Video România a fost invitată miercuri la summitul de la Paris. Ilie Bolojan se va deplasa în Franța - surse
România este invitată la summitul de miercuri de la Paris. Informaţia a fost confirmată de ministrul de Externe polonez pentru publicaţia POLITICO. Din primele informații obținute de Observator, președintele interimar Ilie Bolojan ar urma să se deplaseze în Franța.
Franța a cerut un al doilea summit pentru a discuta despre Ucraina și securitatea Europei, au spus surse diplomatice pentru agenția de știri Reuters. Decizia vine după ce liderii europeni s-au întâlnit la Paris, luni, pentru discuții în încercarea de a stabili o poziție unită privind negocierile de pace, transmite Sky News.
Potrivit celor trei surse citate de Reuters, summitul raportat va include aliați NATO care nu au fost invitați luni. Printre cei chemați să participe se numără liderii din Norvegia, Canada, statele baltice, Cehia, Grecia, Finlanda, România, Suedia și Belgia.
Unele ţări ar putea participa prin videoconferinţă, au declarat doi dintre diplomaţi. Palatul Elysee nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii din partea Reuters.
Reacția MAE după summitul de la Paris
- Elon Musk a scris pe X că președintele CCR, Marian Enache, "este un tiran, nu un judecător"
- Cristian Diaconescu, despre contactele României cu administraţia Trump: Este puțin mai complicat decât înainte
- Diaconescu susține că Rusia a cerut la Riad retragerea SUA din Europa de Est, ca la Yalta: SUA au refuzat. E un...
- Ungurii au învăţat româneşte şi îşi fac cumpărăturile la noi. Comparaţie între preţurile din cele două...
- Bianca Iacob, corespondenţă de la Paris. Summit de criză în faţa ameninţării ruse: miza pentru România
Decizia privind summitul vine în ziua în care Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a fost convocat de urgenţă de premierul Marcel Ciolacu pentru a explica de România nu a fost invitată la negocierile de la Paris dintre liderii europeni.
"Reuniunea de la Paris din data de 17 februarie a fost inițiată de Președintele Franței Emmanuel Macron, într-un format cunoscut ca Weimar Plus. Acesta a inclus pe Președintele Consiliului European, Președinta Comisiei Europene, Secretarul General al NATO și un număr de șefi de stat și de guvern ai țărilor din Europa care sunt sprijinitori majori ai Ucrainei.
România, în calitatea sa dublă - vecinul european cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina și țară care a oferit constant și de la început un sprijin multidimensional, umanitar, economic și militar țării vecine, are un interes direct în continuarea susținerii colective europene și euro-atlantice pentru Ucraina, că răspuns la războiul brutal și ilegal de agesiune din partea Federației Ruse. Acest lucru a fost transmis clar participanților, în primul rând Președintelui Franței, Emmanuel Macron, prin demersuri diplomatice.
Totodată, România a fost reprezentată la reuniune prin intermediul Poloniei, care asigura președinția rotativă a Uniunii Europene. Formate regionale cum sunt și cele propuse și animate de România, de exemplu B9 sau Inițiativa celor 3 Mări, sunt o practică comună. România a fost informată asupra conținutului discuției. Urmează noi reuniuni la care România va participa", transmis Ministerul Afacerilor Externe.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰