Alcoolismul, boala la care sunt vulnerabile femeile de carieră
Un semnal de alarmă îl trag medicii psihiatri! Consumul psihic le conduce tot mai des pe femeile de carieră spre consumul de alcool. Sunt mai vulnerabile decât bărbaţii şi devin mai uşor dependente, spun doctorii.
De Redactia Observator la 18.11.2018, 22:02Un semnal de alarmă îl trag medicii psihiatri! Consumul psihic le conduce tot mai des pe femeile de carieră spre consumul de alcool. Sunt mai vulnerabile decât bărbaţii şi devin mai uşor dependente, spun doctorii
În puţinele centre de terapie ajung cazuri tulburătoare. Femei de succes a căror viaţă a fost complet schimbată din cauza abuzului de alcool.
”Sunt Elena, sunt alcoolică în recuperare. Ultima mea beţie a fost de 11 zile, neîntrerupte. Nu mai conta nimic, nimeni, viaţa mea nu mai conta, mă trezeam noaptea ca să beau, dimineaţa intram în sevraj. Am avut un accident cu maşina, m-am răsturnat, eram băută, aveam o alcoolemie aproape de comă. Am simţit atunci că dacă eu nu mă iubesc pe mine, cineva de sus mă iubeşte”.
Elena a început să numere zilele fără alcool în 2014, când nu mai avea nimic din ce construise până atunci.
Ca o ironie amară, ea este absolentă de psihologie, dar nu a putut să se ajute singură. În doar un an, a ajuns la dipsomanie, cea mai gravă formă de alcoolism.
ELENA: Ai o zi stresantă, o zi la muncă foarte grea, vii acasă, bei un pahar de vin, te relaxezi. Mi-am dat seama că sunt alcoolică când nu m-am mai putut opri la primul pahar. E o boală progresivă şi organismul, mai ales la femei, se degradează foarte repede. E o boală letală. alcoolul te vrea mort, asta e esenţa. Şi, înainte să te vadă mort, te vrea dement. Îţi ia tot, casa, familia, prietenii E o boală a negării. Mi-a fost foarte greu să accept.cum dom'le. Eu să fiu alcoolică? Terminaţi cu prostiile!
La spitalul Socola din Iaşi, medicii sunt uluiţi. Femei de carieră, bine poziţionate în societate, vin să se interneze pentru a scăpa de dependenţă.
ANDREEA NESTE, medic specialist psihiatru: Sunt cam cu 20 % mai multe decât anul anterior. Majoritatea spun că ele nu sunt dependente, sunt depresive. Pentru că soţul nu mă înţelege, le ceartă tot timpul, pentru că la serviciu am un şef care ţipă, care e stresant, copiii nu mă mai ascultă. Vin la internare şi pacienţi intelectuali, chiar intelectuali la modul superlativ. De curând am avut o pacientă de 46 de ani care lucrează în mediu universitar, ajunsă într-o stare deplorabilă. O pacientă care lucra foarte multe ore pe zi, de dimineaţa până seara.
Studiile arată că femeile, mult mai vulnerabile decât bărbaţii, sunt şi mai predispuse depresiei şi anxietăţii. Şi ajung mai uşor să fie dependente de alcool.
Din păcate, în România sunt doar 50 de centre de terapie şi doar 500 de oameni recunosc că au o problemă.
RADU: La noi, alcoolismul e văzut fie ca un păcat, ca un viciu care vezi doamne, s-ar putea rezolva cu voinţă. Voinţa este nulă când vine vorba de factorul care creaază dependenţa.
Alcoolismul distruge creierul şi poate provoca alte 200 de maladii. Statisticile arată că 10 la sută dintre români suferă de această boală.