Al treilea val și virusul mutant ne vor îngenunchea. Sistemul de sănătate din România, complet nepregătit
Noul an începe cu valul trei al pandemiei. Sunt multe necunoscute, o dată cu noua mutaţie a virusului care a blocat Europa, dar ce ştim sigur este că sistemul nostru de sănătate va intra complet nepregătit în această etapă. Vom putea evita dezastrul doar dacă respectăm regulile de sărbători.
De Valentin Stan la 23.12.2020, 00:50- Oficialii de la noi dau asigurări că noua tulpină este ţinută sub control
- Doar că spitalele Covid deja fac faţă cu greu
Secţii ATI arhipline, mii de îmbolnăviri zilnice şi medici la capătul puterilor. Asta am văzut în ultimele luni. Iar specialiştii în sănătate publică ne avertizează că va fi mult mai rău de luna viitoare. Şi spun că valul trei al pandemiei va veni mai repede, din cauza noii tulpini a virusului.
Răzvan Cherecheş, specialist în sănătate publică: Doar cu actualele reguli in vigoare, in perioada sarbatorilor de Craciun va creste interactiunea sociala si vom avea in ianuarie o explozie a numarului de cazuri. Tinand cont de cum se imprastie virusul eu sunt convins ca in momentul asta avem si noi in Romania noua tulpina care se imprastie cu entuziasm, dar este imposibil sa ne dam seama pentru ca noi nu facem secventierea genetica a ARN-ului viral.
Când începe valul trei al pandemiei
Noua tulpină a fost descoperită de medicii britanici pe 14 decembrie. O săptămână le-a luat guvernelor din Europa, inclusiv cel al României, să anuleze zborurile spre Marea Britanie. În tot acest timp, zeci de mii de români s-au întors în ţară din Regat. Iar efectele respectării sau nerespectării restricţiilor în timpul sărbătorilor de iarnă se vor vedea abia undeva spre jumătatea lunii ianuarie.
Emilian Popovici, epidemiolog: Aşa-numitul "lucky virus" sau virus norocos, care prinde un moment favorabil pentru a se raspandi şi scăderea nivelului de măsuri poate să fie considerat un astfel de moment favorabil.
Oficialii de la noi dau asigurări că noua tulpină este ţinută sub control.
Raed Arafat, şeful DSU: Noi măsurile le-am luat cand le-au luat alte tari. Asteptam sa vedem care sunt informatiile care vin de la Comisia Europeana, dar nu se impune alt tratament la acest moment. Dacă creşte numarul infectatilor, clar o sa fie un impact mai mare pe sistemul sanitar si o sa creasca si numarul persoanelor care au nevoie de terapie intensiva.
Citește și:Doar că spitalele Covid deja fac faţă cu greu. Noul val al pandemiei ar putea să le închidă de tot.
Beatrice Mahler, manager spitalul Marius Nasta: Avem zilnic toate paturile ocupate. Probabil mult mai multe spitale ar trebui sa isi directioneze serviciile medicale catre asistenta pacientului Covid. Mult mai multe decat au fost in aceste 8 luni. Vom avea victime pe ambele laturi, atat covid si noncovid pentru ca accesul la asistenta medicala este scazut in aceasta perioada.
În ultimele 24 de ore, 5.000 de români s-au îmbolnăvit de COVID19. Asta înseamnă 21% din totalul testelor făcute de medici.