Antena LIVE

Curs valutar

Taxa pe stâlp, modificată din nou. 75% din sumă va fi plătită de companiile de stat şi 25% de către companiile private

Ministrul de Finanţe, Tanczos Barna, a declarat joi, după şedinţa de Guvern, că s-au modificat reglementările privind impozitul pe construcţiile speciale, de 0,5% la valoarea netă a activelor, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, prin care s-a clarificat şi baza de impozitare diferenţiat, pentru companiile private şi pentru companiile care administrează drumuri publice aflate în concesiune, de la statul român, din ministere sau luate în concesiune de la autorităţile publice locale. El a precizat că 75% din această sumă va fi plătită de companiile de stat şi 25% de către companiile private, relatează news.ro.

De la 03.04.2025, 14:34
WhatsApp
Bancnote romaneşti în maşină de numărat bani Shutterstock

"Am modificat reglementările privind impozitul pe construcţiile speciale. Iniţial, în ordonanţa de urgenţă s-a prevăzut că normele se vor aproba din hotărâre de guvern, am decis ca detaliile, care sunt relativ simple şi pentru o aplicare mai uşoară, să le introducem într-o ordonanţă de urgenţă", a spus ministrul Finanţelor, după şedinţa de guvern.

Tanczos Barna a arătat că prin Ordonanţă s-a clarificat baza de impozitare diferenţiat, pentru companiile private şi pentru companiile care administrează drumuri publice aflate în concesiune, de la statul român, din ministere sau luate în concesiune de la autorităţile publice locale.

"Am făcut această diferenţiere pentru că, în cazul companiilor private, se calculează amortizare, se reduce treptat valoarea impozabilă a bunurilor, a construcţiilor speciale. În cazul construcţiilor aflate în domeniul public, nu există această amortizare. Vorbim de o valoare istorică. Este motivul pentru care aplicăm o diferenţiere ca şi procent", a precizat ministrul.

Tanczos Barna a mai declarat că prin Ordonanţă "se aplică un impozit de 0,5% la valoarea netă a activelor". "Această reducere a fost solicitată de companiile private care plătesc impozitul. S-a mai solicitat o limitare în timp şi implementarea unor excepţii. Am decis ca celelalte aspecte să fie avute în vedere şi discutate cu companiile care au participat în procesul de consultare, în momentul în care vom discuta despre reforma fiscal", a explicat Tanczos Barna.

Pe acelaşi subiect

Ministrul Finanţelor a anunţat că astăzi se face o reducere a acestui impozit. "O aplicăm la valoarea netă, aşa cum au solicitat aceste companii private", a spus el. Tanczos Barna a afirmat că, de asemenea, în cadrul procesului de consultare publică, au discutat cu companiile de stat care administrează bunuri asolate în domeniul public şi cu companiile de apă şi canalizare, dar şi cu operatorii regionali, care, deasemenea administrează un bun de extrem de important sistemele de canalizare şi de apă.

"Din partea lor, de asemenea, în consultarea publică avută la minister, am primit o solicitare sau mai multe solicitări, de fapt, de reducere a cotei de impozitare. În felul acesta am ajuns la 0,25% din valoarea istorică, valoarea brută a infrastructurii care se supune impozitării", a completat Tanczos Barna.

Ministrul a anunţat că prin Ordonanţă s-a s-a introdus şi o bonificaţie de 10%, similară bonificaţiei la impozitele locale pe clădiri care se aplică la unităţile administrative teritoriale, la primării. "Această bonificaţie se obţine în cazul în care impozitul se plăteşte până la data de 25 mai 2025. Celelalte termene, cu privire la plata în două tranşe, au rămas nemodificate", a precizat el.

Ministrul Finanţelor a mai declarat că Ordonanţa de ugenţă generează o încasare de peste un miliard de lei. "Această încăsare a fost bugetată, în baza ordonanţei iniţiale, nu am modificat această sumă şi varianta aprobată astăzi asigură încasarea acestei sume de către Ministerul Finanţelor. Din calculele noastre rezultă că o proporţie de 75% din această sumă va fi plătită de companiile de stat sau companiile care administrează bunuri aflate în domeniul public şi 25% de către companiile private", a arătat ministrul.

Tanczos Barna a mai spus că, de asemenea, în cazul acestei ordonanţe de urgenţă, s-a permis ca Ministerul Apărării, având în vedere situaţiile excepţionale, să poată să angajeze personal necesar pentru desfăşurarea activităţilor specifice Ministerului Apărării.

"De asemenea, am făcut posibilă angajarea personalului pentru creşele finalizate de către Ministerul Dezvoltării. Pe parcursul anului, în momentul în care se finalizează câte o creşă şi se poate începe activitatea, se va permite angajarea personalului de specialitate. De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene poate să facă plăţi din fondurile europene, pentru primul an de carieră, pentru copiii care beneficiază de anumite sume din fondurile europene şi pentru persoanele aflate în dificultate. Aceste sume vin din programele cu finanţare europeană. De asemenea, am permis ca din bugetul de stat să se facă plăţile pentru a realiza cartele pe care se fac transferurile acestor sume, astfel încât lucrurile să fie urmăribile, să existe un control şi o metodă modernă de transfer a acestor sume", a spus ministrul.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025