Antena Meniu Search
x

Video Fermierii români, gata de proteste: "Suntem la limita supravieţurii. Ucraina poate vinde la nişte preţuri foarte scăzute, comparativ cu noi"

Fermierii români se pregătesc de proteste. Comisia Europeană nu prelungeşte interdicţia pentru importurile de cereale din Ucraina, care a expirat ieri. Mai multe asociaţii de agricultori cer acum guvernului şi parlamentului o lege de urgenţă, care să îi protejeze. România a pierdut aproape patru miliarde şi jumătate de euro din cauza invaziei de grâu ucrainean.

Alin Stan
de Alin Stan

la 16.09.2023, 20:20

Vezi și

Comisia Europeană se bazează pe promisiunea Kievului că va lua măsuri să nu sufoce cu cereale ţările vecine. Fermierii români cred, însă, că Ucraina îşi va urmări propriul interes, în timp ce grânele nostre vor rămâne nevândute.

Fermierii români se pregătesc de proteste

Cosmin, fermier: Nu face nimic altceva decât să pună o presiune şi mai mare asupra preţului care este scăzut. Ştim cu toţii că Ucraina este un producător de cereale, deci are cantităţi foarte mari, însă ştim că şi costurile de producţie ale acestora sunt scăzute. Ucraina poate vinde la nişte preţuri foarte scăzute, comparativ cu noi. Cu siguranţă se va ajunge la aceste proteste pentru că efectiv suntem la limita supravieţurii.

Fermierii bulgari încep protestele chiar de luni. Guvernul de la Sofia este de acord cu reluarea tranzitului de cereale ucrainene prin Bulgaria, dar agricultorii nici nu vor să audă. Fermierii români au aceleaşi planuri, după ce şi-au făcut calculele.

Pe acelaşi subiect

Patru mari federaţii din agricultură au semnat astăzi o scrisoare comună prin care cer Guvernului adoptarea de urgență a unui act normativ care să interzică importul în România a unor produse agroalimentare din Ucraina.

Fermierii bulgari încep protestele chiar de luni

Alin Stan, reporter Observator: România a pierdut peste 3 miliarde de euro pentru valorificarea cerealelor în anul 2022, la care se adaugă o pierdere de 1,3 miliarde de euro pentru anul în curs.

 În primele opt luni, peste 18 milioane de tone cererale au intrat în ţara noastră, iar de când a început războiul în Ucraina, 30 de milioane de tone. Preşedintele Ucrainiei ameninţă pe un ton civilizat - vrea acces liber pentru cerealele ucrainene în Uniunea Europeană.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Europa câștigă întotdeauna atunci când tratatele funcționează și promisiunile sunt respectate. Ei bine, dacă deciziile vecinilor nu sunt demne de această relaţie, Ucraina va răspunde într-un mod civilizat.

Guvernul Ucrainei a promis că va prezenta până luni măsurile prin care se va asigura că cerelele ucrainene nu vor dezechilibra piaţa din România.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare Solicită Guvernului României și partidelor din actuala majoritate parlamentară adoptarea în regim de urgență unui act normativ care să interzică importul în România a unui număr de produse agroalimentare din Ucraina. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Fermierii români, gata de proteste: "Suntem la limita supravieţurii. Ucraina poate vinde la nişte preţuri foarte scăzute, comparativ cu noi"