Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban va solicita revocarea Renatei Weber. Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului au fost respinse

Rapoartele Avocatului Poporului din perioada 2018-2020 au fost respinse în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. Parlamentarii PSD și AUR au susținut că rapoartele nu se votează, ci trebuie doar prezentate.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 15.06.2021, 17:48

Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe 2018, 2019 şi 2020 au fost respinse de Parlament. PSD va sesiza CCR
Renate Weber - Hepta

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a afirmat că va solicita schimbarea din funcţie a Avocatului Poporului Renate Weber, ca urmare a respingerii rapoartelor de activitate ale instituţiei pe anii 2018, 2019 şi 2020, potrivit news.ro. El a adăugat că birourile permanente reunite se vor întruni miercuri pentru a stabili un plen reunit în care să fie discutată această propunere şi că trebuie găsită o soluţie şi pentru conducerea CNA, în contextul respingerii raportului de activitate al instituţiei pe anul 2020.

„Au fost respinse rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020. Ca urmare a acestui vot, noi vom solicita revocarea Avocatului Poporului”, a declarat Ludovic Orban, marţi la Parlament.  Întrebat dacă partenerii de coaliţie au ajuns la o înţelegere cu privire la un nume pentru funcţia de Avocat al Poporului, Ludovic Orban a răspuns: „Vom face publică această propunere după ce se vor finaliza procedurile de revocare”. „Mâine (miercuri - n.r.) dimineaţă am decis împreună cu doamna preşedinte al Senatului Anca Dragu să convocăm birourile permanente reunite pentru a stabili o reuniune de plen. La această reuniune de plen, dacă sunt îndeplinite condiţiile procedurale, vom dezbate şi cererea de revocare a Avocatului Poporului. De asemenea, va trebui să găsim o soluţie şi la CNA. Votul de astăzi va fi o fundamentare pentru cererea de revocare a Avocatului Poporului”, a completat preşedintele Camerei.

Chestionat despre faptul că Renate Weber acuză faptul că votul de respingere a rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului nu au ca efect demiterea ei din funcţie, Orban a replicat: „Acesta e un subterfugiu procedural. Noi am votat rapoarte ale comisiilor juridice care evidenţiază încălcări ale Constituţiei”. 

Camera Deputaţilor şi Senatul au respins, în plenul reunit de marţi, rapoartele de activitate privind Avocatul Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020. Şi raportul de activitate al CNA pe anul 2020 a fost respins de către Parlament. În schimb, Avocatul Poporului a transmis că respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate pentru anii 2018, 2019 şi 2020 ale instituţiei încalcă dispoziţiile constituţionale şi legale.

Au fost respinse rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anul 2018 - cu 245 de voturi "pentru" şi unul contra, 2019 - 187 de voturi "pentru" şi 23 de voturi contra şi 2020 - cu 242 voturi "pentru" şi 35 împotrivă. Deputatul PSD Gabriel Zetea a anunţat că social-democraţii vor sesiza Curtea Constituţională.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Justitie » Ludovic Orban va solicita revocarea Renatei Weber. Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului au fost respinse