Mulţi români cred că trebuie să voteze pe cineva la referendumul din 6-7 octombrie
A început campania pentru referendumul privind modificarea Constituţiei. În mai puţin de două săptămâni, românii vor decide dacă familia va fi definită doar ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.
De Redactia Observator la 24.09.2018, 20:47A început campania pentru referendumul privind modificarea Constituţiei. În mai puţin de două săptămâni, românii vor decide dacă familia va fi definită doar ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Însă, la sate, mulţi oameni încă nu ştiu de ce sunt chemaţi la vot. Unii cred că îşi vor alege primarii sau parlamentarii.
În satul Mariuta, din judetul Calarasi, aflam de la localnicii care nu stau toata ziua conectati la internet asa cum se intampla la oras ce stiu despre referendumul din 6 si 7 octombrie.
Am bătut satul în lung şi lat. La ţară, oamenii au alte probleme, iar votul pentru modificarea Constituţiei este ultima dintre ele.
Nu am auzit, suntem cu treaba si nu stam sa ne uitam la televizor, ne spune un localnic.
Deşi nu ştiu ce presupune scrutinul, sătenii sunt hotărâţi să meargă la urne.
Discuţie reporter - localnic:
- La votare, când o fi.
- Peste doua saptamani. Ce votati?
- Care e mai bun, pe ala.
- Pai si cine va spune cum sa votati?
- Pai e unul care imi spune uite acolo.
În plus întrebarea de pe buletinul de vot îi pune în încurcătură pe mulţi.
Discuţie reporter - localnic:
- Sunteti de acord cu modificarea Constituţiei aşa cum a fost votată în Parlament?
- Nu!
- Dacă nu sunteţi de acord cu modificarea Costituţiei, rămâne ca acum.
- Da.
Articolul care spune că "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi" ar putea fi schimbat după referendum. În Parlament s-a votat ca termenul soţi să fie înlocuit cu sintagma " bărbat şi femeie". Dar în mediul rural oamenii încă nu ştiu pentru ce sunt chemaţi la vot.
Discuţie reporter - localnic:
- Pe care îl văd, pe ăla îl votez
- Dar nu se aleg primarii acum
- Nu? Dar când, mamă?
- Peste doi ani!
- Acum este despre modificarea Constituţiei.
- Dar ştim noi ce-i aia, mamă?
Oamenii nu stiu, pentru ca nu li s-a explicat ce s-a votat în Parlament. Ar fi trebuit sa fie mai clar, mai specific, spune un al localnic.
Ca referendumul să fie validat este nevoie de o prezenţă la urne de cel puţin 30 la sută din numărul total al cetăţenilor cu drept vot, adică peste 5,7 milioane de oameni. Aceste cifre nu înseamnă nimic nici pentru localnicii din Flămânzi, judeţul Botoşani.
Pentru ce votam? Sa traim mai bine, spun oamenii de aici.
Vinerea dinaintea referendumului ar putea fi liberă pentru elevi - este propunerea făcută Guvernului de prefectul de Bihor, astfel încât în şcoli să poată fi pregătite secţiile de votare.