Antena LIVE

Curs valutar

Update

A început prima şedinţă a noului Parlament. Senatorii şi deputaţii îşi preiau mandatele

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au întrunit astăzi, 21 decembrie, de la ora 12.00, în şedinţe separate de deschidere a legislaturii 2020-2024, ca urmare a decretului de convocare emis de preşedintele României după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

De la 21.12.2020, 12:33
WhatsApp
Galerie (2)
Parlamentul nou-ales se reuneşte astăzi, la convocarea preşedintelui Klaus Iohannis Inquam Photos / George Călin

UPDATE ora 12:10 - A început prima şedinţă a noului Parlament. Senatorii şi deputaţii aleşi în urma scrutinului din 6 decembrie îşi preiau mandatele. Noii deputaţi au ţinut în primul plen de luni al Camerei Deputaţilor un moment de reculegere în memoria martirilor de la Revoluţia din decembrie 1989.

Şedinţa este prezidată de Lucian Feodorov, deputat al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), decan de vârstă care va prezida plenurile până la alegerea noului preşedinte al Camerei Deputaţilor.

În prima zi de lucru a noilor aleşi vor fi formate comisiile de validare a mandatelor, vor fi validate mandatele, iar parlamentarii vor depune jurământul.

Procedurile sunt similare la cele două Camere, diferenţe fiind înregistrate în ceea ce priveşte numărul membrilor comisiilor de validare şi procentul mandatelor care trebuie validate pentru a se considera legal constituită o cameră.

La Camera Deputaţilor, acesta este de două treimi, iar la Senat de trei pătrimi. În ambele cazuri, pentru ca un mandat să fie validat, este necesară depunerea jurământului. 

Rezultatul votului din 6 de­cembrie oferă un a­van­­taj la limită coaliţiei PNL - USR-Plus - UDMR.

În Camera Deputaţilor, majoritatea celor trei partide este de 51,3%. Dacă voturile minorităţilor (17 voturi) merg alături de coaliţie, majoritatea este de 56% (totalul deputaţilor este de 329).

În Senat, majoritatea este de 55% (totalul senatorilor este de 136).

Pe ansamblul Parlamentului, din cei 456 de parlamentari, coaliţia are 244 (fără minorităţi), adică 53,5% din voturi.

Procedura de validare la Camera Deputaţilor

În şedinţa de plen va fi constituită Comisia de validare, care are 30 de membri, va fi aprobat raportul Comisiei de validare, va fi depus jurământul de către deputaţii ale căror mandate au fost validate, vor fi aleşi preşedintele Camerei Deputaţilor şi ceilalţi membri ai Biroului permanent şi se vor constitui comisiile parlamentare.

Camera Deputaţilor este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi şi după depunerea jurământului de către aceştia.

Deputaţii care refuză depunerea jurământului sunt consideraţi invalidaţi. Refuzul depunerii jurământului se constată de către preşedintele de şedinţă.

Până la alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor, lucrările Camerei Deputaţilor sunt conduse de cel mai în vârstă deputat, în calitate de preşedinte de vârstă, asistat de cei mai tineri patru deputaţi, în calitate de secretari, prin rotaţie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi ceilalţi membri ai Biroului permanent vor fi aleşi după constituirea legală a Camerei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, face parte din Biroul permanent şi este preşedintele acestuia. Din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor mai fac parte 4 vicepreşedinţi, 4 secretari şi 4 chestori. Biroul permanent se formează în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configuraţia politică a Camerei Deputaţilor.

Alegerea vicepreşedinţilor, a secretarilor şi a chestorilor Camerei Deputaţilor se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice a Camerei Deputaţilor şi negocierii liderilor grupurilor parlamentare.

Alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor are loc prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. În cazul coaliţiei PNL - USR PLUS - UDMR, candidat este Ludovic Orban. Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Lista candidaţilor propuşi pentru funcţiile de vicepreşedinte, secretar şi chestor din Biroul permanent se supune în întregime votului Camerei Deputaţilor şi se aprobă cu majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Camerei Deputaţilor sunt aleşi la începutul fiecărei sesiuni ordinare, la propunerea grupurilor parlamentare cărora le-au fost repartizate locurile respective.

Procedura de validare la Senat

Până la alegerea Biroului permanent, lucrările plenului Senatului sunt conduse de cel mai în vârstă senator, în calitate de preşedinte decan de vârstă, asistat de cei mai tineri 4 senatori, în calitate de secretari asistenţi. În situaţia în care 2 sau mai mulţi senatori au aceeaşi dată de naştere, desemnarea se face în ordinea alfabetică a numelui. Şedinţa de luni va fi condusă de senatorul Ion Prioteasa (PSD), în vârstă de 70 de ani.

Comisia de validare a mandatelor va fi formată prin desemnarea de către fiecare partid, alianţă politică sau alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale a unui număr de senatori care să reflecte configuraţia politică a Senatului rezultată din alegeri.

Secretarul general al Senatului preia dosarele privind alegerea senatorilor de la Biroul Electoral Central şi le predă preşedintelui Comisiei de validare, după constituirea acesteia. Preşedintele Comisiei de validare, împreună cu vicepreşedinţii, repartizează grupelor de lucru dosarele privind alegerea senatorilor primite de la Biroul Electoral Central, în ordinea circumscripţiilor electorale, cu excepţia celor referitoare la membrii comisiei. Verificarea legalităţii alegerii senatorilor se face de către grupele de lucru. Verificarea legalităţii alegerii senatorilor care compun grupele de lucru se face de către biroul Comisiei de validare, iar a membrilor biroului, de către cei 12 membri ai grupelor de lucru.

Grupele de lucru, respectiv biroul Comisiei de validare, sunt obligate să prezinte, în scris, în plenul comisiei, propunerile de validare sau invalidare privind dosarele repartizate în termen de cel mult 3 zile de la constituirea comisiei. Propunerile grupelor de lucru şi a biroului Comisiei de validare se adoptă cu votul majorităţii membrilor acestora.

Comisia de validare se pronunţă prin votul majorităţii membrilor săi asupra propunerilor referitoare la validarea sau invalidarea alegerii senatorilor, precum şi asupra contestaţiilor primite în termen de 4 zile de la constituirea sa.

Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator în cazul în care constată că alegerea acestuia s-a făcut prin încălcarea dispoziţiilor legii electorale privind candidatura sau obţinerea mandatului, precum şi în cazul în care există o hotărâre definitivă şi irevocabilă privind săvârşirea de către senatorul în cauză a unei infracţiuni legate de derularea procesului electoral.

Senatul se întruneşte, de drept, în a 5-a zi de la constituirea Comisiei de validare, pentru dezbaterea raportului prezentat de preşedintele acesteia.

Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori. Validarea mandatului de senator presupune validarea alegerii senatorului, precum şi depunerea jurământului de către acesta.

Cum a repartizat BEC mandatele

În urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie, au trecut pragul electoral PSD, PNL, USR PLUS, AUR și UDMR.

PSD are 110 deputaţi şi 47 de senatori, în total 157 de mandate, PNL are 93 de deputaţi şi 41 senatori, în total 134 de mandate, Alianţa USR-PLUS are 55 deputaţi şi 25 de senatori, AUR are 33 deputaţi şi 14 senatori, în total 47 de aleşi, iar UDMR are 21 deputaţi şi 9 senatori, în total 30 de mandate.

Mandate Camera Deputaţilor

PSD - 110 mandate;

PNL - 93 mandate;

Alianţa USR-PLUS - 55 mandate;

AUR - 33 mandate;

UDMR - 21 mandate.

Mandate Senat

PSD - 47 mandate;

PNL - 41 mandate;

Alianţa USR-PLUS - 25 mandate;

AUR - 14 mandate;

UDMR - 9 mandate.

Rezultate finale alegeri parlamentare 2020

În 12 decembrie, Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, după centralizarea tuturor voturilor.

Rezultate finale Camera Deputaţilor

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT: 1.705.786 de voturi

PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL: 1.486.402 de voturi

ALIANȚA USR PLUS: 906.965 de voturi

ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR: 535.831 de voturi

UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA: 339.030 de voturi

Rezultate finale Senat

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT: 1.732.289 de voturi

PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL: 1.511.227 de voturi

ALIANȚA USR PLUS: 936.864 de voturi

ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR: 541.938 de voturi

UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA: 348.262 de voturi.

Veronica Micu

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta. ...

parlament camera deputatilor senat deputati senatori alegeri parlamentare 2020
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024