Ce este şi ce poate face Comisia de la Veneţia. Organismul a cerut explicaţii privind revocarea Renatei Weber ca Avocat al poporului
Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, cu privire la revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului. Deşi organismul european are rol consultativ, avizele sale sunt în general reflectate în legislaţia adoptată de ţările membre.
Într-o scrisoare transmisă la o zi după votul din Parlamentul României în legătură cu revocarea Renatei Weber din postul de Avocat al Poporului, Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii "pentru o mai bună înţelegere a situaţiei". "V-aş fi recunoscător dacă aţi avea bunăvoinţa să ne furnizaţi bazele şi elementele juridice care au dus la o decizie atât de grea precum aceea de a demite din funcţie un Ombudsman în timpul exercitării mandatului", se arată în scrisoarea semnată de Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei, în 17 iunie.
De ce a fost revocată Renate Weber
Avocatul Poporului, Renate Weber a fost revocată în 16 iunie, prin votul Parlamentului. Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.
Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.
- Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului. PSD va ataca la Curtea Constituțională decizia
- Ludovic Orban va solicita revocarea Renatei Weber. Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului au fost respinse
- PSD a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. Grindeanu: Guvernul actual este un dezastru pentru...
Ludovic Orban susţine că revocarea s-a făcut ca urmare a respingerii rapoartelor de activitate ale instituţiei pe anii 2018, 2019 şi 2020, după ce rapoartele comisiilor juridice au evidenţiat încălcări ale Constituţiei.
Camera Deputaţilor şi Senatul au respins rapoartele de activitate privind Avocatul Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020. În schimb, Avocatul Poporului a transmis că respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate pentru anii 2018, 2019 şi 2020 ale instituţiei încalcă dispoziţiile constituţionale şi legale. Au fost respinse rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anul 2018 - cu 245 de voturi "pentru" şi unul contra, 2019 - 187 de voturi "pentru" şi 23 de voturi contra şi 2020 - cu 242 voturi "pentru" şi 35 împotrivă. Deputatul PSD Gabriel Zetea a anunţat că social-democraţii vor sesiza Curtea Constituţională.
Ce este Comisia de la Veneţia
Numele oficial al comisiei este Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, dar, datorită locului de întâlnire în Veneția, Italia, unde au loc patru sesiuni pe an, este denumită în mod obișnuit Comisia de la Veneția.
Comisia de la Veneţia este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional. A fost creată în 1990, după căderea Zidului Berlinului, într-o perioadă de nevoie urgentă de asistență constituțională în Europa Centrală și de Est. Chiar după înfiinţare, în 1991, Comisia a ajutat la crearea primei Constituţii democratice a României din 1947.
Comisia de la Veneția nu are legătură cu Uniunea Europeană, ci este un organism consultativ pe lângă Consiliul Europei. Comisia numără 60 de state membre - cele 47 de state membre ale Consiliului Europei și alte 13 țări. Membrii Comisiei sunt numiți de către statele membre pentru o perioadă de patru ani, cu posibilitatea realegerii.
Deși avizele sale sunt în general reflectate în legislația adoptată, Comisia de la Veneția nu își poate impune soluțiile, ci adoptă o abordare non-directivă bazată pe dialog. Din acest motiv, grupul de lucru vizitează întotdeauna țara în cauză și se întâlnește cu diverși actori politici implicați în această problemă pentru a asigura cea mai obiectivă viziune asupra situației. Sancţiunile Comisiei de la Veneţia au caracter moral, nici decum economic sau politic, însă o atitudine ostilă împotriva opiniilor Comisiei izolează ţara respectivă de celelalte democraţii europene.
Cine este Fabian Gyula, înlocuitorul Renatei Weber
Renate Weber a fost numită în funcţia de Avocat al Poporului în iullie 2019. După revocarea ei, în coaliţie s-a convenit ca postul să revină UDMR, care îl propune pe Fabian Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În urma sesizării depuse de PSD, Curtea Constituţională urmează să decidă abia în 29 iunie în legătură cu constituţionalitatea revocării lui Renate Weber.
Fabian Gyula este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena
El a fost şi procuror la Parchetul Curţii de Apel Cluj, iar în prezent predă în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii, unde este conferențiar universitar şi titular al cursurilor de la nivel licență „Dreptul instituțional al Uniunii Europene” (cu predare în limba română) și „Drept internațional public” (cu predare în limba maghiară), precum și al cursurilor de la nivel master „Acțiuni exercitate în fața CJUE” (cu predare în limba maghiară) și „Drept procesual al Uniunii Europene” (cu predare în limba română).
Este autor și coautor al peste 20 de volume și al mai multor articole și lucrări de specialitate publicate în limbile română, maghiară, germană și engleză, în țară și în străinătate, în domeniul Dreptului UE și al Dreptului internațional public.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰