Antena LIVE

Curs valutar

Guvernul Ciolacu a depus jurământul. Klaus Iohannis: Vă doresc să nu pierdeţi din vedere pentru ce aţi jurat

Guvernul României a intrat, oficial, în era Ciolacu. Premierul şi cei 18 miniştri au depus jurământul la palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. Guvernul PSD-PNL a primit fără emoţii votul de încredere al Parlamentului, după ce audierile de ieri s-au desfăşurat pe repede înainte. 290 de voturi pentru şi doar 95 împotrivă. Aşa cum era de aşteptat, cei de la UDMR nu au votat executivul în afara căruia au rămas după rotativa guvernamentală. Surpriza a venit însă chiar din curtea PNL. Doi liberali au votat contra propriului guvern.

De la 15.06.2023, 17:39
WhatsApp
Galerie (8)
Guvernul Ciolacu depune jurământul la Cotroceni

UPDATE Klaus Iohannis: Vă doresc să nu pierdeţi din vedere pentru ce aţi jurat

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis membrilor Cabinetului Ciolacu să nu piardă din vedere pentru ce au depus jurământul şi anume să se străduiască să rezolve problemele României şi ale românilor. Şeful statului a avut cuvinte de apreciere şi pentru fostul prim-ministru Nicolae Ciucă, cât şi pentru modul rapid şi fără sincope în care a avut loc rotaţia premierilor.

"Vă felicit pentru depunerea jurământului şi vă doresc mult succes în noul mandat. Domnule preşedinte al Senatului, domnule preşedinte al CCR, onoraţi parlamentari, cu siguranţă subiectul cel mai discutat şi comentat din ultimele săptămâni a fost ceea ce s-a numit rotaţia premierilor. Iată că în timp record, fără sincope, cu rezultate foarte bune, această procedură s-a încheiat. Nu este puţin lucru şi este prima dată în România că se întâmplă într-o coaliţie o astfel de mişcare. E important pentru politica românească, România şi pentru români pentru că acest fel de a face politică arată stabilitate, arată seriozitate şi arată că politicienii implicaţi sunt hotărâţi să îşi ia mandatlee foarte în serios", a afirmat Klaus Iohannis, joi la Palatul Cotroceni, după ce Guvernul a depus jurământul.

Şeful statului a adăugat că "s-a încheiat prima parte sub conducerea guvernamentală a premierului Ciucă şi a dovedit coaliţia că ştie să gestioneze treburile publice".

Pe acelaşi subiect

"Dacă ar fi să descriu prima parte a acestui mandat al coaliţiei în câteva cuvinte cred că ele ar putea să fie seriozitate, stabilitate, securitate, eficienţă şi eficacitate. La acestea se poate adăuga că România a avut cu toate crizele prin care a trecut o creştere economică, că populaţia a fost ferită de efectele crizei energetice, că inflaţia este sub control şi în ansamblu rezultatele sunt foarte bune. Daţi-mi voie să îl felicit pe fostul premier Nicolae Ciucă şi echipa cu care a lucrat, echipă care se regăseşte şi în nou echipă", a completat Iohannis.

El i-a transmis lui Marcel Ciolacu că este încredinţat că va continua munca începută de coaliţie şi l-a avertizat că mai sunt multe probleme de rezolvat, mai ales în contextul anului 2024 care este unul electoral.

"Domnule premier Ciolacu, aţi fost preşedinte al Camerei şi aţi lucrat în echipă în coaliţie. Sunt încredinţat că veţi continua munca începută de coaliţie acum un an şi jumătate. Sunt multe probleme de rezolvat. Nu trebuie să trăim cu impresia că toate s-au rezolvat şi acum lucrurile vor merge mai uşor. Nu. În practică ştim că lucrurile vor merge din ce în ce mai greu. Vom intra în an electoral care în sine e deja o provocare, vom avea patru rânduri de alegeri şi în acelaşi timp ţara trebuie guvernată responsabil şi cu rezultate bune", a explicat şeful statului.

Preşedintele României le-a transmis membrilor noului Guvern să nu uite pentru ce au jurat şi anume rezolvarea problemelor românilor. "Vă doresc să nu pierdeţi din vedere pentru ce aţi jurat. Lucrul cel mai important este să vă străduiţi să rezolvaţi problemele României şi ale românilor, doar după aceea problemele legate de formaţiunile politice. Vă doresc tuturor un mandat bun, cu rezultate şi în ansamblul Guvernului o reuşită", a conchis preşedintele Iohannis.

Parlamentul a acordat joi votul de încredere Guvernului Ciolacu, iar membrii Cabinetului au depus jurământul la Palatul Cotroceni. De la ora 19.00, va avea loc la Palatul Victoria prima şedinţă a noului Executiv.

UPDATE 17.00. Guvernul Ciolacu depune jurământul la Palatul Cotroceni

Marcel Ciolacu şi miniştrii au ajuns la Palatul Cotroceni pentru a depune jurământul în faţa lui Klaus Iohannis.

UPDATE Marcel Ciolacu: O să încerc să mă ridic la nivelul aşteptărilor

"Aş dori să mulţumesc colegilor mei care m-au votat, atât din PSD, cât şi din PNL, cât şi de la grupul minorităţilor şi alţi colegi din Parlament. Cred că i-am convins astăzi. Aş dori să mulţumesc şi celor care nu m-au votat. O să încerc să mă ridic la nivelul aşteptărilor atât ale dumneavoastră, cât şi ale românilor, în perioada următoare, un an şi şase luni. Nu pot realiza acest lucru fără susţinerea dumneavoastră. Vă mulţumesc încă o dată", a declarat Marcel Ciolacu după vot.

Şi fostul premier, Nicolae Ciucă, l-a felicitat pe Marcel Ciolacu și membrii cabinetului după votul de încredere. 

UPDATE 15.15 Guvernul Ciolacu a fost învestit cu 290 voturi

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a primit joi votul Parlamentului, cu 290 de voturi pentru şi 95 de voturi împotrivă. Din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, respectiv 465, au fost prezenţi 411 parlamentari. 385 de voturi valabil exprimate, din care 290 de voturi pentru şi 95 de voturi împotrivă. 

Mesajul USR pentru Rafila: "A distrus Planul Naţional de combatere a cancerului"

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afişat, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, o pancartă cu mesajul "Rafila a distrus Planul Naţional de combatere a cancerului", iar parlamentari de la Forţa Dreptei au distribuit trandafiri celor din PNL. El a amplasat pancarta iniţial în dreptul premierului desemnat, Marcel Ciolacu, apoi a ridicat-o şi s-a dus cu ea în spatele băncilor în care stau miniştrii propuşi. În cele din urmă s-a aşezat în banca sa din plen, afişând aceeaşi pancartă.

UPDATE 12.50 Orban a împărţit celor de la PNL câte trei trandafiri şi adeziuni la PSD

Discursul premierului desemnat Marcel Ciolacu a fost întrerupt câteva minute de parlamentarii formațiunii Forța Dreptei care au împărțit trandafiri roșii în sală. La momentul începerii discursului lui Ciolacu, parlamentarii din Forţa Dreptei, inclusiv liderul partidului, fostul premier Ludovic Orban, au distribuit câte 3 trandafiri roşii şi câte un formular de Adeziune la PSD parlamentarilor din Partidul Naţional Liberal. 

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a reacţionat: "Domnul Orban, când aţi fost premier cu PSD vă plăceau trandafirii". Marcel Ciolacu, după ce Orban a fost apaludat, a comentat: "Presupun că îl aplaudaţi pentru cele întâmplate în timpul pandemiei, la Unifarm".

UPDATE 12.40 Ședința de învestitură a Guvernului Ciolacu a început cu scandal

Senatorul Diana Şoşoacă s-a aflat în centrul unei dispute privind minutele alocate pentru discursurile neafiliiaţilor. Ea i-a solicitat lui Nicolae Ciucă, aflat la prezidiu, să primească dreptul de a vorbi câteva minute de la microfonul Parlamentului. "Această senatoare este vocea Rusiei, mi se pare o mare greșeală", a replicat reprezentantul USR, Liviu-Ionuț Moșteanu.

În discuție a intervenit și liderul AUR, George Simion. "Voi în teorie stați bine, problema este că practica vă omoară... domnule Ciucă nu prea aveți experiență, lăsați pe altcineva să prezideze, am văzut că ați început să împărțiți minute", a spus George Simion, liderul AUR.

Senatoarea Șoșoacă și-a apărat solicitarea în fața plenului. "Nu este vorba despre Moscova, despre nimic, mi se pare normal să mi se dea voie să vorbesc de la microfon... sunt unica opoziție din Parlamentul României", a declarat Diana Șoșoacă de la microfonul Parlamentului. "Nu există instituția Șoșoacă, vă rog să supuneți la vot, să reparăm această greșeală", a intervenit și Cristina Prună, deputat USR.

Procedura a fost supusă din nou la vot. "În viață important este să recunoști când greșești, supun din nou la vot" a încheiat disputa Nicolae Ciucă, noul șef al Senatului și cel care a condus ședința de joi.

UPDATE 12:30 Guvernul Ciolacu, la votul din Parlament

Florentina Lazar, reporter Observator: "În scurt timp, va începe ședința comună a celor două camere ale Parlamentului. Vor fi mai întâi dezbateri, iar mai apoi va fi votat guvernul Ciolacu. Ar fi nevoie de 234 de voturi, adică jumătate dintre parlamentari plus unu. Chiar dacă UDMR a anunțat că nu va vota guvernul Ciolacu, iată că există majoritate parlamentară, în contextul în care cei din PNL și PSD vor vota pentru. Kelemen Hunor a spus că formațiunea pe care o reprezintă nu va oferi sprijin parlamentar guvernului Ciolacu în următorul an și jumătate. El a mai adăugat că a rămas cu un gust amar și cu neîncredere după ce UDMR a ieșit din coaliția de guvernare. Mai mult, cei 9 secretari de stat ai UDMR urmează să-și depună demisiile. Însă, în ceea ce privește prefecții și subprefecții, se așteaptă ca acestora să le fie ridicate funcțiile în perioada următoare. După acest vot din Parlament, membrii noului guvern vor merge la Cotroceni, acolo unde vor depune jurământul, iar mai apoi, în această seară, în jurul orei 19 va fi și prima ședință de guvern."

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit de la ora 12.00, în şedinţă comună, pentru a vota Guvernul propus de Marcel Ciolacu. Şi-au înregistrat prezenţa 418 parlamentari din 465. UDMR a anunţat că va participa la şedinţă, dar nu va vota. Chiar şi aşa, PSD şi PNL au majoritatea necesară pentru învestirea Guvernului. La propunerea senatorului Diana Şoşoacă, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria lui Mihai Eminescu şi a victimelor din 13-15 iunie 1990.

Conform programului, premierul desemnat Marcel Ciolacu va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.

Miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Ciolacu au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi primind aviz pozitiv. Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.

Guvernul este susţinut de parlamentarii PSD şi PNL şi deputaţii minorităţilor naţionale, care sunt în număr de 291, fiind o majoritate confortabilă. AUR şi USR au anunţat că vor vota împotrivă. Nemulţumiţi de faptul că nu au putut rămâne cu niciunul dintre ministerele de care s-au ocupat până acum, fără a primi nicio motivaţie obiectivă, liderii UDMR au anunţat că nu mai pot continua guvernarea cu PNL şi PSD. Formaţiunea va participa la şedinţa de joi, dar parlamentarii UDMR nu vor vota. 

Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:

Sursa galerie foto: Inquam Photos / George Calin / Octav Ganea

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

guvern ciolacu rotativa guvernamentala
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024