. Acum nu mai există scris acest lucru în acordul actual de coaliţie'', a explicat Marian-Jean Marinescu pentru Agerpres. Europarlamentarul român din grupul PPE a remarcat că, dacă premierul olandez Mark Rutte ar susţine aderarea celor două ţări la Schengen fără a avea acordul tuturor partidelor din coaliţia de guvernământ, ar risca să rămână fără majoritate şi, practic, fără guvern.

''Deci acolo este problema. Dacă simte că pierde majoritatea şi că îi pică guvernul, Mark Rutte va face, din păcate, alt rău, din nou, altui popor, doar ca să-şi păstreze el guvernul. Asta trebuie spus foarte clar pentru că aceasta este realitatea./.../ Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este mic copil faţă de mecanismul privind statul de drept, care este acum în vigoare, care este mult mai dur şi care este valabil pentru toate statele membre'', a apreciat eurodeputatul român.

Marian-Jean Marinescu şi-a exprimat speranţa că, în urma verificărilor realizate de experţi ai instituţiilor europene, rezultatul va fi unul pozitiv. ''Mai rămâne MCV. S-au votat legile justiţiei, în mod normal ar trebui să primim un raport de progres favorabil de la Comisia Europeană şi să se propună ridicarea MCV'', a adăugat Marian-Jean Marinescu, membru al comisiilor europarlamentare pentru mediu (ENVI) şi transporturi (TRAN).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Parlamentul Olandei a votat o rezoluție prin care se opune aderării României la spațiul Schengen