Comunicarea, principala problemă a liderilor politici în plină pandemie de coronavirus
Vorbesc aceeaşi limbă, dar nu se înţeleg. Nu este prima oară când liderii politici se contrazic pe chestiuni vitale în plină criză. Şi nu e nici prima dată când preşedintele susţine restricţii extrem de dure în pandemie, iar Guvernul îl contrazice.
De Redactia Observator la 26.04.2020, 12:18- Politicienii de top par să aibă probleme de comunicare în această perioadă.
- Numeroase anunțuri a fost ulterior parțial infirmate.
Vorbesc aceeaşi limbă, dar nu se înţeleg. Nu este prima oară când liderii politici se contrazic pe chestiuni vitale în plină criză. Şi nu e nici prima dată când preşedintele susţine restricţii extrem de dure în pandemie, iar Guvernul îl contrazice. Au fost situaţii în care chiar miniştrii şi premierul au părut că nu au vorbit înainte pe teme cu impact major asupra vieţii noastre.
Într-o situaţie excepţională, ca cea în care se află România de mai bine 30 de zile, toţi ochii sunt aţintiţi pe autorităţi.
Oamenii aşteaptă decizii clare şi răspunsuri coerente la toate întrebările lor.
Însă, informaţiile transmise se schimbă în funcţie de ora la care deschidem televizorul.
25 martie, ora 13.00
Klaus Iohannis, președintele României: Pentru a proteja persoanele peste 65 de ani vor trebui să stea tot timpul acasă.
25 martie, ora 19:15
Ludovic Orban, premierul României: Am văzut că s-a rostogolit o informație care nu este adevărată. Se va institui această interdicție de a ieși de la domiciliu, dar nu pe toată durata zilei.
25 martie, ora 22:00
Marcel Vela, ministrul de Interne: Circulația persoanelor care au împlinit 65 de ani este permisă numai între ora 11 și 13.
Au fost primele declaraţii confuze, într-un moment în care încrederea în instituţii era la cote înalte. Abia la finalul zilei, vârstnicii au aflat ce reguli trebuie să urmeze.
Câteva zile mai târziu, comunicarea s-a dovedit deficitară şi între miniştrii care stau la aceeaşi masă.
Situaţia exporturilor în vreama pandemiei a fost prezentată diferit.
9 aprilie
Marcel Vela, ministrul de Interne: Se interzice şi se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orez, orz, soia, porumb, floarea soarelui.
10 aprilie
Ludovic Orban, premierul României: Din păcate, s-a transmis greşit informaţia. Noi nu am interzis şi nici nu putem interzice exportul spre ţări din Uniunea Europeană.
Dacă în acest caz situaţia a fost lămurită, în ceea ce priveşte şomajul tehnic la stat, bugetarii nu ştiu nici astăzi la ce să se aştepte.
Ludovic Orban, premierul României: Pregătim ordonanța de urgență prin care în sectorul public jumătate dintre angajați să lucreze 15 zile și cealaltă jumătate restul de 15 zile, urmând ca jumătate din timp să stea acasă, perioadă în care vor primi 75% din salariul de bază.
Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: Nu există așa ceva în discuție în Ministerul Finanțelor Publice și nu este ceva ce eu aș susține în acest moment.
Cert este că personalul medical, angajaţii MAI sau profesorii nu vor fi afectaţi de șomajul tehnic.