"Pomeni" de la Guvern pentru agricultori cu o zi înainte de expirarea embargoului la cerealele ucrainene. Bulgaria a decis să nu prelungească interdicţia
Scandalul cerealelor ucrainene. Marcel Ciolacu a cerut ministrului agriculturii un mecanism de compensare a pierderilor fermierilor cu o zi înainte de expirarea restricţiilor. Fermierii români ameninţă cu blocarea vămilor dacă restricțiile pentru importurile de grâu din Ucraina nu vor fi prelungite. Premierul simte situaţia tenţionată aşa că anunțat în ședința de guvern de joi o serie de măsuri de sprijin pentru agricultori.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, în şedinţa Executivului, că îi cere ministrului Agriculturii să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine privind importul de cereale din Ucraina, în sensul de a avea gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noştri.
"Îi cer ministrului Agriculturii, dl Florin Barbu să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine, oricare va fi, privind importul de cereale din Ucraina. Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noştri", a spus premierul.
"Ştiu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susţinem agricultorii români. Ne vom consulta cu partenerii europeni şi sper să fie solidari cu acest demers", a mai spus Ciolacu.
Printre măsurile de sprijin pentru fermierii români pe care Marcel Ciolacu s-a grăbit să le adopte înainte de 15 septembrie se numără și acordarea unui ajutor suplimentar pentru motorină, continuarea Programului Tomata și aprobarea normelor de aplicare pentru programul INVESTALIM.
- Fermierii români ameninţă cu blocarea vămilor dacă restricțiile pentru importurile de grâu din Ucraina nu vor...
- România, Polonia și Ungaria fac front comun în problema importurilor de cereale ucrainene. Kievul amenință cu...
- "Polonia nu va permite ca cerealele din Ucraina să ne inunde". Anunțul făcut de șeful guvernului de la Varșovia...
- România, cel mai mare exportator de grâu din Uniunea Europeană în primele 2 luni ale sezonului agricol 2023-2024
- Erdogan, despre transportul cerealelor ucrainene: "Pe bună dreptate, Putin nu e de acord. 44% din cereale merg...
Barbu, despre interzicerea importurilor de cereale din Ucraina: Sunt sigur că vom lua cele mai bune măsuri
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat că îşi doreşte interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, în contextul în care ţara noastră alături de alte state a semnat un acord de prelungire a interdicţiei de la 15 septembrie şi este convins că vor fi luate cele mai bune "măsuri atât economice şi financiare, cât şi acte normative pentru a sprijini şi proteja fermierii români".
"Poziţia mea a fost foarte clară. Aşa cum şi comisarul european a felicitat România pentru că a semnat un acord cu cele cinci state care sunt afectate de războiul din Ucraina pentru a prelungi interdicţia de la 15 septembrie, sigur că în continuare îmi doresc acest lucru. Sunt sigur că vom lua cele mai bune măsuri atât economice şi financiare, cât şi acte normative pentru a sprijini şi proteja fermierii români. Sigur că îmi doresc prelungirea aceste interdicţii", a afirmat Florin Barbu, întrebat care este poziţia sa privind interzicerea importurilor de cereale din Ucraina.
Chestionat cum va proceda, în cazul în care poziţia instituţiilor europene va fi una diferită, ministrul Agriculturii a răspuns: "Mai sunt două zile. Haideţi să aşteptăm decizia".
Bulgaria a decis să nu prelungească interdicţia de a importa cereale ucrainene
Bulgaria a decis azi, contrar Poloniei, să nu prelungească interdicţia de a importa cereale ucrainene după 15 septembrie. Sofia "nu susţine" o extindere a restricţiilor, stipulează o rezoluţie adoptată de Parlamentul bulgar cu o largă majoritate (124 de voturi din totalul celor 197 de deputaţi prezenţi), la iniţiativa guvernului proeuropean al Bulgariei. Textul invocă "solidaritatea cu Ucraina" şi necesitatea de a "garanta securitatea alimentară la scară mondială".
În aprilie, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia - să interzică vânzarea de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din Ucraina pe teritoriul lor, cu condiţia ca aceste state să nu împiedice tranzitul de cereale ucrainene către alte ţări, aceasta pentru a-şi proteja agricultorii, care atribuie acestor importuri din Ucraina scăderea preţurilor de pe pieţele locale.
În urma declanşării ofensivei ruse şi a închiderii de căi maritime pe Marea Neagră, aceste ţări s-au văzut în situaţia de a avea cereale la preţuri scăzute venite din Ucraina, rămase blocate pe teritoriul lor din cauza unor probleme logistice, în loc să ajungă în Africa şi Orientul Mijlociu.
Polonia a anunţat deja că ea va prelungi unilateral interdicţia, iar Ungaria a atenţionat că va face la fel, dacă Bruxelles-ul va decide să nu extindă restricţiile. România a făcut cunoscut că ea se va conforma deciziei Comisiei Europene. Situaţia Bulgariei este diferită de cea din ţările vecine, pentru că ea are mari producători de ulei de floarea soarelui care se plâng, de la punerea în aplicare a acestui embargo, de o penurie gravă de cereale şi de preţuri ridicate.
Aceşti producători au salutat "triumful raţiunii", în timp ce agricultorii care nu văd cu ochi buni concurenţa ucraineană, dimpotrivă, au denunţat această decizie. Guvernul de la Sofia a apreciat că este necesar să fie "stimulată concurenţa pe piaţă", pentru a ţine în frâu inflaţia alimentară, a explicat miercuri prim-ministrul Nikolai Denkov.
Sofia va cere de asemenea Bruxelles-ului ajutoare "pentru ameliorarea infrastructurilor sale rutiere şi feroviare, în vederea accelerării transportului de mărfuri ucrainene către ţări terţe". Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat joi decizia Bulgariei de a nu mai prelungi această interdicţie. "Îi mulţumesc lui Nikolai Denkov şi echipei sale, precum şi parlamentarilor bulgari care au susţinut iniţiativa. Bulgaria oferă un exemplu de adevărată solidaritate", a scris Zelenski pe platforma socială X (fosta Twitter).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰