Scandal cu cele 6 spitale scoase din PNRR. Autorităție locale se plâng că nimeni nu le-a întrebat "de sănătate"
Nu ne mai facem bine. Șase spitale din ţară au fost scoase din PNRR, pentru că riscul să nu fie gata până în 2026 era mult prea mare. Ministerul Sănătăţii a luat decizia să le retragă din program şi vom lua fonduri pentru ele de la Banca Europeană de Investiţii. Asta înseamnă că banii luaţi cu împrumut îi vom returna cu dobânda aferentă. Decizia a creat o furtună politică si proteste în faţa Ministerului Sănătăţii.
De Redactia Observator la 13.09.2023, 09:51Cele şase spitale şi secţii de spitale ar fi trebuit construite de la zero până în 2026. Ministerul Sănătăţii a considerat că nu se încadrează în termen şi riscă să piardă finanţarea nerambursabilă din PNRR.
Alexandru Rogobete, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: Aceste spitale sunt cele identificate cu risc crescut. A trebuit să ţinem cont atât de gradul de implementare a spitalului, cât şi de întreg PNRR-ul.
Suma pentru cele 6 unităţi sanitare depăşeşte 700 de milioane de euro. Acum, au mai ramas pe listă 21 de spitale care continuă cu procedurile.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Sunt analize individuale, punctaje care au fost alocate fiecărui spital, şi există un clasament.
- Prima zi de şcoală a început cu bâlbe. Ligia Deca a anunţat investiţii cu banii din PNRR, fără să spună că...
- Alexandru Rafila, replică acidă pentru Vlad Voiculescu: "Ministerul n-a pierdut niciun ban, domnule magician"
- Ciolacu: Guvernul analizează impactul războiului din Ucraina asupra bugetul României. Oficialii de la Bruxelles...
Ministerul Sănătăţii nu a dat foarte multe explicaţii despre criteriile după care au fost scoase spitalele, astfel că spiritele în opoziţie s-au inflamat.
Scandalul cu spitalele scoase din PNRR a ajuns inclusiv la premierul Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Eu nu pot să-l cert acum pe ministrul Rafila că a scos anumite spitale care nu aveau nici licitaţie, nici studiu. Aveau o schiță și o sumă: cam atât ar fi trebuit pentru acel spital.
Autorităţile locale din ţară, responsabile cu aceste proiecte, neagă acuzaţiile şi spun că nici măcar nu au fost întrebate de "sănătate".
Iustin Cionca, preşedintele CJ Arad: Mai repede decât am făcut noi, nu putea să facă nimeni dacă respecta legea.
Allen Coliban, primarul Braşovului: Nouă nu ne-au cerut nicio informaţie, niciun document, n-a venit nimeni care să meargă la faţa locului, să stea de vorbă cu noi, pe nişte criterii obiective.
Petre Enciu, vicepreședinte CJ Constanța: Noi nu suntem în întârziere, noi avem două luni în avans, noi în câteva zile vom atribui contractul de execuţie de lucrări.
Mare parte din secţiile sau spitalele din ţară scoase din PNRR funcţionează în clădiri vechi sau retrocedate
Claudiu Loghin, reporter Observator: Aici este Secţia de Pneumoftiziologie a spitalului. Dacă dăm câteva crengi la o parte, se vede şi placa cu numele acestei instituţii. Nici măcar clădirile în care funcţionează această unitate sanitară nu sunt într-o stare mai bună. Au fost construite în anii '50 cu destinaţia de vile turistice.
Într-un final, Ministerul Sănătăţii a găsit alţi bani. Dar fondurile trebuie rambursate.
Alexandru Rogobete, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: Ei pot continua, pot merge mai departe cu achiziţiile pentru proiectul tehnic, pentru construcţie inclusiv, iar sursa de finanţare se schimbă, din PNRR în BEI.
Termenul de finalizare a lucrărilor pentru cele 21 de spitale rămase în program este 30 iulie 2026.
Ce spitale au fost scoase din PNRR
Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea
Buget: 96 milioane euro
Construire corp nou - Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța
Buget: 142 milioane euro
Construcția de secții de Obstetrică și Ginecologie - Arad
Buget: 95 milioane euro
Construcția Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locație
Buget: 202 milioane euro
Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov
Buget: 96 milioane euro
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocare și modernizare activ
Buget: 45 milioane euro