Antena Meniu Search
x

Video Exclusiv. O zi alături de medicii care îngrijesc pacienţii Covid, la UPU: "E iadul, e Apocalipsa, e înfiorător"

Suntem pe front, iar războiul cu coronavirusul e departe de final. Pentru că nu mai sunt locuri în spitale, 50 de români vor pleca în Ungaria la tratament. Şi alte ţări ne sar în ajutor: Din Polonia vin aparate de oxigen, iar Italia ne trimite un tratament revoluţionar cu anticorpi monoclonali.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 15.10.2021, 09:56

Vezi și

O echipă Observator a intrat astăzi într-o unitate de primiri urgenţe din Bucureşti. Bolnavii sunt trataţi pe scaune şi în cărucioare, iar medicii se simt ca-n iad. Imaginile au puternic impact emoţional.

Medic: Trebuie să stai cât mai sus ca să poţi să respiri.

Pacient: Pune altă pernă.

Medic: Dar nu avem. Nu avem. Nu avem paturi. Nu sunteţi în salon. Este unitate sanitară pe nişte tărgi. Gata, mamă. Gata. Nu mai tragem de măscuţă. Trebuie să respirăm o dată cu aparatul, da? 

Pe acelaşi subiect

Amalia Hangiu, şefa UPU Sp. Bagdasar Arseni: Aici aveam 11 paturi în mod normal iar acum avem 17 paturi. Şi în zona de resuscitare şi în zona minore. Avem paturi în plus, câte 3, 4 paturi. Personal, nu mai pot dar nu îmi permit acum să spun că nu mai pot.

În ciuda avalanşei de pacienţi care continuă să fie aduşi la urgenţe, medicii fac eforturi supreme pentru a le putea oferi ajutorul, indiferent că au un pat, o targă sau un scaun.

Reporter: V-au mai adus un pacient?

Amalia Hangiu, şefa UPU Sp. Bagdasar Arseni: Da, este o doamnă. Trebuie să găsim un loc.

Reporter: Unde?

Amalia Hangiu, şefa UPU Sp. Bagdasar Arseni: Mă gândesc acum. Mă gândesc, trebuie să îmi vină o idee. am găsit un căruţ!

Reporter: Cine era la telefon?

Pacientă: Fata mea pe care am crescut-o. A murit sora mea si eu am crescut-o. Avea 4 anişori.

Reporter: Sunteţi vaccinată?

Pacientă: Nu.

Reporter: Vă pare rău că nu v-aţi vaccinat?

Pacientă: Nu, nu îmi pare. Nu îmi pare.

Printre medici sunt şi studenţii la medicină care ajută voluntar în haosul din spitale. 

Reporter: De unde sunteţi?

Student: Siria, Iordania, Siria şi Liban.

Reporter: Faceţi voluntariat?

Student: Da. Suntem la Medicină.

Reporter: Prima zi aici?

Student: Da. Nu e cum pare la televizor de zice lumea că e montaj, că special ne arată. Nu, pe bune. E foarte rău. Lumea nu respiră. Daca le dai puţin masca deja se sufocă. 

Numărul infectărilor Covid creşte alarmant în fiecare zi

Amalia Hangiu, şefa UPU Sp. Bagdasar Arseni: Avem un pacient care este din data de 5, azi suntem în data de 13. Astăzi mi se pare ziua cea mai apocaliptică, deci sunt cei mai mulți de când a început valul 3. 

Pare că sunt scene desprinse dintr-un film de război dar asta se întâmplă în fiecare unitate de primiri urgenţe din ţară. Medicii se simt neputincioşi şi spun că România a pierdut lupta cu acest virus

Amalia Hangiu, şefa UPU Sp. Bagdasar Arseni: Este prima dată când trăiesc acest nici nu știu cum să-l numesc, e un iad. E iadul, e Apocalipsa, este înfiorător, cel puţin eu asta simt venind în fiecare dimineață, în fiecare zi intrând și văzând pacienții, de la zi la zi mi se pare că e din ce în e mai greu și pacienții sunt din ce în e mai gravi

Andi Nodiţ, manager Sp. Bagdasar Arseni: Sunt oameni care stau cu tuburi de oxigen, chiar 2 pe tub. Personalul medical este la pământ. Extenuați e un cuvânt mult prea mic față de ce simt, față de ce văd, față de reacțiile pe care le au în fiecare zi, acești oameni într-o bună zi vor cădea, iar acea zi, din păcate, nu este foarte departe

Bolnav: Trec peste el. Nu mi-e frică de el. Îl dau peste cap, indiferent cum ar fi COVID-ul ăsta.

Ştefan Bedereag, medic anatomopatolog: Dimineaţă am găsit 21 de oameni care pierduseră lupta. Dintre aceştia, 5 erau testaţi poziv iar 12 cu test antigen pozitiv. 

Reporter: V-aţi mai confruntat vreodată cu o astfel de situaţie?

Ştefan Bedereag, medic anatomopatolog: Oh, Doamne, nu. Din ce spuneau cei bătrâni, la Revoluţie a fost un moment asemănător.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Exclusiv. O zi alături de medicii care îngrijesc pacienţii Covid, la UPU: "E iadul, e Apocalipsa, e înfiorător"