A crescut alarmant numărul bolnavilor de tuberculoză. Povestea unei asistente care a făcut TBC: Am slăbit 20 de kg. Arătam ca o mumie
Cu ochii pe Covid, am uitat de alte boli grave. În ultima vreme a crescut mult numărul bolnavilor de tuberculoză. La Institutul Marius Nasta, cel mai mare spital de pneumologie din ţară, toată secţia TBC e aproape plină, iar medicii pregătesc noi paturi. Din cauza pandemiei, oamenii au amânat vizita la medic şi mulţi ajung acum la spital în stare gravă. România ocupă primul lor în Uniunea Europeană la bolnavi, dar si la decese de TBC.
De Ema Schweninger la 25.05.2021, 20:29''N-am mai putut vorbi, n-am mai putut înghiţi, am slăbit de la 61 de kg la 43 de kg. Ştiţi cum arătam? Ca o mumie! Nu ştiu cum am supravieţuit. Parcă nu e povestea mea, ştiţi?''
Magdalena Popescu a lucrat 47 de ani ca asistentă medicală. În pandemie a îngrijit bolnavi de COVID-19 aşa că atunci când a început să răguşească s-a gândit că a răcit din cauza faptului că storcea la propriu hainele de pe ea când se dezbrăca din combinezon. În toamnă a început să se simtă din ce în ce mai rău, dar soţul s-a infectat cu SARS-Cov-2 şi nu a vrut să se interneze aşa că a amânat şi ea vizita la medic. Când n-a mai putut, a ajuns la spital.
Magdalena Popescu, pacientă cu TBC: Mi s-a făcut un computer tomograf şi mi s-a spus că am mucoasa laringelui îngroşată, apare ca o tumoră şi plămânul stâng arată rău. Am făcut testament cum ar veni. Dacă mor, mă duci, mă faci, mă dregi.
Cu o zi înainte de biopsie, medicul care o trata s-a gândit că Magdalena s-ar putea să aibă TBC şi a trimis-o la Institutul Marius Nasta
Magdalena Popescu, pacientă cu TBC: Doamna profesor mi-a spus: şi în gât este tot TBC. Am îngrijit bolnavi cu TBC, am avut în familie bolnavi cu TBC, dar nu m-am gândit niciodată că se lipeşte de mine. La noi, TBC-ul este socotită o boală a oamenilor săraci şi mizerabili. Saracă sunt, dar mizerabilă, nu sunt.
Secţia de tuberculoză de la Institutul Marius Nasta e aproape plină. Acum se pregătesc noi spaţii şi saloane pentru bolnavii cu TBC.
În luna decembrie, în Institutul Marius Nasta erau internaţi 90 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 şi 20, 30 cu TBC. Acum, lucrurile s-au schimbat. Sunt spitalizaţi 80 de bolnavi de TBC şi 20 infectaţi cu SARS-CoV-2.
Cadrele medicale se aşteaptă la un număr şi mai mare de bolnavi
Medicii se aşteptau ca numărul bolnavilor de tuberculoză să explodeze. În 2020, în primul an de pandemie, au fost raportate doar 7.000 de cazuri noi şi recidive de TBC. Cu 35% mai puţine decât în 2019. Asta pentru că oamenii n-au mai mers la spital.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Tuberculoza este o boală care se transmite pe cale aeriană, îşi pun în pericol familia, îşi pun în pericol pe cei dragi pentru că acasă, riscul de infectare este crescut. Mai mult, tuberculoza aduce risc de infectare nu în momentul imediat următor, la COVID ştii în 2 săptămâni dacă faci boala sau nu, în tuberculoză, în următorii 2 ani.
Dacă respiraţi cu dificultate, tuşiţi, aveţi dureri în piept, sunteţi obosit sau aţi slăbit mult, mergeţi la medic.