Antena Meniu Search
x

Video Prima zi de şcoală a început cu bâlbe. Ligia Deca a anunţat investiţii cu banii din PNRR, fără să spună că tocmai au fost tăiate de Guvern

Şcoala a început astăzi cu emoţii pentru elevi şi cu festivism plus discursuri despre realizări pentru oficiali. Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre România Educată în ţara în care zeci de elevi vor învăţa ...într-o primărie. Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a lăudat investiţiile în şcoli cu bani din PNRR, fără să spună că multe dintre ele tocmai au fost tăiate de pe listă de guvern. 

de Redactia Observator

la 11.09.2023, 20:16

Vezi și

Elev: "Abia încep şcoala şi sunt în clasa 0."

Reporter: "Ce te aştepţi să înveţi la şcoală?"

Elev: "Multe lucruri!" 

Elev: "Am avut emoţii...am avut emoţii multe!"

Pe acelaşi subiect

Mădălina Iacob, reporter Observator: "Cei mai energici sunt bobocii de la clasa pregătitoare, mai curioşi ca niciodată şi părinţii lor mândri de ei. Fotografia din prima zi de şcoală la va rămâne amintire toată viaţa." 

Aşa începe una dintre cele mai uimitoare etape din viaţa lor. Cu părinţii şi bunicii alături, flori şi emoţii. Dar şi cu politicieni care s-au urcat la catedră cu promisiuni.

Noi promisiuni din partea politicienilor

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: "Ne-am propus ca în fiecare şcoala din România să existe infrastructura adecvată, asta se întâmplă deja prin dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ prin cea mai mare investiţie din ultimele 3 decenii." 

Ministrul Educaţiei a uitat să menţioneze în discurs că România Educată a tăiat 1.800 de şcoli de pe lista de modernizare prin PNRR. Ligia Deca a explicat ulterior "ajustările prin îndreptarea unor greseli de tip eroare materială". 

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Dragi elevi, sunteti primele generaţii care vor beneficia de reformele aplicate odată cu noul cadru legislativ care urmăreşte obiective îndrăzneţe, îndrazneţi vă îndemn să fiţi şi voi în a vă urmări visurile." 

Reporter: "Cum ţi s-au părut discursurile?" 

Elev: "Foarte frumoase, dar foarte lungi, vă daţi seama că nu am putut să am răbdare." 

Reporter: "Ce ai reţinut din ce a spus preşedintele?" 

Elev: "Nimic, scuze, dar nimic. Am reţinut să fim cuminţi, să învăţăm. Să nu ne drogăm."

România Educată, un şantier continuu

Tot România Educată ne-a arătat în prima zi de şcoală un şantier continuu, elevi relocaţi, orar în trei schimburi, toalete în curte şi mulţi părinţi nervoşi.

Copiii din comuna Girov din Neam au tras de porţile grădiniţei închise pe motiv că sunt prea puţini preşcolari înscrişi aici. La Azuga elevii au fost mutaţi în biroul primarului pentru că lucrările de reparaţii din şcoală nu s-au încheiat la timp.

Primarul: "Bine aţi venit! Păi, e fostul meu birou, cred că eu trebuie să vă spun bine aţi venit." 

Prima zi înapoi în bănci nu a fost mai bună nici pentru mii de elevi Bucureşti. 

Andreea Milea, reporter Observator: "La şcoala numărul 22 elevii încep anul cu Săptămâna Altfel pentru că întreaga clădire este în reabilitare. Aşa că directorul a improvizat săli de clasă chiar în curtea scolii." 

Reporter: "Cu ce începeţi anul?"

Învăţătoare: "Cu gânduri bune şi... "

Reporter: "Cu Şcoala Altfel?"

Învăţătoare: "Da. Cu Şcoala Altfel." 

La şcoala 194, din sectorul 4, elevii din 3 clase au fost mutaţi în curtea şcolii, în containere, cu tot cu toalete.  

Părinte: "Copiii o să iasă afară pe frig, ger, ploaie să se ducă la baie. Exact ca la ţară."

Greu a fost şi pentru elevii din sectorul 5. La "I. Ghe. Duca", copiii au fost împărţiţi pe unde s-a putut. Cei mai mulţi au ajuns într-o clădire de birouri, nefinalizată. Părinţii sunt revoltaţi. 

Părinte: "Pe jos este ciment. Aici când o să plouă şi când o să fie zăpadă şi pe scarile acelea pe care le vedeti dumneavoastră o să se alunece, se face ambuscadă." 

În ultimii 33 de ani, niciun ministru din cei 24 de pe scaunul de la Educaţie nu a fost în stare să asigure la începutul anului şcolar condiţii decente pentru toţi elevii din România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Educatie » Prima zi de şcoală a început cu bâlbe. Ligia Deca a anunţat investiţii cu banii din PNRR, fără să spună că tocmai au fost tăiate de Guvern