Antena LIVE

Renate Weber, o ultimă victorie la Curtea Constituţională. Mai multe prevederi din Legea bugetului sunt neconstituţionale

Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate făcută de Avocatului Poporului la legea bugetului de stat pe 2021. Aceasta pare a fi o ultimă victorie obţinută de Renate Weber la CCR, după ce a fost revocată din funcţia de Avocat al Poporului.

De la 24.06.2021, 14:33
Renate Weber a fost revocată din funcţia de Avocat al Poporului Hepta

Curtea Constituţională a admis că sunt neconstituţionale prevederile din actul normativ care spun că: „până la data de 31 decembrie 2021, prin derogare de la prevederile art. 20 din Legea nr. 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, cu modificările şi completările ulterioare, finanţarea cheltuielilor instituţiei se asigură din veniturile proprii”.

„În şedinţa din data de 24 iunie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.38 din Legea bugetului de stat pe anul 2021.

Curtea a constatat că art.38 din Legea nr.15/2021 încalcă prevederile constituţionale ale art.1 alin.(5) privind principiul legalităţii, prin raportare la art. 65 alin.(1) şi (2) lit.b), art.76 alin.(2) şi art.138 alin.(2) din Constituţie. Totodată, Curtea a reţinut şi încălcarea art.1 alin.(3) din Constituţie privind statul de drept.

Dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale au următoarea redactare: «Până la data de 31 decembrie 2021, prin derogare de la prevederile art. 20 din Legea nr. 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, cu modificările şi completările ulterioare, finanţarea cheltuielilor instituţiei se asigură din veniturile proprii.»

Pe acelaşi subiect

Decizia este definitivă şi general obligatorie”, arată comunicatul de presă  de joi al CCR.

Renate Weber a fost revocată

Avocatul Poporului, Renate Weber a fost revocată în 16 iunie, prin votul Parlamentului. Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Ludovic Orban susţine că revocarea s-a făcut ca urmare a respingerii rapoartelor de activitate ale instituţiei pe anii 2018, 2019 şi 2020, după ce rapoartele comisiilor juridice au evidenţiat încălcări ale Constituţiei.

PSD a contestat la Curtea Constituţională revocarea Renatei Weber, iar Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea ei.

Cine este Fabian Gyula, înlocuitorul Renatei Weber

Renate Weber a fost numită în funcţia de Avocat al Poporului în iullie 2019. După revocarea ei, în coaliţie s-a convenit ca postul să revină UDMR, care îl propune pe Fabian Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În urma sesizării depuse de PSD, Curtea Constituţională urmează să decidă abia în 29 iunie în legătură cu constituţionalitatea revocării lui Renate Weber.

Fabian Gyula este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena

El a fost şi procuror la Parchetul Curţii de Apel Cluj, iar în prezent predă în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii, unde este conferențiar universitar şi titular al cursurilor de la nivel licență „Dreptul instituțional al Uniunii Europene” (cu predare în limba română) și „Drept internațional public” (cu predare în limba maghiară), precum și al cursurilor de la nivel master „Acțiuni exercitate în fața CJUE” (cu predare în limba maghiară) și „Drept procesual al Uniunii Europene” (cu predare în limba română).

Este autor și coautor al peste 20 de volume și al mai multor articole și lucrări de specialitate publicate în limbile română, maghiară, germană și engleză, în țară și în străinătate, în domeniul Dreptului UE și al Dreptului internațional public.

Liderul PNL, Ludovic Orban, afirmă că s-a luat decizia de convocare a plenului Parlamentului privind numirea Avocatului Poporului după ce Curtea Constituţională se va pronunţa privind sesizarea făcută de PSD.

Ți-a plăcut acest articol?

curtea constitutionala renate weber
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la...
Useit
Publicat 04.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024