Tăriceanu, îngrijorat de soarta covoarelor pe care calcă turiștii când vizitează Parlamentul
Aleşii ţin la zestrea Palatului Parlamentului şi se tem că turiştii ar putea uza covoarele. Şi nu doar urmele lăsate de turişti sunt o problemă ci şi faptul că vizitatorii deranjează şedinţele. Senatorii s-au gândit că poate ar trebui să impună noi reguli.
De Redactia Observator la 01.04.2019, 21:38Aleşii ţin la zestrea Palatului Parlamentului şi se tem că turiştii ar putea uza covoarele. Şi nu doar urmele lăsate de turişti sunt o problemă ci şi faptul că vizitatorii deranjează şedinţele. Senatorii s-au gândit că poate ar trebui să impună noi reguli.
Milioane de paşi se fac în fiecare zi pe covoarele din Parlament. Asta pentru că Parlamentul este una dintre cele mai vizitate clădiri din Bucureşti. Anual, peste 200 de mii de turişti vizitează Casa Poporului.
Turiştii păşesc în unele locuri pe covoare unicat, lucrate manual, la Cisnădie.
În Sala Unirii, de exemplu, unde găsim cel mai mare covor din lume. Cântăreşte 14 tone şi a fost ţesut acum câteva decenii chiar în această sală.
Păstrarea covoarelor pufoase şi curate îi preocupă pe aleşi.
Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului: V-aţi gândit vreun moment că afluxul de vizitatori din Parlament va duce rapid la uzura tuturor covoarelor pe care se derulează parcursul vizitelor? Nu e numai costul problema. Este interesant de văzut dacă în România se mai pot face sau reface covoare de dimensiuni atât de mari.
Emilia Arcan, senator PSD: Cred că trebuie mai multă disciplină, mai multă ordine astfel încât turiştii să respecte bunurile pe care le are Senatul
Tăriceanu nu se mai vrea pozat
Vizitatorii le dau şi alte bătăi de cap aleşilor.
Călin Popescu Tăriceanu susţine că "părerea mea este că vizita acestor grupuri în timpul şedinţelor are darul să tot perturbe derularea şedinţei, mai ales că vor să-şi facă fotografii şi aşa mai departe, ceea ce în alte părţi, în alte senate nu se întâmplă".
Nicolae Marin, senator PSD: Nu cred că ar trebui schimbată modalitatea prin care turiştii ajung în Parlament şi nu îmi dau seama cum distrug covorele. Nu cred că are dreptate domnul Tăriceanu
Pe unele holuri, covoarele au fost înlocuite cu mochetă. Doar anul trecut, Parlamentul a cumpărat 6 mii de metri pătraţi de mochetă la preţul de 41 lei metrul pătrat.
Sunt 220.000 de metri pătraţi de covoare în Casa Poporului
Lung de 18 metri şi lat de 6, doar covorul din faţa salii de plen a Camerei Deputaţilor a costat aproximativ 1.000 de euro.
De mochetă nouă s-au bucurat şi social-democraţii la începutul sesiunii parlamentare de toamnă din 2017.
Pentru confortul celor din Opoziţie nu a existat însă aceeaşi preocupare. La grupul liberalilor, mocheta este în continuare ponosită şi chiar ruptă în unele locuri.
În total, în toată clădirea există 220.000 de metri pătraţi de covoare.