Ursula von der Leyen riscă să fie "torpilată" joi la vot. SURSE: Iohannis s-a răzgândit şi vrea o funcţie refuzată în trecut
Ursula von der Leyen speră să fie confirmată joi de deputaţii europeni pentru un al doilea mandat la şefia Comisiei Europene, dar votul se anunţă unul strâns şi ar putea fi "torpilat". La Bruxelles, oficialii au precizat că nu există un Plan B, relatează POLITICO, dar în culise sunt vehiculate două variante, premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi premierul croat Andrej Plenkovic. Preşedintele Klaus Iohannis, rămas fără nicio şansă pentru top jobs, îşi doreşte din nou funcţia de înalt reprezentant al UE pentru Ucraina, potrivit surselor Observator.
De Bianca Iacob la 17.07.2024, 15:03- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
În votul de joi, de la ora 13:00, de la Strasbourg, alianţa PPE-socialişti-liberali trebuie să obţină majoritatea absolută de 361 pentru ca Ursula von der Leyen să fie reconfirmată în funcţie. Furia premierului italian Giorgia Meloni poate torpila însă al doilea mandat pentru von der Leyen care a primit azi vestea că a pierdut procesul privind transparența contractelor de vaccinuri în fața instanței supreme a UE.
Dacă nu vor fi atinse cele 361 de voturi necesare din totalul de 720, politica UE va fi aruncată din nou în haos și confuzie, într-un moment extrem de sensibil, a comentat POLITICO. Liderii europeni au propus-o pe von der Leyen pentru încă cinci ani, după luni de speculații și negocieri secrete care au atras furia lui Meloni.
Al doilea mandat al lui von der Leyen riscă să fie torpilat.
Liderul italian de extremă dreapta a fost exclus din acordul încheiat la Bruxelles între preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierului spaniol Pedro Sánchez şi conservatorii centriști ai lui von der Leyen. Deși, teoretic, von der Leyen are suficient sprijin din partea conservatorilor, liberalilor, verzilor și socialiștilor pentru a câștiga sprijinul parlamentului, este un vot secret și există riscul ca până la 15% dintre europarlamentarii așteptaţi să o voteze, să nu o facă.
- Diana Şoşoacă, la prima şedinţă a Parlamentului European: "Aici se întâlnesc satanele". A venit în port...
- Roberta Metsola, aleasă preşedinta Parlamentului European cu 562 voturi "pentru" în faţa Irenei Montero
- Victor Negrescu, ales vicepreședinte al PE: "Voi continua să fiu o voce puternică pentru români"
Potrivit unor surse Observator, din grupul PPE, care are 188 de locuri, nu ar urma să o voteze mai mult de 130-140.
Meloni conduce grupul de deputați europeni conservatori și reformiști de extremă dreapta (ECR), iar cele 78 de voturi ale acestora s-ar putea dovedi critice pentru soarta lui von der Leyen. Premierul Italiei a exclus să le ordone eurodeputaţii din ECR să o sprijine pe von der Leyen pentru un al doilea mandat şi nici acum nu este clar cum vor vota aceştia. Pentru Meloni este un joc cu multe mize, fiind la mijloc inclusiv viitor ei politic în Italia.
Potrivit unor surse, europarlamentarii ECR au cerut marţi la negocierile cu von der Leyen o schimbare radicală a Green Deal-ului, politici climatice "pragmatice" și noi acorduri cu țările africane pentru a bloca fluxurile de migranți, dar şi o poziție puternică în Comisia Europeană. Asta înseamnă un portofoliu mare pentru comisarul italian, eventual cu puteri în împărţirea fondurilor, precum și postul de vicepreședinte sau vicepreședinte executiv în Comisie.
Ce se întâmplă dacă von der Leyen nu este confirmată
Potrivit oficialilor de la Bruxelles nu există un Plan B dacă von der Leyen nu este confirmată în rolul ei. În culise însă sunt vehiculate două variante: premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi premierul croat Andrej Plenković.
Victor Negrescu, proaspăt ales vicepreședinte al Parlamentului European, a spus pentru Observator că votul pentru reconfirmarea Ursulei von der Leyen este la limită iar printre propunerile aflate în discuţie sunt premierul grec şi premierul croat.
Deputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al PPE a infirmat zvonurile despre o ședință de criză a Partidului Popular European. "Ca vicepreședinte al Partidului Popular European, infirm zvonurile apărute în presa din România conform cărora ar fi existat o ședință de criză a Partidului Popular European. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are sprijinul pentru un nou mandat din partea unei coaliții de partide proeuropene, sub conducerea Partidului Popular European, din care mai fac parte Socialiștii Europeni și Grupul Renew. De asemenea, vor veni voturi adiționale și de la alte grupuri politice, mai ales de la Grupul Verzilor. Votul va avea loc mâine. Suntem încrezători, avem voturile, avem majoritate. Nu există situație de criză, nu a existat o ședință de criză" a declarat Siegfried Mureşan într-o postare pe Facebook.
Potrivit surselor Observator, Klaus Iohannis îşi doreşte din nou funcţia de înalt reprezentant al UE pentru Ucraina, refuzată iniţial, iar România vrea postul de comisar european pe economie.