Antena Meniu Search
x

Video Liderii PSD jubilează după negocieri: "Bravo, Marcele! Ai luat şi banii de pe pieptul mortului". Cum se împart ministerele: PNL rămâne cu Justiţia, la cererea lui Iohannis

Criza politică a luat sfârşit după aproape două luni. Pe principiul, a doua oară e cu nororc, Nicolae Ciucă a fost, din nou, nominalizat de preşedintel. După negocieri eşuate, orgolii şi nervi întinşi la maximum, PNL, PSD şi UDMR au bătut palma pentru noul Guvern. Tot astăzi am aflat cine va conduce ministerele. De departe, liberalii sunt marii pierzători.

de Larisa Bernaschi

la 22.11.2021, 19:13

Vezi și

"Îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă, aici de faţă, pentru a forma o echipă guvernamentală!", a declarat Klaus Iohannis, preşedinetele României. "În ultimele zile am lucrat împreună cu celelalte partide să puntem să agregăm un program de guvernare. Sperăm ca începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă", a declarat Nicolae Ciucă, premier desemnat.

Faptul că a dat premierul pare singurul câştig real al Partidului Naţional Liberal. Împărțirea ministerelor îi avantajează pe social-democrați: vor prelua 9 portofolii, în timp ce PNL rămâne cu 8, iar UDMR cu cele 3 de până acum, inclusiv dezvoltarea la care au râvnit liberalii. În Kiseleff, membrii PSD s-au întâlnit ca să îl felicite pe şeful partidului pentru modul în care a negociat. "Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului", i-ar fi spus Olguța Vasilescu lui Marcel Ciolacu.

Cum se împart ministerele

Pentru că liberalii ar fi primit indicaţii de la Cotroceni să nu scape Justiţia din mâini, celălalt minister avizator - Finanţele, a mers la PSD. Iar numele celui care se va ocupa de vistieria României este o supriză pe scena politică. În cheamă Adrian Câciu şi este un economist apropiat de social-democraţi.

Pe acelaşi subiect

Transporturile, alt minister pe care PNL a vrut să îl obţină, a ajuns tot la PSD. Va fi condus de Sorin Grindeanu. Portofoliul Agriculturii aduce şi el un nume nou - Adrian Chesnoiu. Deputat PSD de doar un an şi fost poliţişt din Caracal. A lucrat şase ani în Ministerul de Interne, după care a fost director la o companie privată. Doi ani mai târziu, a început să aibă funcţii în aparatul bugetar. Vasile Dincu va fi şef peste apărare, iar nou-înfiinţatul minister al Familiei va fi condus de Gabriela Firea.

Secretariatul General al Guvernului va fi sub umbrela lui Marian Neacşu, un apropiat al lui Liviu Dragnea. "PSD trebuie să guverneze pentru români, nu să se certe pentru funcţii sau ministere cu bani", a declarat Marcel Ciolacu. PNL, în schimb, rămâne cu Justiţia în mâinile lui Cătălin Predoiu. Internele vor fi conduse în continuare de Lucian Bode iar Educaţia va fi în grija lui Sorin Cîmpeanu. Parte de un nou minister, răsărit peste noapte, au şi liberali. De noul portofoliu de la IMM-URI se va ocupa Danil Cadariu - senatorl PNL şi contabil în Iaşi. Florin Cîţu ar urma să fie preşedintele Senatului, iar Marcel Ciolacu şef al Camerei Deputaţilor.

Ludovic Orban critică actuala conducere a PNL

Fostul şef PNL, Ludovic Orban, a atacat dur actuala conducere. "Negocierile sunt o ruşine şi niciun liberal care are scaun la cap nu poate să accepte aceste negocieri. Premierul nu mai e premier. Fără SGG, fără Ministerul Finanţelor, premierul e lăsat fără mâna stângă şi dreaptă", a declarat Ludovic Orban. Coaliţia USL 2, consfiinţită de Klaus Iohannis, e criticată dur şi de USR. De altfel, foştii parteneri de guvernare ai PNL nici nu au vrut să meargă la consultările de azi cu preşedintele.

"Preşedintele Iohannis şi-a abandonat rolul de mediator, n-a mai jucat rolul de preşedinte al tuturor românilor, s-a poziţionat ca fiind chiar naşul acestei monstruoase coaliţii", a declarat Dacian Cioloş. Acum, Nicolae Ciucă are zece zile să depună programul de guvernare şi lista cu miniştri. O formalitate, căci totul este deja stabilit. Aşa că joi, cel mai probabil, noul guvern va fi învestit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Liderii PSD jubilează după negocieri: "Bravo, Marcele! Ai luat şi banii de pe pieptul mortului". Cum se împart ministerele: PNL rămâne cu Justiţia, la cererea lui Iohannis