Antena Meniu Search
x

Video Nicolae Ciucă, aşteptat să-şi depună mandatul de premier. Totul depinde de greva profesorilor şi de UDMR

Guvernul pare că aproape a rezolvat nemulţumirile profesorilor, iar politicienii îşi pot vedea liniştiţi de rotativa guvernamentală, care se împiedică de UDMR. Dacă greva din Educaţie se încheie, Nicolae Ciucă renunţă astăzi la funcţia de premier, ca să îi predea lui Marcel Ciolacu şefia executivului.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 12.06.2023, 07:35

Vezi și

Dacă problema grevei se va rezolva, astăzi ar trebui să fie o zi importantă în Guvern. Liderii Coaliţei au decis să declanşeze procedurile pentru rotativa guvernamentală. Însă lucrurile nu sunt atât de simple. "Trebuie să respectăm protocolul. Trebuie să respectăm acordul semnat, cuvântul dat. În momentul în care noi am semnat acest acord, ne-am asumat răspunderea guvernării până în 2024. Ne-am angajat în decizia guvernării cu toate forţele noastre", a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Nicolae Ciucă, aşteptat să-şi depună mandatul luni, 12 iunie

Iar schimbările ar trebui să înceapă chiar de astăzi, când premierul României, Nicolae Ciucă, ar putea să-şi depună candidatura pentru şef al Senatului şi să îi predea ştafeta lui Marcel Ciolacu. Liderii maghiari nu sunt însă de acord cu viitoarele schimbări de ministere. "Oferta de Energie şi Mipe sau Energie şi Sănătate a existat încă de miercuri. Domnul Ciolacu ştia de vineri, încă de când eu l-am sunat că aceste două Ministere, din punctul nostru de vedere nu sunt acceptabile", a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR. Portofoliile se tot rotesc pentru că vedem această poziţie a uniunii maghiarilor de a nu renunţa la Ministerul Dezvoltării şi la Ministerul Mediului. Vor măcar să păstreze dezvoltarea şi să primească Ministerul pe măsura celui de la Mediu.

Noul executiv va fi unul mai simplu cu doar 18 Ministere, cu două mai puţine decât în prezent. Vor fi trei posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare partid. 8 portofolii vor merge către PNL, 8 la PSD, iar celelalte 2 la UDMR. "În momentul în care Marcel Ciolacu este desemnat de preşedintele Iohannis să formeze Guvernul, atunci va fi responsabilitatea lui de a închide discuţiile. Până atunci, există un acord, iar UDMR-ul nu pleacă de la guvernare. Nu pleacă de la masă", a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR. Dacă totul merge conform planului, joi ar putea avea loc prima şedinţă a noului Guvern.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri politice » Nicolae Ciucă, aşteptat să-şi depună mandatul de premier. Totul depinde de greva profesorilor şi de UDMR