Prefectul Capitalei merge în instanţă pentru a anula sporurile primite de Clotilde Armand. Primarul acuză PSD şi PNL că se folosesc de ANI
Prefectul Capitalei, Toni Greblă, anunţă că după ce va fi sesizat oficial de către Agenţia Naţională de Integritate, va ataca în contencios administrativ dispoziţiile prin care primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, s-a numit manager de proiect şi cele referitoare la acordarea unor sporuri, relatează Agerpres.
De Redactia Observator la 07.11.2022, 18:01Într-o declaraţie pentru Digi 24, Toni Greblă a precizat că Prefectura a cerut un punct de vedere de la ANI, "având dubii despre legalitatea" adoptării hotărârilor prin care primarul Armand s-a autointitulat manager de proiect şi şi-a atribuit un spor la indemnizaţia de primar.
"Prefectura face verificări periodice cu privire la legalitatea emiterii dispoziţiilor primarilor de sector şi a primarului general, ca şi a legalităţii adoptării hotărârilor consiliilor locale. La ultima verificare pe care am făcut-o la Primăria Sectorului 1, am dat aviz de legalitate pentru o parte din dispoziţiile primarului şi am reţinut pentru verificări suplimentare patru din dispoziţiile primarului Sectorului 1. Am sesizat, cerând un punct de vedere Agenţiei Naţionale de Integritate, având dubii despre legalitatea adoptării hotărârilor prin care primarul (...) s-a autointitulat manager de proiect şi în această calitate a beneficiat şi şi-a atribuit un spor la indemnizaţia de primar", a spus prefectul.
El a mai precizat că din momentul în care prefectul va sesiza instanţa de judecată, vor fi suspendate titulatura de manager de proiect, precum şi sporurile acordate. "Probabil şi urmare a sesizărilor noastre, ANI ne-a confirmat, astăzi, printr-un comunicat de presă că a înaintat instanţei verificarea unei posibile stări de incompatibilitate a primarului Sectorului 1. Noi aşteptăm să fim sesizaţi oficial de către ANI în legătură cu legalitatea adoptării acelor dispoziţii. Le vom ataca conform legii în contencios administrativ, efectele dispoziţiilor adoptate vor fi suspendate până la soluţionarea cauzei, iar apoi, în funcţie de decizia instanţei de judecată, vom acţiona în consecinţă", a menţionat Greblă.
El a estimat că acest lucru se va întâmpla zilele următoare, imediat ce va primi notificare din partea ANI. "Rămâne în continuare în exerciţiul funcţiunilor, până la o hotărâre definitivă a instanţei de judecată. (...) Prefectura a avut serioase îndoieli cu privire legalitatea adoptării acelor dispoziţii. ANI a confirmat, prin măsurile pe care le-a adoptat zilele trecute, că şi Agenţia consideră nelegală acea situaţie în care s-a aflat primarul Sectorului 1. Instanţa de judecată urmează să decidă", a mai spus el.
- Clotilde Armand: Depun plângere penală împotriva inspectorului ANI care a refuzat sistematic accesul la dosar. Un...
- "Gata! M-au prins... Glumesc. Nu aveau ce". Reacţia lui Clotilde Armand, după ce a fost acuzată de ANI de conflict...
- Clotilde Armand, în conflict de interese şi incompatibilitate, a stabilit Agenţia Naţională de Integritate. A...
Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că primarul Armand s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, fiind sesizat şi Parchetul General în legătură cu săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane. Potrivit unui comunicat al ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului "Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie", finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea 161/2003.
Clotilde Armand a transmis că va pune la dispoziţie toate documentele solicitate de către Parchet şi prefect, dar a adăugat că autorităţile competente ar fi confirmat că numirea sa în funcţia de manager al unui proiect cu fonduri UE a fost corectă. "Avem o confirmare de la oficialii de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care ne transmit că suntem eligibili. Înainte de a se face numirile în cadrul proiectului, a existat o verificare şi autorităţile competente care ne-au transmis că totul este corect. Ştiţi, nu facem nimic de capul nostru", a scris Armand, luni, pe Facebook.
Ea a menţionat că a răspuns de fiecare dată solicitărilor ANI referitoare la acest subiect şi că a depus un punct de vedere însoţit de documente justificative "care arată legalitatea activităţilor" desfăşurate în calitate de primar al Sectorului 1, dar că nu a primit niciun răspuns şi că i-a fost "refuzat de mai multe ori" accesul la dosar. "Depun plângere penală împotriva inspectorului ANI care a refuzat sistematic accesul la dosar", a anunţat ea.
Clotilde Armand anunţă că fostul primar Dan Tudorache şi un consilier PNL au depus plângerile
Primarul Sectorului 1 a mai declarat luni că a aflat din presă cine sunt cei care au făcut plângerile care o vizează în ancheta ANI. Unul dintre ei este fostul primar Dan Tudorache, "cel care deţine recordul absolut în România, la prejudiciile imputate de procurori", iar celalalt un consilier PNL, "supărat pe reforma în domeniul Urbanismului şi de la Poliţia Locală".
"Evrika! După ce mi-a fost refuzat sistematic accesul la dosarul ANI am aflat acum din presă despre cine a scris plângerile mele şi despre conţinutul lor. Este halucinant cum se foloseşte PSD şi PNL de instituţia asta să-şi justifice anumite atacuri", a scris pe Facebook Clotilde Armand.
Aceasta afirmă că unul dintre ei este chiar fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, "protagonistul penal a trei dosare penale („Diamante”, „Romprest” şi „Achiziţiile frauduloase din pandemie”) şi cel care deţine recordul absolut în România, la prejudiciile imputate de procurori- 200 milioane euro". "Precizez că plângerile mele penale făcute la adresa lui s-au transformat în anchete în care s-a început urmărirea penală in personam", a mai scris Armand.
Aceasta afirmă că cel de-al doilea este un membru PNL, "asociat într-o firmă cu actualul preşedinte PNL Sector 1 şi actualul ministru al Digitalizării – cel care ataca în instanţă decizia primarului Nicuşor Dan de suspendare a PUZ-urilor păcătoase de la PMB".
"Acesta este supărat pe reforma pe care am demarat-o în domeniul Urbanismului şi la Poliţia Locală- Disciplina în Construcţii. Este cel care a venit cu ameninţări în primărie şi i-a făcut plângere penală Arhitectului-Şef deoarece nu mai dă avize pe urbanism să se construiască ilegal în Sectorul 1", a mai scris primarul din Sectorul 1. Clotilde Armand reclamă un "adevărat festival al dezinformării" privind proiectul prin care vrea să prevină actele de corupţie în Primăria Sectorului 1.
PSD: Conducerea USR are obligaţia morală de o suspenda din partid pe Clotilde Armand
PSD a cerut conducerii USR să aplice, în cazul primarului Sectorului 1 Clotilde Armand, exact aceleaşi standarde de integritate pe care le-au pretins altor politicieni acuzaţi de fapte penale şi de incompatibilitate. Conducerea USR are obligaţia morală de a convoca, de urgenţă, o şedinţă pentru suspendarea din partid a edilului Clotilde Armand, până când aceasta îşi va rezolva problemele cu justiţia. În caz contrar, tot discursul USR privind integritatea funcţiei publice se dovedeşte a fi pură demagogie, precizează social-democraţii, într-un comunicat de presă.
Sursa citată precizează că, în cazul lui Clotilde Armand, nu mai e vorba doar de declaraţii politice sau de speculaţii de presă. Este o acuzaţie oficială, din partea Agenţiei Naţionale de Integritate care a iniţiat o procedură în justiţie împotriva doamnei primar, pentru fapte penale şi incompatibilitate. "Din acest moment, fiecare zi în care doamna Armand rămâne în funcţia de primar reprezintă o insultă la adresa locuitorilor Sectorului 1 şi în special a celor care au votat-o pe baza discursului anti-corupţie", mai indică sursa menţionată.
"Explicaţiile date de primarul Sectorului 1, la acuzaţiile care i se aduc în sesizarea ANI, sunt la fel de irelevante cum au fost argumentele tuturor politicienilor care susţineau că sunt nevinovaţi, după ce erau puşi sub acuzare de diverse instituţii ale statului. Atunci USR cerea cu insistenţă ca acei politicieni să renunţe la funcţiile publice până la pronunţarea magistraţilor. Cum ziceau cei de la USR? Să facă pasul în spate, să lase justiţia să-şi facă treaba, să aibă încredere în instituţii, iar dacă sunt achitaţi, pot reveni în politică", a declarat preşedintele Organizaţiei PSD a Sectorului 1, Florin Manole.
PSD subliniază că acuzaţiile care i se aduc primarului Sectorului 1 sunt cu atât mai grave dacă ţinem cont că faptele incriminate au avut loc în perioada februarie-august 2022, adică exact atunci când străzile din sector erau pline de gunoaie şi de şobolani. "În timp ce locuitorii Sectorului 1 sufereau din cauza mizeriei, doamna primar considera că merită să-şi crească salariul cu 30%, fix pentru aşa-zisa gestionarea a proiectelor anti-corupţie", mai spune sursa amintită.