Antena LIVE

Curs valutar

Update

Florin Cîţu, ales noul preşedinte al Senatului. Anca Dragu a fost revocată de coaliţia PNL-PSD-UDMR

Florin Cîţu a fost ales noul preşedinte al Senatului, după ce Anca Dragu a fost revocată de la şefia instituţiei, ca urmare a solicitării noii coaliţii de guvernare, formată din PNL, PSD şi UDMR. Alina Gorghiu a fost mandatată să conducă forul până vineri.

De la 23.11.2021, 13:59
WhatsApp
Anca Dragu ar putea fi revocată din funcţie pentru a i se face loc lui Florin Cîţu Hepta

UPDATE 13:49 - Florin Cîţu a fost votat noul preşedinte ale Senatului. Florin Cîţu a primit 82 de voturi favorabile şi 25 ”împotrivă”.Anca Dragu (USR), revocată din funcţie, a obţinut 25 de voturi ”pentru” şi 82 ”împotrivă”.

UPDATE 13:30 - Senatul derulează procedura de alegere a noului preşedinte. Acesta va fi ales prin vot secret cu buletine.

S-au înscris două candidaturi, Florin Cîţu, din partea noii majorităţi parlamentare PNL-PSD şi UDMR şi Anca Dragu, propusă de grupul parlamentar al USR. Dacă va fi votat, Florin Cîţu ar urma să îşi preia funcţia de preşedinte al Senatului abia joi, după votul de învestire pentru Cabinetul Ciucă, când acesta nu va mai fi premier interimar. 

Pe acelaşi subiect

Până atunci, Alina Gorghiu a fost mandatată de Biroul Permanent al Senatului să conducă forul legislativ.

Anca Dragu a fost revocată din funcţie

UPDATE 12:45 - Anca Dragu (USR) a fost revocată marţi de la conducerea Senatului, propunerea de revocare fiind votată de 82 de senatori. Au fost înregistrate 82 de voturi ”pentru”, 24 ”împotrivă” şi 9 abţineri.

Dragu a declarat, marţi, în şedinţa de plen în care se dezbătea cererea PNL-PSD şi UDMR de revocare a sa din funcţie, că ceea ce se întâmplă este un abuz de putere şi o tentativă de a acapara total o instituţie a statului român, un fenomen numit tirania majorităţii.

”Constituţia, decizii ale CCR şi chiar practica democratică arată clar că acest demers de înlăturare a preşedintelui Senatului din funcţie este nejustificat. Ceea ce se întâmplă astăzi este un abuz de putere şi o tentativă de a acapara total o instituţie a statului român, un fenomen numit tirania majorităţii.

Preşedintele Senatului nu are puterea de a forma sau de a da jos guverne, nici de a transforma simple propuneri în legi, are însă rolul de a semnala derapajele din Parlament, şi cel mai important, poate sesiza CCR cu privire la legile asupra cărora există suspiciuni de neconstituţioalitate”, a mai spus Dragu.

”Regulile democraţiei spun că minoritatea se supune majorităţii”, i-a replicat senatorul PNL Daniel Fenechiu, iar Alina Gorghiu a spus că Anca Dragu ar fi trebuit să îşi dea demisia, pentru a evita să fie supusă la vot această revocare din funcţie.

PNL-PSD-UDMR "au eliberat" funcţia pentru Florin Cîţu

Ştire iniţială: PNL, PSD şi UDMR au demarat procedurile pentru înlocuirea preşedintelui Senatului, Anca Dragu. Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat că speră ca grupul USR să înţeleagă că sunt principii constituţionale pe care trebuie să le respecte, acela al majorităţii, configuraţia actuală. 

Alina Gorghiu a declarat, la Senat, că solicitarea de revocare se va supune votului secret, cu cartele, în plenul Senatului, urmând ca ulterior un viitor Birou Permanent va trebui să convoace un nou plen, pentru că funcţia de preşedinte al Senatului va deveni vacantă, după revocarea Ancăi Dragu. 

Alina Gorghiu a spus că grupul PNL îl susţine pe Florin Cîţu pentru şefia Senatului. ”Vom vedea în ce măsură vor exista şi alte propuneri, în afară de Florin Cîţu, care este susţinut de PNL, PSD şi UDMR". Întrebată când va prelua Florin Cîţu funcţia de preşedinte al Senatului, în condiţiile în care este încă premier interimar, Alina Gorghiu a afirmat că nu ar fi nicio problemă de incompatibilitate. ”Ne-am uitat peste legi, vom fi foarte atenţi la respectarea tuturor normelor care sunt în vigoare la acest moment, însă vom avea grijă ca toată birocraţia să fie făcute astfel încât să facem activitatea şi la Parlament şi la Guvern să fie exact cum trebuie, în parametri optimi”, a spus senatoarea PNL. 

Cum se face revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului

Potrivit Regulamentului Senatului, preşedintele acestei camere parlamentare poate fi revocat la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, dacă acesta a încălcat grav sau în mod repetat Constituţia sau Regulamentele Parlamentului. Revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.

Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune.

Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor prevăzute în Regulament şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.

Plenul Senatului se va reuni, marţi, de la ora 12,00, pentru revocarea preşedintelui Senatului, Anca Dragu (USR), a decis Biroul permanent.

Preşedintele Senatului căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau pe cea de plen în care se discuta revocarea sa. Conducerea acestor şedinţe va fi asigurată de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent.

Ulterior şedinţei Bp, propunerea de revocare se prezintă în plenul Senatului şi dacă este aprobată prin votul secret al majorităţii senatorilor, funcţia de preşedinte devine vacantă şi, imediat, se organizează alegeri. După alegerea unui nou preşedinte al Senatului se renegociază, dacă este cazul, de îndată, repartizarea celorlalte funcţii din Biroul permanent.

De ce vor PNL, PSD şi UDMR să o demită pe Anca Dragu

Preşedinţii celor mai mari partide din cadrul coaliţiei de guvernare nu au funcţii în actualul guvern, întrucât PSD nu a fost de acord ca Florin Cîţu să fie numit premier la atât de scurt timp după ce a fost demis prin moţiune de cenzură, iar social-democraţii vor trebui să aştepte a doua rotaţie în coaliţie pentru a numi premierul, în persoana lui Marcel Ciolacu. Astfel, pentru Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu "compensaţia" o reprezintă conducerile Camerelor.

Pentru Marcel Ciolacu lucrurile sunt mai simple. Ludovic Orban şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, astfel că postul este vacant în acest moment, Sorin Grindeanu de la PSD asigurând interimatul. Cum Sorin Grindeanu are deja Ministerul Transporturilor şi funcţia de vicepremier, liderul PSD Marcel Ciolacu şi-a anunţat candidatura şi va fi susţinut de coaliţia de guvernare.

USR spune însă că va face şi ea o propunere, în persoana Cristinei Prună. AUR anunţă, de asemenea, că va lupta pentru a împiedica abuzul deosebit de grav pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul revocării neconstituţionale a preşedintei Anca Dragu. USR mai spune că ”înţelege dorinţa noului FSN de a acapara toată puterea în statul român, dar nu va accepta încălcarea Constituţiei doar de dragul de a satisface orgoliile mărunte ale politicienilor aflaţi vremelnic la butoanele puterii”.

În contextul înţelegerii toxice dintre PSD şi PNL şi a demersurilor grăbite de a acapara conducerile celor două Camere, USR anunţă că o susţine pe deputata Cristina Prună pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. În acelaşi timp, USR va lupta pentru a împiedica abuzul deosebit de grav pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul revocării neconstituţionale a preşedintei Anca Dragu, a transmis USR printr-un comunicat oficial. 

Potrivit USR, ”la Camera Deputaţilor, PSD, PNL şi UDMR îşi dau astăzi mâna pentru a-i da funcţia pe tavă lui Marcel Ciolacu, după ce l-au instalat interimar la conducere pe sinecuristul Sorin Grindeanu”.

La Senat însă lucrurile se complică, întrucât funcţia este ocupată de Anca Dragu, de la USR. PNL vrea să o revoce pentru a-i face loc lui Florin Cîţu. USR mai arată că, la Senat, ”PSD, PNL şi UDMR vor forţa, tot astăzi, revocarea din funcţia de preşedinte a Ancăi Dragu, demers pe care vor să-l întemeieze pe un Regulament al Senatului cu multe semne de întrebare în ceea ce priveşte neconstituţionalitatea, fapt atestat de Curtea Constituţională încă din anul 2005”. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

camera deputatilor criza politica usr
Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Animalul pe care românii îl cresc în număr mare și o țară africană îl...
Fanatik.ro
Publicat 11.12.2024
Este adevărat că alergatul distruge genunchii?
spotmedia.ro
Publicat 11.12.2024
România a fost cobaiul, următorul pas era în ţările baltice, nu și Polonia....
spotmedia.ro
Publicat 10.12.2024
Ninge sau nu de Crăciun în București? Meteorologii Accuweather au modificat...
Gandul
Publicat 11.12.2024
De ce s-a răzgândit Austria în cazul primirii României în Schengen. Motivele...
Adevărul
Publicat 11.12.2024
Rețeta Gabrielei Cristea de ruladă de bezea cu cremă de mascarpone și fructe...
A1
Publicat 11.12.2024
Horoscopul zilei de 12 decembrie 2024. Leii se gândesc la bani. Află ce se...
CaTine
Publicat 11.12.2024
Cristina Cioran este însărcinată din nou! Vedeta va deveni mamă pentru a doua...
spynews.ro
Publicat 11.12.2024
Și-au schimbat sigla și echipamentul, după fuga lui Bashar al-Assad + Ce au...
GSP
Publicat 10.12.2024
Episodul șocant în care a fost implicată Angela Similea. De ce s-a păruit cu...
Click.ro
Publicat 11.12.2024
Cum ar putea intra Bill Gates în faliment din cauza acțiunilor Tesla, potrivit...
Useit
Publicat 11.12.2024
Cristina Cioran, din nou mamă. Vedeta a dezvăluit cine este tatăl viitorului...
Redacţia.ro
Publicat 11.12.2024
Ucraina a anunțat câți bani mai are ca să lupte singură cu Rusia, dacă...
libertatea.ro
Publicat 11.12.2024
Tina Knowles a dezvăluit că i-a fost spart contul, după ce acesta a...
ZU
Publicat 11.12.2024
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
Hello taste
Publicat 11.12.2024
Prima răceală a bebelușului: ce să faci și ce să nu faci
Deparinti
Publicat 11.12.2024
Luptătorul medaliat care s-a bătut în ring cu Mircea Badea, snopit...
ziare.com
Publicat 11.12.2024
Discursul emoționant al actorului Cem Davran pe scenă la Premiile Golden...
Happy
Publicat 11.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este Boala X și de ce a pus în alertă lumea medicală. Tot ce trebuie să...
Medicool
Publicat 11.12.2024