Antena LIVE

Curs valutar

Iohannis îl acuză pe Putin pentru inflația din România: Toate din cauza războiului lui Putin. Vinovatul e ușor de identificat, Putin și Rusia

Președintele României, Klaus Iohannis, susține că Guvernul român a luat toate măsurile necesare pentru a ameliora efectele inflației și ale problemelor economice, iar singurul vinovat pentru aceste crize este liderul rus, Vladimir Putin, care a declanșat războiul din Ucraina.

De la 12.05.2022, 13:41
WhatsApp
Galerie (2)
Iohannis îl acuză pe Putin pentru inflația din România: Toate din cauza războiului lui Putin. Vinovatul e ușor de identificat, Putin și Rusia

Rata anuală a inflaţiei a crescut peste toate aşteptările oficiale şi a ajuns în aprilie la aproape 14%. Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că situația se datorează războiului declanșat de Vladimir Putinî Ucraina. 

"Am toată încrederea că Guvernul a luat și va lua măsurile care se impun. Dar de ce am ajuns aici? Nu pentru că cineva a lucrat prost sau nu și-a făcut treaba. Aceste lucruri și crizele care urmează, pentru că specialiștii spun că vor continua, pe plan global, toate acestea au o singură cauză: Războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Problema nu este una românească, este una globală. Și în SUA inflația se apropie de 10%. În țările din Europa e la fel de mare. Și aseară am avut o discuție cu premierul, mi-a prezentat măsurile pe care le pregătesc ei. Să fim realiști. Crizele nu se vor termina mâine, vor continua. În unele situații se găsesc anumite soluții, dar nu este cazul să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului, clasei politice. Vinovat este Putin care a declanșat acest război împotriva Ucrainei. Pentru români este important să știe că acest Guvern își dă silința și a găsit soluții bune", a declarat Iohannis. 

Iohannis: Dacă cineva caută vinovat e ușor de identificat, Putin și Rusia

Referitor la declarațiile guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a făcut un apel la calm și a glumit sugerând ca românii "să bea mai mult ceai de tei", președintele Iohannis a răspuns "Probabil ca sunt mai mulți tei acolo si se bea mai mult".

Pe acelaşi subiect

"Concluzia nu este chiar cea bună. Ne împrumutăm mai scump, la inflație mai mare care a apărut de la prețuri crescute, toate venind de la războiul lui Putin. Dacă cineva caută vinovat e ușor de identificat, se numește Putin și Federația Rusă. Guvernul încearcă să atenueze acest impact. Inflația crescută înseamnă că ne împrumutăm mai scump., Guvernul a găsit soluțiile la acest moment… Nu se poate cineva să se aștepte ca la inflație de 13% să ne împrumutăm ca înainte. Situația în care ne aflăm este de război, de criză. Nu încercați să căutați vinovați în Parlament, Guvern, clasa politică. Și dacă se termină mâine războiul, crizele nu se termină mâine, aceste crize se vor prelungi, vor fi situații destul de complicate și este bine să fim conștienți de acest lucru", spune Iohannis. 

Iohannis, despre cazul Colectiv

Întrebat, joi, de părere are despre situația deciziei din cazul Colectiv, președintele Klaus Iohannis a spus că e timpul să fie dat un verdict.

„Eu cred că este timpul să avem o hotărâre definitivă pe această speță, ca să știm cum evaluează justiția română ceea ce s-a întâmplat atunci. A fost o o tragedie imensă și familiile celor care au căzut victimele acelui incendiu suferă până în ziua de astăzi și mulți suferă, fiindcă pur și simplu justiția nu a dat un verdict. Deci așteptăm cu toții acest verdict”, a spus Iohannis.

Președintele a spus că este, de asemenea, momentul, ca și sistemul medical să se reformeze.

„În ce privește sistemul sanitar, planuri s-au făcut. Și acum se fac. Diferența este că acum avem ceva ce se numește PNRR - Planul Național de Redresare și Reziliență, care vine cu bani foarte mulți și de data aceasta chiar avem șansa să îmbunătățim situația din spitale și am așteptări foarte mari de la guvern. Cu toții, avem așteptări foarte mari. Chiar astăzi am discutat despre ce proiecte a pregătit Spitalul Colentina, ce proiecte pregătesc alții și dacă folosim acești bani cu înțelepciune, nu doar pe hârtie. Atunci situația în spitalele de români din România se va îmbunătăți”, a mai spus președintele.

Șeful statului afirmă că este necesară o modernizare a Constituţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că este necesară o modernizare a Constituţiei, însă trebuie să existe un draft în Parlament cu aceste modificări, iar discuţiile cu privire la modificarea Legii fundamentale trebuie să fie unele aşezate pentru ca statul să poată funcţiona apoi mai bine.

„Cred că, după atâţia ani, e nevoie de o îmbunătăţire, o modernizare a Constituţiei, însă nu îmi doresc să cădeţi în capcana discuţiilor de dragul discuţiilor. E o temă foarte importantă, foarte sensibilă, dar în acelaşi timp deschisă pentru tot felul de scenarii şi interpretări. Până nu avem un draft în Parlament nu putem vorbi despre asta. S-a vehiculat scenariul alegerilor anticipate, noţiunea nici nu există în Constituţie. Trebuie să clarificăm ce înseamnă alegeri anticipate, când şi cine declaşează alegerile acestea. Un ministru interimar poate sta 45 de zile, dar dacă criza durează 145 de zile ce facem? Rămânem fără Guvern? E absurd. Chiar poziţia preşedintelui, discuţia există de când am scăpat de comunism şi discuţia este vrem preşedinte ales de popor cu puteri multe sau vrem preşedinte ales de Parlament care are o poziţie mai degrabă protocolară. Deocambdată suntem în situaţia în care suntem. Preşedintele este ales de popor are atribuţiile pe care le are”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, întrebat joi după vizită la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, cu prilejul Zilei Internaţionale a Asistentului Medical dacă s-ar impune o discuţie despre modificarea Constituţiei.

"Guvernul a făcut față acestor crize", afirmă președintele Iohannis

Întrebat dacă a observat vulnerabilități în actualul Guvern PNL - PSD și dacă urmează o posibilă evaluare a miniștrilor, șeful statului a declarat că avem "cel mai stabil guvern din ultimii destui ani"

"Evaluarea miniștrilor nu o voi face eu chiar dacă am opinii personale despre fiecare ministru, o voi spune premierului dacă mă întreabă. Nu m-a întrebat până acum. Asta cu evaluările la 6 luni, sunt puțin sceptic. Este o coaliție, fiecare partid vrea să-și păstreze oamenii. Dovada practică este că guvernul a făcut față acestor crize cu toate că îmi permit să vă amintesc că atunci când am încurajat formarea acestei coaliții lumea a crezut că fac o greșeală. Rezultatul este cel mai stabil guvern din ultimii destui ani.

Cum ar fi arătat România cu guvern subțire, care se impune greu, cu război la graniță și criză economică? Nu aș recomanda niște evaluări în mijlocul crizei. Dacă unul sau altul dintre miniștri nu performează premierul poate solicita schimbarea lui. Nu ne face bine să discutăm care e mai bun ministru și care nu. În privința celorlalte discuții nu am ajuns la date dar știu că în Guvern există această preocupare pentru programe care să facă viața mai bună, suportabilă și să-i ajute pe cei nevoiași".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

klaus iohannis declaratii presa presedinte romania
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024