Video Discursul viitorului premier Marcel Ciolacu: "patriotism economic" şi "românii nu vor mai fi sclavii moderni ai Europei"
Lapte şi miere în programul de guvernare al lui Marcel Ciolacu. Cu un an înainte de patru rânduri de alegeri, curg promisiunile: preţurile vor scădea, salariile şi pensiile vor creşte. Iar dezvoltarea ţării va fi făcută prin patriotism economic, noul concept PSD. Nu vom mai fi sclavii moderni ai Europei, s-a gândit noul premier. Multe dintre reformele anunţate nu au, însă, surse de finanţare, în condiţiile în care statul este dator vândut.
"Stoparea creşterii preţurilor, refacerea puterii de cumpărare. Patriotism economic. Câştigul salarial va ajunge la 1.000 de euro. Pensiile vor creşte", promite Marcel Ciolacu, premier desemnat. Executivul Ciolacu şi-a înşirat promisiunile într-un document cu 233 de pagini.
Ce promite Guvernul Ciolacu
"Angajaţii vor câştiga nu mai puţin de 500 de euro lunar, de la 360 de euro în prezent. Iar salariul mediu net va creşte la 1.000 de euro. În plus, românii vor rămâne cu mai mulți bani din salariu după plata impozitelor. Asta pentru că taxarea pe muncă va scădea, iar introducerea de noi dări la stat este exclusă de noul Guvern", transmite Florentina Lazăr, reporter Observator.
"Nu se pune problema introducerii unor noi taxe şi impozite, ca să eliminăm aceste întrebări", a declarat Marcel Boloş, ministrul propus al Finanţelor. Întrebat dacă avem fonduri pentru a suporta toate majorările, Marius Budăi, ministrul propus al Muncii, răspunde: "Chiar dacă nu sunt, trebuie găsite".
Analiştii fiscali sunt sceptici
"Bani din buget nu sunt. Să ne împrumutam - o facem. Veniturile fiscale nu au fost colectate la nivelul previzionat. Costurile vor creşte în continuare, dacă mişcările greviste se vor manifesta. În cel mai bun caz, declaraţii politicianiste, populiste, făcute în an preelectoral", crede Dan Schwartz, analist fiscal.
Guvernul Ciolacu promite să pună frână scumpirilor şi să reducă inflaţia. Anunţă un program cu bani de la stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe blocuri şi introduce conceptul de "patriotism economic". Ar trebui să vedem mai multe mărfuri româneşti în rafturi şi să reducem importurile.
"Patriotismul economic, în momentul de faţă, sună uşor caragialesc. Discursul este: Noi nu ne vindem ţara, noi nu facem parte din economia europeană", adaugă Dan Schwartz, analist fiscal.
Datorie publică de 50% din PIB
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu preia conducerea Guvernului într-un moment critic. Pentru prima dată în istorie, datoria publică a depășit pragul de 700 de miliarde de lei, adică jumătate din Produsul Intern Brut. Altfel spus, statul a îndatorat fiecare român cu 7.500 euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰