2.000 de români bolnavi, în aşteparea unui pat liber. Mulţi dintre ei ajung în ultimul ceas să ceară ajutorul medicilor
Valul patru ne-a adus într-o situaţie de catastrofa: bolnavii sunt trataţi pe jos în spitale, trimitem pacienţi în alte ţări, vin medici străini să ne ajute, căutăm tratamente în Europa. Şi în tot acest timp sunt încă foarte mulţi români care nu se tem de boală, ci de spital, aşa că ajung în al-12 lea ceas să ceară ajutorul medicilor.
De Iulia Pop la 15.10.2021, 20:08Pacienţii sunt trataţi pe tărgi întinse pe jos în camera de gardă. E singura soluţie pe care o mai au medicii de la Spitalul Pantelimon pentru că nu mai au niciun pat liber. Medicii se plâng că bolnavii ajung în ultima clipă la spital după ce s-au tratat singuri acasă.
Reporter-medici: Uite cum este adusă. Ţinută acasă de către familie şi trimisă cu SMURD să facem tot posibilul să o salvăm.
Noi facem, dar...
Să se vadă şi mâna, da?
- Trei persoane care au fost în pelerinaj la racla Sfintei Parascheva au ajuns în UPU, confirmaţi cu Covid
- Primii nouă bolnavi de COVID au fost transferaţi în Ungaria. 50 de pacienţi trebuie să ajungă la spitalele din...
- Exclusiv. O zi alături de medicii care îngrijesc pacienţii Covid, la UPU: "E iadul, e Apocalipsa, e înfiorător"
De ce e aşa?
De gradul de hipoxie.
Aici este decedat...
Ema Schweninger, reporter Observator: Sunt 59 de pacienţi internaţi în unitatea de primiri urgenţe de la Spitalul Pantelimon şi în corturile care au fost ridicate în curtea unităţii medicale. Bolnavii de aici sunt conectaţi la tuburile de oxigen. E nevoie de foarte mult oxigen. Tuburile pe care le vedeţi aici care sunt în jur de 50 au fost golite în mai puţin de 2 zile.
Fiorella Mitoiu, şef UPU Spitalul Pantelimon: Efectiv am scos băncuţe din sala de aşteptare şi le-am înşirat pe unde am putut la toate prizele de oxigen din spital ca sa reuşim să primească cât de cât.
În aşteptatarea unui loc în spital
Peste 2.000 de români sunt bolnavi dar nu au loc în spital, aşteaptă pe liste să se elibereze un pat în unităţile de primiri urgenţe din toată ţara. Pentru că sistemul sanitar de la noi e sufocat românia a trimis pentru prima dată în pandemie pacienţi la tratament în ungaria. Ieri au plecat primii 10. Pentru o femeie din Timişoara în stare foarte gravă drumul a fost prea mult.
Mihai Grecu, șeful UPU, Spitalul Județean Timișoara: Am decis să venim înapoi cu ea la spital. Şi, din păcate, a repetat stopul cardio-respirator şi a decedat.
Din Bucureşti plecat pacienţi de la spitalele Floreasca şi Pantelimon. Mai întâi, au fost duşi cu un avion militar până în vestul ţării. Din Timişoara şi Oradea au fost duşi cu ambulanţele la Szeged şi Debreţin.
La Oradea în aeroport, a fost improvizat un salon de terapie intensivă.
Alin Suciu, medic specialist medicină de urgenţă: Toţi 5 în stare foarte gravă, intubaţi.
Tranferurile au continuat şi astăzi. Alţi 12 bolnavi au fost luaţi din Arad, Cluj şi Bucureşti şi au plecat spre ţara vecină. Pacienta din Cluj a fost transferată cu elicopterul.
Radu Jipa, medic şef UPU Arad: Am ales prima listă de pacienţi, în cursul zilei de astăzi, au suferit modificări. A trebuit să trimitem o nouă listă mai extinsă cu toţi parametrii vitali din care partea maghiară să aleagă.
Fiorella Mitoiu, şef UPU Spitalul Pantelimon: Alegem pacienţi stabili, pacienţi care sunt intubaţi sau care sunt pe CPAP.
Iulia Pop, reporter Observator: O nouă zi, o nouă misiune contracronometru a echipajului aeronavei Spartan a forţelor aeriene române. Sunt la bord 2 pacienţi în stare critică, aduși de la Bucureşti la Timişoara, ca să fie preluaţi de cele 2 ambulanţe Smurd care urmează să îi ducă mai departe la spitalul din Szeged, în secţia de Anestezie Terapie Intensivă.
România e într-o situaţie critică. Moldova a anunţat că va trimite 20 de cadre medicale să ne ajute. Germania, medicamente. Iar Danemarca, concentratoare de oxigen şi ventilatoare.
Fiorella Mitoiu, şef UPU Spitalul Pantelimon: Aseară, pacientul a refuzat aparatul de ventilaţie, de cpap, nu vrea aşa ceva că-l omoară. Azi noapte a primit flux maxim de oxigen. Acum dimineaţă nu mai poate tolera, vrea aparatul înapoi. Nu mai am. Nu mai am aparete de ventilaţie.
România cere din nou ajutor internaţional. De data aceasta, caută tratament cu anticorpi monoclonali pentru 40.000 de bolnavi.