Video Toţi românii vor "deconta" costul taxei pe stâlp. Tarifele ar putea exploda: "Vor duce impozitul ăsta în preţ"
Ministerul Finanţelor a stabilit cum va fi aplicată taxa pe stâlp şi cine o va plăti. Impozitul suplimentar de 1% afectează firme din toate domeniile, de la energie la telecomunicaţii şi agricultură. Taxa va fi decontată de noi toţi, pentru că se va duce direct în preţuri, avertizeză specialiştii.
Taxa pe stâlp va fi de 1% din valoarea netă a construcţiilor speciale din sectorul privat şi 0,5% pentru cele aflate în proprietatea statului. Impozitul suplimentar se va aplica pentru antene de telecomunicaţii, infrastructura de transport a energiei electrice, platforme, sonde de ţiţei, gaze, construcţii din sectorul feroviar şi rutier.
Statul va încasa sume uriaşe de la marile companii
Compania care asigură energia termică pentru mai mult de 550.000 de apartamente din Capitală estimează ca va plăti la bugetul de stat aproximativ 4 milioane de lei. În acest caz, impozitul suplimentar se aplică pentru instalațiile energetice.
"Se va aplica la CET-urile pe care le avem noi. Într-adevăr este o cheltuială în plus pentru bugetul companiei. Vom plăti şi vom vedea modalitate în care ea se va regăsi mai departe în venituri", declară Claudiu Creţu, director general Elcen.
- Ministrul Finanţelor a stabilit impozitul pe construcţiile speciale, "taxa pe stâlp". Estimează încasări de 1...
- Cât costă noul permis de călătorie pentru Marea Britanie, obligatoriu de la 2 aprilie. Documentul este valabil...
- Şoferii din Sectorul 4 își înmatriculează mașinile în alte sectoare pentru a evita noua taxă de parcare....
- Taxa auto de poluare revine. Cât ar putea plăti proprietarul unei maşini Euro 2 la impozit din 2026
- Rovinietă locală pentru camioanele care tranzitează un oraş din România. Taxa poate ajunge până la 200.000 de...
De la marile marile companii listate la bursă, statul va încasa 665 de milioane de lei, arată estimările specialiştilor.
"Toate companiile afectate în măsura în care pot, vor duce impozitul asta în preţ. Ca nu-şi închipuie cineva că o companie care îşi calculează preţul de vânzare al produselor nu ia in calcul toate costurile. Le ia pe toate şi asta va fi un cost", explică Gabriel Biriş, expert fiscal.
Nici fermierii nu sunt exceptaţi
Noul impozit se aplică şi pentru canale de irigaţii, silozuri, plantaţii pomicole şi viticole, sere şi solarii. Aşdar şi alimentele s-ar putea scumpi.
"Impactul va fi unul catastrofal din punctul nostru de vedere pentru că vorbim de 2025, un an de bilanţ în agricultură, după 5 ani de secetă. Nu va fi uşor pentru agricultori să mai aibă o nouă taxă. Vom solicita exceptarea fermierilor", spune Nicoleta Olteanu, director executiv Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea.
Din noul impozit, Guvernul estimează încasări suplimentare la bugetul de stat de peste 1 miliard de lei. Taxa pe stâlp a fost introdusă iniţial de guvernul Ponta şi eliminată în 2017.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰