Video Exclusiv. O zi alături de medicii care îngrijesc pacienţii Covid, la UPU: "E iadul, e Apocalipsa, e înfiorător"
Suntem pe front, iar războiul cu coronavirusul e departe de final. Pentru că nu mai sunt locuri în spitale, 50 de români vor pleca în Ungaria la tratament. Şi alte ţări ne sar în ajutor: Din Polonia vin aparate de oxigen, iar Italia ne trimite un tratament revoluţionar cu anticorpi monoclonali.
O echipă Observator a intrat astăzi într-o unitate de primiri urgenţe din Bucureşti. Bolnavii sunt trataţi pe scaune şi în cărucioare, iar medicii se simt ca-n iad. Imaginile au puternic impact emoţional.
Medic: Trebuie să stai cât mai sus ca să poţi să respiri.
Pacient: Pune altă pernă.
Medic: Dar nu avem. Nu avem. Nu avem paturi. Nu sunteţi în salon. Este unitate sanitară pe nişte tărgi. Gata, mamă. Gata. Nu mai tragem de măscuţă. Trebuie să respirăm o dată cu aparatul, da?
- Bilanţ de vaccinare anti-Covid în România, 13 octombrie 2021. Peste 60.000 de doze administrate în ultimele 24 de...
- Medicul Mihai Craiu, avertisment dur: „Este deja târziu pentru orice măsură. Morți prevenibile! O tragedie...
- Ungaria vine în ajutorul României și preia 50 de pacienţi COVID care au nevoie de terapie intensivă
Amalia Hangiu, şefa UPU Sp. Bagdasar Arseni: Aici aveam 11 paturi în mod normal iar acum avem 17 paturi. Şi în zona de resuscitare şi în zona minore. Avem paturi în plus, câte 3, 4 paturi. Personal, nu mai pot dar nu îmi permit acum să spun că nu mai pot.
În ciuda avalanşei de pacienţi care continuă să fie aduşi la urgenţe, medicii fac eforturi supreme pentru a le putea oferi ajutorul, indiferent că au un pat, o targă sau un scaun.
Reporter: V-au mai adus un pacient?
Amalia Hangiu, şefa UPU Sp. Bagdasar Arseni: Da, este o doamnă. Trebuie să găsim un loc.
Reporter: Unde?
Amalia Hangiu, şefa UPU Sp. Bagdasar Arseni: Mă gândesc acum. Mă gândesc, trebuie să îmi vină o idee. am găsit un căruţ!
Reporter: Cine era la telefon?
Pacientă: Fata mea pe care am crescut-o. A murit sora mea si eu am crescut-o. Avea 4 anişori.
Reporter: Sunteţi vaccinată?
Pacientă: Nu.
Reporter: Vă pare rău că nu v-aţi vaccinat?
Pacientă: Nu, nu îmi pare. Nu îmi pare.
Printre medici sunt şi studenţii la medicină care ajută voluntar în haosul din spitale.
Reporter: De unde sunteţi?
Student: Siria, Iordania, Siria şi Liban.
Reporter: Faceţi voluntariat?
Student: Da. Suntem la Medicină.
Reporter: Prima zi aici?
Student: Da. Nu e cum pare la televizor de zice lumea că e montaj, că special ne arată. Nu, pe bune. E foarte rău. Lumea nu respiră. Daca le dai puţin masca deja se sufocă.
Numărul infectărilor Covid creşte alarmant în fiecare zi
Amalia Hangiu, şefa UPU Sp. Bagdasar Arseni: Avem un pacient care este din data de 5, azi suntem în data de 13. Astăzi mi se pare ziua cea mai apocaliptică, deci sunt cei mai mulți de când a început valul 3.
Pare că sunt scene desprinse dintr-un film de război dar asta se întâmplă în fiecare unitate de primiri urgenţe din ţară. Medicii se simt neputincioşi şi spun că România a pierdut lupta cu acest virus
Amalia Hangiu, şefa UPU Sp. Bagdasar Arseni: Este prima dată când trăiesc acest nici nu știu cum să-l numesc, e un iad. E iadul, e Apocalipsa, este înfiorător, cel puţin eu asta simt venind în fiecare dimineață, în fiecare zi intrând și văzând pacienții, de la zi la zi mi se pare că e din ce în e mai greu și pacienții sunt din ce în e mai gravi
Andi Nodiţ, manager Sp. Bagdasar Arseni: Sunt oameni care stau cu tuburi de oxigen, chiar 2 pe tub. Personalul medical este la pământ. Extenuați e un cuvânt mult prea mic față de ce simt, față de ce văd, față de reacțiile pe care le au în fiecare zi, acești oameni într-o bună zi vor cădea, iar acea zi, din păcate, nu este foarte departe
Bolnav: Trec peste el. Nu mi-e frică de el. Îl dau peste cap, indiferent cum ar fi COVID-ul ăsta.
Ştefan Bedereag, medic anatomopatolog: Dimineaţă am găsit 21 de oameni care pierduseră lupta. Dintre aceştia, 5 erau testaţi poziv iar 12 cu test antigen pozitiv.
Reporter: V-aţi mai confruntat vreodată cu o astfel de situaţie?
Ştefan Bedereag, medic anatomopatolog: Oh, Doamne, nu. Din ce spuneau cei bătrâni, la Revoluţie a fost un moment asemănător.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰