Antena LIVE

Curs valutar

Surse: Guvernul ia în calcul prelungirea embargoului la cerealele ucrainene. Discută cu Bruxelles-ul şi Ucraina pentru a evita sancţiuni

Noi măsuri în scandalul cerealelor ucrainene. Guvernul ia în calcul prelungirea cu o lună a interdicţiei importului de cereale din Ucraina, dar va discuta totul în prealabil cu Bruxelles-ul şi nu va proceda precum Polonia, Ungaria şi Slovacia. Totodată aşteptăm şi un plan din partea Guvernului de la Kiev. Ministrul Florin Barbu se va întâlni azi cu fermierii să discute măsurile, au declarat surse guvernamentale pentru Observator. 

De la 18.09.2023, 11:55
WhatsApp
Noi măsuri în scandalul cerealelor ucrainene Profimedia

Guvernul ar urmă să prelungească cu 30 zile embargoul pentru cerealele ucrainene, dar totul va fi negociat cu Comisia Europeană. Nu vom adopta modelul guvernelor din Polonia, Ungaria şi Slovacia care au anunţat că, în mod unilateral, vor continuă să interzică importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei de a pune capăt restricţiilor. Adică, fără un acord cu Bruxelles-ul. Dacă ar proceda la fel, România ar risca să piardă fonduri europene. În plus situaţia ar reprezenta și o bilă neagră la negocierile pentru modificarea PNRR și pentru deficitul bugetar.

Potrivit unor surse guvernamentale, spre deosebire de Ungaria și Polonia, guvernul de la Bucureşti este în dialog atât cu partea ucraineană, cât și cu Comisia Europeană. Premierul Ciolacu a discutat cu premierul Denîs Şmîhal de vineri până azi iar între timp niciun camion cu cereale ucrainene nu a intrat în România după ridicarea interdicției, au transmis sursele citate. 

În continuare, Ministrul Agriculturii, Ionuț Barbu, se va vedea azi cu fermierii români. În plus, autorităţile așteaptă și planul părții ucrainene. Ulterior, se pregătește un ordin comun al ministerelor Agriculturii, Economiei și Finanțelor, pentru prelungirea cu până la 30 de zile a interdicței importului de cereale din Ucraina până când este definitivat sistemul de licențiere, care, însă va exclude compensările. Guvernele de la Budapesta şi Varşovia riscă şi tăierea fondurilor pentru agricultură, după cea a fondurilor europene.

Cerealele ucrainene. Polonia, Ungaria şi Slovacia îndemnate de UE să adopte o atitudine constructivă 

Pe acelaşi subiect

"Suntem conştienţi de anunţurile unor state membre cu privire la măsuri unilaterale. Ceea ce este important acum este ca toate ţările să lucreze în spirit de compromis şi cu o atitudine constructivă", a transmis duminică o purtătoare de cuvânt de la executivul comunitar.

Ucraina era unul din cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusească din 2022 să îi reducă capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră. De atunci încoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin ţările vecine, inclusiv prin România. Cu toate acestea, afluxul de cereale şi oleaginoase ucrainene în ţările vecine au afectat veniturile fermierilor est europeni astfel că guvernele din regiune au interzis importurile de produse agricole din Ucraina.

În luna mai a acestui an Uniunea Europeană a intervenit pentru a împiedica acţiunile unilaterale ale ţărilor membre şi a impus propriul său embargou cu privire la importurile din Ucraina în ţările vecine. Conform restricţiilor introduse de Bruxelles, Ucrainei i s-a permis să exporte produse agricole prin cele cinci ţări membre UE din Europa de Est, cu condiţia ca aceste produse să fie vândute în altă parte. Vineri, executivul comunitar a decis să nu prelungească aceste restricţii, după ce Ucraina a promis că va lua măsuri pentru a controla exporturile de produse agricole spre ţările vecine.

Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei. "Acum preocuparea noastră este să punem la punct, şi să facem să funcţioneze, noul sistem pe care l-am anunţat", a precizat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, adăugând că luni va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii tuturor ţărilor UE interesate de acest dosar, ceea ce va oferi o oportunitate pentru noi discuţii.

Conform autorităţii portuare, în primele opt luni ale anului 2023, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa, însă ritmul livrărilor a încetinit, pe măsură ce atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre s-au intensificat. Comparativ, pe tot parcursul anului 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cereale cereale ucrainene guvern interdictie ucraina
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025