Senatorii au aprobat impozitarea pensiilor speciale
Senatorii au aprobat impozitarea pensiilor speciale. Votul a fost însă unul cu scandal. Opoziţia a acuzat puterea de populism, pentru că exact parlamentarii scapă de taxare. Iniţiatorul legii a stabilit pragul de 7000 de lei, pentru impozitare.
De Redactia Observator la 18.09.2019, 21:28Senatorii au aprobat impozitarea pensiilor speciale. Votul a fost însă unul cu scandal. Opoziţia a acuzat puterea de populism, pentru că exact parlamentarii scapă de taxare. Iniţiatorul legii a stabilit pragul de 7000 de lei, pentru impozitare. Suma nu a fost aleasă întâmplător, spune ministrul Finanţelor. De atât are nevoie un pensionar pentru a trăi decent. Doar că în România majoritatea pensionarilor au venituri de cinci ori mai mici.
Au fost 76 de voturi "pentru", 16 abţineri şi niciun vot împotrivă.
Şi astfel, legea taxării pensiilor speciale a trecut de Senat. Iniţiatorul, ministrul Finanţelor, propune ca pensiile de peste 7.000 de lei să fie impozitate cu 30% din sumă, iar ceea ce depăşeşte 10 mii de lei, cu 50%.
George Edward Dircă, senator USR: Foarte mulţi dintre noi sunt nelămuriţi. Cum aţi ajuns la acest prag de 7000 de lei? De ce nu e de 5 sau 4 mii de lei? Aţi avut cumva în vedere ca foştii parlamentari sau aleşii locali să nu fie taxaţi?
Eugen Teodorovici, senator PSD: Nivelul acesta, de 7 mii de lei, este nivelul care asigură în România un trai decent
Afectaţi de acest act normativ sunt cei care primesc pensii de serviciu, adică foştii magistraţi, aviatori sau cei care au lucrat la Curtea Constituţională sau la Curtea de Conturi.
Ei ar putea pierde şi 1000 de euro lunar. Însă, aşa cum reiese din expunerea de motive a intiţiatorului legii, pentru mare parte din venit nu au contribuit cu nimic la bugetul de stat.
Cifrele Casei Naţionale de Pensii arată că, în total, în luna iunie erau în plată peste 9.300 de pensii de serviciu, plătite lunar cu 105 milioane de lei. Patru mii dintre ei au peste 10.000 de lei.
La polul opus, datele INS arată că cei mai mulţi dintre pensionarii fără un statut special trăiesc doar cu 1380 de lei lunar.
Eugen Teodorovici, senator PSD: Ştim foarte bine că în România sunt mai multe categorii de pensionari. Unii dintre ei primesc pensia fără să fi contribuit nici măcar cu un leu pentru acea pensie. Avem în plată pensii şi de 15 mii de euro
Sunt şi aproape 39 de mii de foşti militari cu pensii de peste 6000 de lei. În cazul foştilor parlamentari, pensia medie este de puţin peste 4.400 de lei, aşa că în varianta legii care a trecut de Senat, veniturile lor nu vor fi impozitate.
Florin Cîţu, senator PNL: Ca să vedeţi cât de ipocrit este iniţiatorul. Face un proiect de lege dar pe el se scoate din acest proiect de lege
Tanczos Barna, senator UDMR: Normal ar fi fost să eliminăm acest prag de 7000 de lei sau să îl coborâm tot până la 2000 de lei, ca în cazul pensiilor bazate pe contributivitate
George Edward Dircă, senator USR: Grupul parlamentar al USR este pentru diminuarea sumei netaxabile de la 7000 la 4000 de lei
Senatorii au adoptat însă propunerea ca printre pensiile speciale impozitate să fie şi cele ale foştilor şefi de stat. Se estimează astfel că bugetul de stat va câştiga lunar jumătate de miliard de lei.