Antena Meniu Search
x

Video Audieri cu circ în Parlament. Miniștrii lui Ciolacu au scăpat de comisii, dar nu și de răutățile colegilor: "Se putea şi mai rău. Putea fi foarte rău"

Audieri cu final aşteptat! Toţi miniştrii PSD şi PNL propuşi în guvernul Ciolacu au primit astăzi avizul comisiilor de specialitate din Parlament. Opoziţia şi, în unele cazuri, chiar deputaţi social-democraţi s-au împotrivit, dar nu a contat. Audierea lui Alexandru Rafila a fost bruiată de un protest, dar ministrul Sănătăţii tot a primit aprobarea. Urmează încă un hop - votul în plenul Parlamentului, pe care UDMR promite să îl boicoteze, pentru că a rămas fără niciun minister.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 14.06.2023, 19:41

Vezi și

Ludovic Orban: Sunteţi un fel de candidat venit de pe banca de rezervă! 

Audierea ministrului propus al Justiţiei s-a desfăşurat într-un vacarm continuu. Alina Gorghiu nu a răspuns la nicio întrebare a opoziţiei. Tensionată a fost şi audierea lui Cătălin Predoiu, propus la Interne. Opoziţia a făcut aluzii la plagiatul de care a fost acuzat actualul ministru Bode. 

Cristi Berea, senator USR: Domnule ministru desemnat, vă felicit pentru nominalizare, sincer! Se putea şi mai rău. Putea fi foarte rău. De bine, de rău, dumneavoastră nu aţi plagiat sau cel puţin încă nu s-a demonstrat lucrul acesta. 

Sebastian Burduja, care va trece de la Digitalizare la Energie, s-a apărat de acuzaţia că este propulsat în Guvern de tatăl lui

Pe acelaşi subiect

Marinel Burduja a fost vicepreședintele băncii Bancorex, iar din 2019 este în consiliul de administraţie de la ALRO Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din România, controlat de un oligarh rus. 

Sebastian Burduja, ministrul desemnat al Energiei: S-a spus că m-a făcut celebru tatăl meu, realitatea e că eu l-am făcut celebru pe el.

Raluca Turcan, cu diplome în Economie şi Comunicare, a avut zile grele în comisia care a audiat-o ca să îi dea aviz să conducă ministerul Culturii. Dar a trecut.

Raluca Turcan: Pretind că sunt un om care are proprietatea termenilor și pot să fac diferența între a fi un om de cultură și a fi un om educat. Sunt un om educat, am făcut foarte mulți ani de muzică cu performanță și am școală făcută la timp, pe bune, cu diplome în regulă.

Supărat pe Rafila, un deputat PSD a anunțat că nu va vota Guvernul Ciolacu

Deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu, care este medic, a anunțat că nu va vota guvernul Ciolacu, dacă din el face parte Alexandru Rafila ca ministru al Sănătății. Social-democratul susţine că Rafila lansează un alt plan anti-cancer decât cel promovat prin lege de Parlamentul României. Cu toate acestea, nu au fost emoţii.

Promisiunile în audieri sau la declaraţii au curs de la toţi miniştii propuşi.

Florin Barbu, ministru propus al Agriculturii: Carnea sintetică în laborator şi cea care se realizează din proteină animală, prin legea pe care am depus-o în Parlament ieri, este interzisă comercializarea în România! 

Toţi miniştrii au primit aviz favorabil astăzi în comisii

Guvernul Ciolacu va avea vicepremier de la PSD, în locul lui Sorin Grindeanu pe Marian Neacşu, iar în locul lui Kelemen Hunor de la UDMR va fi Cătălin Predoiu de la PNL. La Finanţe, în locul lui Adrian Câciu se va instala liberalul Marcel Boloş, iar la Transporturi rămâne Sorin Grindeanu.

Internele vor fi preluate de Cătălin Predoiu. Afacerile Externe vor rămâne tot la PNL, dar Bogdan Aurescu va fi înlocuit de Luminiţa Odobescu. Angel Tîlvăr îşi va păstra scaunul la Apărare şi în noul Executiv.

La Justiţie, Alina Gorghiu va prelua portofoliul de la Cătălin Predoiu. Cercetarea va trece la PSD, la Bogdan Ivan, un tânăr deputat de Bistrița-Năsăud, care și-a luat doctoratul în sociologie toamna trecută. De Proiectele Europene se va ocupa Adrian Câciu, în timp ce la Economie va fi Radu Oprea. Mediul şi Dezvoltarea vor trece de la UDMR la miniştri PNL.

Ministerele Muncii, Sănătăţii şi Educaţiei vor continua cu aceeaşi miniştri. În noul Executiv, Turismul va trece în subordinea Economiei, iar Ministerul Familiei va îngloba şi Sportul. Iar noul ministru al culturii va fi Raluca Turcan. 

Pentru că nu s-a înţeles cu PNL şi PSD la ministere, UDMR a ieşit de la guvernare şi ameninţă

Kelemen Hunor, președinte UDMR: Nu vom vota Guvernul Ciolacu! Cum să-l votăm?

Adrian Zăbavă, analist politic: Cert este că nici PSD, nici PNL nu și-au dorit că UDMR să rămână la guvernare. S-au gândit că prezența UDMR în continuare la guvernare ar putea să constituie o problema pentru electoratul care astăzi votează AUR sau cel puțin este tentat să voteze AUR.

Bianca Iacob, reporter Observator: Mâine, cabinetul Ciolacu va fi instalat aici, la Palatul Victoria, cu acte în regulă. Asta după ce va fi dat votul de învestitură în Parlament şi după ce vor merge la Palatul Cotroceni să depună jurământul. Tot, mâine, este programată, potrivit surselor politice, şi prima şedinţă de Guvern care va fi condusă de Marcel Ciolacu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri politice » Audieri cu circ în Parlament. Miniștrii lui Ciolacu au scăpat de comisii, dar nu și de răutățile colegilor: "Se putea şi mai rău. Putea fi foarte rău"