USR ar putea fi forţată să rămână în opoziţie. Analist: "Viitorul premier nu se va numi Ilie Bolojan sau Marcel Ciolacu"
Se fac planuri înainte de negocierile oficiale de mâine între liderii partidelor pro-europene. PSD revendică şefia Guvernului şi ar fi gata să susţină, la schimb, un candidat unic la prezidenţiale. Surse politice spun că partidul Elenei Lasconi ar putea fi forţat să rămână în Opozitie. Între timp, partidele naţionaliste sunt aproape să facă front comun după Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale.
De Marius Gîrlaşiu la 09.12.2024, 19:31Liderii PSD s-au reunit azi la Vila Lac din Capitală. Social-democraţii au pus la punct strategia pentru negocierile de mâine. Surse Observator spun că vor cere funcţia de premier și vor negocia formarea noului Guvern cu toate forţele pro-europene.
Adică inclusiv cu USR, partidul condus de Elena Lasconi.
"PSD va cere poziția de prim-ministru. De obicei poziția de prim-ministru PSD este ocupată de președintele PSD", spune Lucian Romaşcanu, purtător de cuvânt PSD.
Scenariile posibile pentru formarea Guvernului
- USR cere demiterea lui Toni Greblă din funcţia de preşedinte al AEP. "Este un pericol la adresa democraţiei"
- PSD susţine un candidat unic la prezidenţiale dacă dă premierul. Cum îşi negociază cele 4 mari partide...
- Cele 3 scenarii de împărţire a puterii. Liderii PSD, PNL, USR, UDMR şi ai minorităţilor se întâlnesc marţi -...
Surse Observator spun că liderii PSD vor propune împărțirea puterii la negocierile din Coaliție. Social democrații ar fi gata să susțină un candidat unic la prezidențiale, cu condiția de a primi în schimb șefia Guvernului. Un alt scenariu negociat în Coaliție ar fi acela că unul dintre partidele pro-europene, cel mai probabil USR, să rămână în Opoziție pentru a bloca ascensiunea partidelor naționaliste.
"În ceea ce privește viitorul prim-ministru bănuiesc că nu se va numi nici Ilie Bolojan, nici Ciolacu. Bănuiesc că formulă pe care o va alege Iohannis va fi o formulă neutră. Acest Guvern s-ar putea să fie condus de o persoană care nu are legătură cu niciunul dintre liderii de partid actuali", spune Cristian Pîrvulescu, politolog.
Liberalii s-au întâlnit şi ei la sediul din Aleea Modrogan. Inițial, liderii PNL ar fi vrut să-l propună pe Ilie Bolojan în fruntea Guvernului. Dar, surse politice spun că planul s-a schimbat după ce liberalii au obţinut doar 14% la alegerile parlamentare.
De cealaltă parte, Elena Lasconi a anunțat că "dacă CCR va anula de zece ori alegerile", ea va candida și a 11-a oară.
"Voi câștigă președinția României pentru că românii știu acum că voi lupta pentru ei și pentru democrația noastră. Voi lupta să mă asigur că adevărul și libertatea vor triumfa", spune Elena Lasconi.
Poziția Elenei Lasconi blochează, pentru moment, ideea unui candidat unic al Dreptei în cursa prezidentială.
Simion a făcut apel către toate partidele suveraniste
"Un candidat unic ar fi mult mai puternic. Dacă ne uităm la procente ar fi un candidat 25% spre 30% cu o campanie bună, deci un candidat care ar întră în Turul 2. O candidatură separată a lui Bolojan și a doamnei Lasconi nu va avantaja decât extremă dreapta", spune Cristian Pîrvulescu, politolog.
De altfel, George Simion a făcut azi un apel către toate partidele suveraniste.
"Indiferent ce ne-a separat, indiferent de diferențele dintre noi, e momentul să strângem rândurile. Trebuie să ne alegem președintele. Cel votat de popor - pe Călin Georgescu. Nu cel pe care încearcă să îl inventeze unii și alții - posibil Nicușor Dan", spune George Simion.
Biroul Electoral Central a validat rezultatele finale pentru Senat și Camera Deputaților. În noul Parlament vom avea 465 de aleși - adică 331 de deputați și 134 de senatori.
PSD, PNL, USR, UDMR și minoritătile naționale ar aduna împreună o majoritate confortabilă, formată din 304 parlamentari.
Dacă USR ar rămâne în Opoziție, atunci PSD, PNL, UDMR și minorităţile naționale ar avea o majoritate la limită, de 245 de aleşi.
Pentru instalarea unui Guvern este necesară o majoritate de cel puțin 234 de senatori și deputați.
Tot azi, USR și mai multe organizații din societatea civilă au cerut demisia șefului AEP, Toni Greblă. Acesta a fost fotografiat la tăierea porcului, alături de George Simion și de alte persoane din anturajul lui Călin Georgescu. Fotografiile au fost făcute în urmă cu câţiva ani, la o petrecere privată organizată într-o Vila din Izvorani, folosită acum de Georgescu că sediu de campanie.