Bugetul de stat ar putea fi aprobat la finalul lunii ianuarie 2022. Ciolacu vorbește de un deficit bugetar de 6,2% din PIB
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, la sediul partidului, că este posibil ca bugetul de stat pe 2022 să fie aprobat într-o sesiune extraordinară, la începutul anului.
De Redactia Observator la 13.12.2021, 14:21Preşedintele PSD a fost întrebat, la sediul central al PSD, dacă legea bugetului va fi adoptată până la sărbători. "În acest moment, ministrul Finanţelor am înţeles că a strâns toate solicitările de la ministere şi încercăm în şedinţa de coaliţie de azi, dacă nu o să mai facem una şi mâine şi poimâine, şi sperăm să finalizăm acest buget până pe data de 24”, a spus Ciolacu, potrivit news.ro.
El a menţionat că ”sunt două variante puse în discuţie, ori până în 24 decembrie, dacă se finalizează absolut totul, inclusiv cu fondurile europene, ori la sfârşitul lui ianuarie în sesiune extraordinară". Şi vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, după şedinţa conducerii PSD, că există un semn de întrebare în privinţa aprobării bugetului de stat pe 2022 până la finalul anului, în Parlament.
El a arătat că a fost sceptic în privinţa şanselor ca bugetul de stat pe 2022 să treacă şi de votul din Parlament până la Sărbători. Coaliţia de guvernare urmează să se reunească, în şedinţă, de la ora 16.00, pentru a discuta despre bugetul pe 2022, ministrul Finanţelor Publice fiind aşteptat să prezinte prima schiţă a bugetului.
Marcel Ciolacu, despre taxa pe solidaritate pentru marile companii: Este o discuţie privind dubla impozitare. Dacă mai apare o taxă înseamnă că înlocuieşte altă taxă
- Nervos după ieșirile lui Florin Cîțu, Alexandru Rafila i-ar fi sunat pe Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu - surse
- Liderii PSD, PNL, UDMR şi ai minorităţilor, chemaţi la Cotroceni, chiar în timpul şedinţei de coaliţie
- Prima şedinţă a coaliţiei PNL-PSD-UDMR. Marcel Ciolacu a anunțat o reducere a TVA la gigacalorie pe perioada...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, luni, după şedinţa conducerii PSD, că există o discuţie privind dubla impozitare, el precizând că este ferm convins că în coaliţie se va ajunge la o ”concluzie corectă pentru români”. ”Dacă mai apare o taxă înseamnă că înlocuieşte altă taxă”, a mai spus Ciolacu. Întrebat dacă PSD va renunţa la taxa pe solidaritate aplicată marilor companii, Marcel Ciolacu a afirmat că este o discuţie ”în ceea ce priveşte dubla impozitare”. ”Sunt ferm convins că vom ajunge la concluzie corectă pentru români”, a spus el.
Despre introducerea unort taxe noi, în 2022, Ciolacu a spus: ”Nu dublă taxare. Cu alte cuvinte, dacă mai apare o taxă înseamnă că înlocuieşte altă taxă. Nu va exista dublă taxare. Vă dau un exemplu: Dedeman plăteşte impozit pe profit 15%. Vă rog să luaţi legătura cu redactorii dumneavoastră de specialitate, să vedeţi companiile similare companiei româneşti Dedeman, cât plătesc impozit pe profit, în România”.
Ciolacu vorbește de un deficit bugetar de 6,2% din PIB
Despre ţina de deficit asumată, de 5,84% din PIB, Ciolacu a afirmat că el nu şi-a sumat nimic. ”Nu v-am spus că va fi mai mare de 5,84. În primul rând eu ştiu că Guvernul României, indiferent cine a fost prim-ministru, şi-a asumat un deficit, anul viitor, de 6,2, nu 5,84. Indiferent cine se schimbă la guvernare ar trebui să ne asumăm şi să fim responsabili şi să arătăm că, indiferent cine va fi prim-ministru, ne asumăm lucrurile”, a afirmat el.
Ciolacu a fost întrebat şi de ajutorul dat pensionarilor, în luna ianuarie, ca ajutor, el precizând că este parte din bugetul de stat. Preşedintele PNL Florin Cîţu afirma, săptămâna trecută, că nu este de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate pentru marile companii, pentru că există deja o directivă care va creşte impozitarea companiilor, în toată lumea, la 15%, care va fi din 2023.
”Să ştiţi că aceste companii pe care noi vrem astăzi să ale penalizăm prin această taxă, au plătit şi în avans să avem bani la buget, când economia a fost închisă. (..) Eu cred că nu este un comportament normal să vii azi să penalizezi aceste companii, pentru că nu am înţeles de ce, care este destinaţia acestor sume. Aştept în continuare explicaţii, vedem şi discutăm cu mediul de afaceri”, declara Cîţu.