Ciucă, despre greva profesorilor: Vom adopta două OUG. Am decis ca odată ce avem răspunsul legat de revenirea la ore a dascălilor ne vom ține de cuvânt
Greva profesorilor, suspendată. Nicolae Ciucă a anunţat azi înainte de şedinţa de Guvern că executivul va adopta ordonanţele de urgenţă, una care vizează creşterile salariale de la bugetul de stat şi una care priveşte alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vin pe liniile de finanţare europeană.
De Redactia Observator la 08.08.2023, 17:40Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, în deschiderea şedinţei de guvern, că în deplină responsabilitate a liderilor coaliţiei, a Guvernului şi în deplin dialog cu sindicatele, cu reprezentanţii profesorilor, părinţilor, elevilor, au considerat că este absolut necesar să încheie acest conflict de muncă din educaţie, pentru a se încheia anul şcolar şi să se desfăşoare Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul.
Nicolae Ciucă: Am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă
"Cum am agreat cu liderii sindicatelor din educaţie, astăzi, pe baza discuţiilor de ieri şi a angajamentelor tuturor părţilor implicate în soluţionarea conflictului de muncă, am decis la nivelul coaliţiei şi în deplin consens cu liderii de sindicat ca odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta şi ne vom ţine de cuvânt, cum am făcut-o şi până acum, prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă cu elementele de conţinut, aşa cum au fost ele agreate cu sindicatele", a anunţat premierul.
"Ca atare, coaliţia de guvernare, guvernul pe care îl conduc, au asumat cu maximă responsabilitate, pentru interesul public, pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educaţie şi încă o dată subliniez că sunt probleme care s-au acumulat în ani foarte mulţi. Nu vreau să dau vina pe o anume moştenire dar adevărul acesta este, în atâţia ani de zile s-au strâns o serie întreagă de neajunsuri, o serie întreagă de probleme care trebuie rezolvate şi în deplină responsabilitate a liderilor coaliţiei, a Guvernului şi în deplin dialog cu sindicatele, cu reprezentanţii profesorilor, părinţilor, elevilor, am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă şi să asigurăm dascălilor şi întregului sistem de educaţie, părinţilor, elevilor, soluţia prin care să putem să încheiem anul şcolar, să se deruleze Evaluarea Naţională şi desigur examenul de Bacalaureat", a mai spus premierul.
- Cât ar urma să câştige profesorii debutanţi. Creşterile se apropie de ce au cerut sindicatele, dar dascălii...
- Se încheie azi greva profesorilor? Sindicaliştii încă mai discută oferta Guvernului. Un răspuns oficial,...
- Nicolae Ciucă, aşteptat să-şi depună mandatul de premier. Totul depinde de greva profesorilor şi de UDMR
Nicolae Ciucă a anunţat că în acest moment vor adopta Ordonanţele de urgenţă, una care vizează creşterile salariale de la bugetul de stat şi alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vin pe liniile de finanţare europeană.
"În felul acesta, subliniez încă o dată că acest guvern de coaliţie a asigurat, începând cu sfârşitul anului 2021 (..) o finanţare de 8 miliarde de lei, faţă de finanţările cuvenite pentru 2021 şi 2022. La acestea se adaugă sumele de bani pe care le alocăm prin această Ordonanţă de urgenţă, de aproximativ 3 miliarde de lei", a afirmat Ciucă.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au luat decizia suspendării grevei generale.
Răspunsul sindicatelor din Educaţie privind încetarea grevei se lasă aşteptat
Guvernul se reuneşte, luni, începând cu ora 11.30, într-o nouă şedinţă în cadrul căreia ar urma să fie aprobate mai multe acte normative privind salarizarea personalului din Educaţie. Pe agenda şedinţei care începe de la 11.30 Guvernul are doar în analiză ordonanţa cu majorările salariale pentru personalul din educaţie.
Duminică au fost puse în transparenţă decizională proiectele unor ordonanţe de urgenţă iniţiate de Ministerul Muncii şi Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene. Proiectul de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Muncii prevede că, începând cu data de 1 iunie 2023, se majorează salariile de bază ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcţie.
De asemenea, cu aceeaşi sumă se majorează salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educaţiei naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ.
În ceea ce priveşte salariile personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, acestea cresc cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie.
Proiectul iniţiat de MIPE prevede acordarea unei prime de 1.500 lei pentru profesori şi 500 de lei pentru personalul nedidactic, până în 2027, pe data de 5 octombrie, atunci când este Ziua Internaţională a Educaţiei.
Pe tema creşterilor salariale din Educaţie, ministrul Ligia Deca a precizat duminică, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că Executivul va garanta şi faptul că pe noua grilă de salarizare, în viitoarea lege a salarizării, se va pleca de la salariul mediu brut pentru debutant sau asistent universitar şi că prima tranşă care se va acorda din această creştere va consta în 50% din creştere şi va ajunge la cadrele didactice de la 1 ianuarie 2024. Sindicatele nu au transmis până la această oră niciun răspuns.