Video Românii scot mai mulţi bani din buzunare şi pentru medicamente: "S-au scumpit mai mult decât am presupus, 10-15%"
Nici medicamentele n-au scăpat de scumpiri. Preţurile mai mari la materia primă, cele de la energie, transport, inclusiv inflaţia, toate au făcut ca cele mai căutate produse din farmacii să fie mai scumpe decât în urmă cu un an. Medicamente pentru răceală, pentru migrene, suplimentele sau chiar plasturii au preţuri mai mari acum. Aşa că, dacă pot, oamenii îşi amână cumpărăturile până găsesc promoţii.
Beatrice Speteanu, farmacist: Vorbim de un medicament care este analgezic, foarte folosit pentru migrene, dureri de cap în rândul românilor. Acum îl avem la vânzare la 12 lei, am primit deja notificare cu scumpirea lui, cu preţul cu amănuntul fără TVA, deci următoarea comandă noi o să-l avem cu 14 lei la vânzare.
Medicamente, mai scumpe pentru români
Notificările au început să vină chiar de la începutul anului, aşa că deja există produse care costă acum şi cu câteva zeci de lei în plus.
Beatrice Speteanu, farmacist: Acelaşi supliment, cel achiziţionat înainte de aprilie, preţul de vânzare era de 130 de lei, după 8 aprilie preţul deja a fost 150 de lei, luna aprilie find cea care a avut cele mai mari creşteri. Scumpirile s-au revăzut în absolut toate produsele, vorbim de dispizitive medicale, de medicamante OTC adică cele care se elibearează fără prescripţie, suplimente, cosmetice. Vorbim de produse dermato-cosmetice.
- Ministerul Sănătăţii a schimbat protocolul de tratament pentru Covid-19. Ce medicament va putea fi eliberat în...
- "Tratamentele inovatoare care pot salva vieţi nu ajung la cei care au nevoie de ele." Şeful OMS acuză companiile...
- Ministerul Sănătăţii a schimbat protocolul de tratament pentru Covid-19. Ce medicament va putea fi eliberat în...
În faţa preţurilor care par să urce de la o zi la alta, oamenii încearcă să-şi rezolve problemele urmărind promoţiile din farmacii.
Clientă: Vin special aici şi stau la coada asta pentru că sunt mai mici şi preţurile. Cozile sunt interminabile, sunt timpi mulţi morţi în care ai putea să faci altceva dar nu avem încotro. Prefer să le iau o dată la trei luni pentru că aşa mai am un pic de reducere.
Chiar şi cu reduceri, diferenţa faţă de cât a plătit la ultima vizită la farmacie e substanţială.
Clientă: S-au scumpit mai mult decât am presupus, 10-15%. Data trecută am dat până în 200, 170-180 şi acum am dat 240. Şi luăm cu cardul de sănătate, luăm cu reducere şi chiar şi aşa de la 180 la 240 mi se pare enorm
Îşi permit sau nu, oamenii nu pot renunţa la medicamente.
Clienţi-reporter-: Ultima dată m-au costat 150 de lei. Astea sunt lunare pe care trebuie să le iau pentru inimă. Anul trecut le luam cu 20-30 de lei mai puţin. E o tensiune hipertensivă şi trebuie să am grijă de ea.
- Se resimte, se resimte foarte mult. Fiind hipertensiv e un tratament permanent se simte şi la medicaţia aferentă, dar nu numai la acest medicament.
- Destul de scumpe.
-Sunt mai scumpe decât de obicei?
-Da, sunt.
Inclusiv datele oficiale arată că preţurile sunt în creştere.
Andreea Petrescu, reporter Observator: Datele oficiale confirmă scumpirile. Numai în aprilie preţul medicamentelor a crescut cu 2,6% faţă de aprilie 2021. Articolele de igienă şi cosmeticele s-au scumpit cu 4,6%, iar cele medicale cu 3,2%.
Iar farmaciştii spun că preţurile vor continua să crească şi în lunile următoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰