Secretele dureroase din spatele eleganței. 30 la sută din populaţie are monturi
Punem sub observaţia doctorului o afecţiune din ce în ce mai des întâlnită. Monturile, acele umflăturăuri osoase care se formează pe articulația de la baza degetului mare de la picior, cunoscute și sub denumirea de hallux valgus.
De Redactia Observator la 31.07.2019, 14:25Punem sub observaţia doctorului o afecţiune din ce în ce mai des întâlnită. Monturile, acele umflăturăuri osoase care se formează pe articulația de la baza degetului mare de la picior, cunoscute și sub denumirea de hallux valgus. Cele mai recente statistici arată că 30 la sută din populaţie are monturi. Adică un român din 3.
Încălţările cu toc înalt şi vârful ascuţit nu doar fac ca piciorul doamnelor să arate impecabil, dar maschează şi anumite probleme cum sunt, de pildă, monturile.
Inestetice, incomode şi mai ales dureroase, se agravează o dată cu înaintarea în vârstă. Cum s-a întâmplat şi în cazul Silviei care suferă de mai bine de 20 de ani.
Silvia Mitrea, 48 de ani: Din tinereţe, din copilărie purtam patofi strâmbi și ascutiti și de la asta s-au format.
Reporter: Ati încercat soluții? Remedii?
Silvia Mitrea, 48 de ani: Nu, sincer nu. În continuare ma chinui și port pantofi strâmti, dar asta e. Încă se poate, încă rezist. Nu port pantofi largi pt ca sunt comozi și atât. Cum era vorba aia? Rabda baba la frumos?
Ca să mai atenueze din durere, Silvia îşi pune seara picioarele în apă rece. Iar a doua zi o ia de la capăt, pe aceleaşi tocuri incomode. S-a gândit şi la operaţie, dar...
Silvia Mitrea, 48 de ani: Nu sunt nici foarte mari, suport încă
Reporter: V-ati documentat pe subectul asta?
Silvia Mitrea, 48 de ani: Despre operație, da. Și ma gândeam sa o fac, dar tot aștept momentul.
Reporter: Ce presupune?
Silvia Mitrea, 48 de ani: Taierea osului pur și simplu și sudarea cartilajului
Reporter: Va e frică?
Silvia Mitrea, 48 de ani: Sincer, da! Tot amân!
E adevărat, pantofii cu toc nu sunt cauza directă, dar pot agrava un defect preexistent, până în punctul în care modificările devin ireversibile.
Mihai Albu: În principiu foarte multe femei au mici deformari ale oaselor, acel mont popular spus, acele deformari apar în principiu ereditar, încă din frageda tinerețe se vede cine va avea probleme, dar și o incaltaminte neadecvata, incaltaminte strâmtă, încăltăminte care nu se potrivește fizionomiei piciorului. Uite, o femeie poate să poarte 37, o alta tot 37 dar nu înseamnă ca au același format. Ca măsura este aceeași dar proportia piciorului poate fi alta. Degete mai lungi, mai scurte, calcaie mai masiv, dar ca măsura e tot 37. Atunci când se lucrează o incaltaminte la comanda se iau aceste proportii - degetelor, de câte ori intra în lungimea tocurilor, se tine seama de latime, asfel ca în acea incaltaminte sa nu apara deformari și presiuni pe oase. Atunci când avem un mod mai pregnant asta înseamnă ca degetul mare s-a deformat foarte tare spre interior - popular li se mai spune cioc, e o zona extrem de dureroasa, o presiune pe os, este chiar insuportabila.
De aceea este foarte important să alegem... cu cap ce punem în picioare.
Mihai Albu: Sa găsească acea incaltaminte de un toc moderat max 8 cm, și să se găsească acele modele care avantajeaza și estetic și care asigura confortul. Luam măsurile exacte: picior stang, picior drept și ținem seama de absolut toat prinderile în așa încât sa apara și estetic cât se poate de bine. Sa astupam acele zone. De exemplu un artificiu când se vede destul de tare acel mont se găsește un element decorativ - un pompon, un element mai masiv în partea din fata care atrage atenția și nu se mai vede montul. Aceste deformari, sa le spunem așa, ele trebuiesc ocrotite, ingrijite, trebuie luate măsuri din timp, ar trebui sa poarte incaltari comode, dar multe dinrte ele nu fac așa ceva. Se accentueaza cu trecerea timpului ajungand la o vârsta după 40 45 de ani sa nu mai suporte nimic în picioare.