Andreea Raicu și lunga luptă cu depresia: ”Cu cât îți pui mai multe măști, cu atât depresia va fi mai mare”
Statisticile arată că unu din patru români are o problemă de sănătate mintală, iar, anual, aproape un milion de oameni, din ţara noastră, sunt diagnosticaţi cu depresie. Dezvăluirile și sfaturile Andreei Raicu, în acest interviu video.
De Redactia Observator la 01.04.2019, 14:06Statisticile arată că unu din patru români are o problemă de sănătate mintală, iar, anual, aproape un milion de oameni, din ţara noastră, sunt diagnosticaţi cu depresie. Mai mult decât atât, datele actuale arată că în 2020, depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate, la nivel mondial, după afecţiunile cardiovasculare. Persoanele care au trecut prin depresie spun că primul pas spre vindecare este să vorbeşti despre asta. Andreea Raicu a avut acest curaj, dovedind că nici măcar frumuseţea, succesul sau strălucirea pe care ţi-o dau reflectoarele nu sunt suficient de puternice pentru a ţine departe această boală. Dezvăluirile și sfaturile Andreei Raicu, în acest interviu video.
ANDREEA RAICU: Atata vreme cat noi avem niste nevoi care nu sunt indeplinite, acest lucru duce la frustrare, care se transforma in anxietate, care mai tarziu se tranforma in depresie. Noi nu suntem constienti de nevoile noastre pentru ca, in primul rand, nu am fost invatati, ba chiar mai mult am fost obligati sa le reprimam pentru ca un om care are nevoie, e un om neputincios. si atunci primele semnale pe care ni le da corpul sunt cele fizice, nu cele emotionale. Sa te intrebi daca esti happy, sa te intrebi daca esti fericit in momentul asta, sa te intrebi - cum ma simt, e prima intrebare pe care orice om poate sa si o puna. De foarte multe ori, cand vorbim despre problemele noastre, reusim sa ne gasim singuri raspunsuri. In momentul in care afli cum te simti poti sa faci ceva pentru nevoia ta daca exista una.
Este primul pas. Al doilea este. să ceri ajutor pentru următorii.
ANDREEA RAICU: E vital pentru noi sa mergem la un specialist, fie ca e vorba de un psiholog. Un terapeut nu da sfaturi, un terapeut nu face conversatie cu tine, nu iti gaseste solutii, nu iti da directii, ci iti creeaza spatiul in care sa, cu ajutorul intrebarilor pe care ti le adreseaza, sa poti sa iti dai singur raspunsuri. E foarte important sa ai prieteni pentru ca aceasta conexiune ne face sa ne simtim bine cu noi, sa nu ne izolam.
Dar nu toată lumea se simte pregătită pentru şedintele de terapie. Există variante şi pentru asta. Scrisul este una dintre ele. Scrisul pentru tine, despre probeleme tale. Aşa vei avea o viziune de ansamblu şi poţi găsi rezolvarea pe care nu o vedeai înainte.
ANDREEA RAICU: Scrisul in jurnal este o metoda terapeutica fantastica. eu folosesc aceasta metoda foarte des. Umplu pagini intregi fara sa ma gandesc la absolut nimic, pana cand ajung la o concluzie pentru ca lucurile se leaga atunci cand iti iei spatiu si timp si scrii, cand le vezi asternute pe hartie, lucurile se schimba. De cele mai multe ori, mi-am dat niste raspunsuri senzationale pentru ca ai spatiu, ai timp si esti tu cu gandurile tale, fara nimeni care sa te judece sau sa iti dea un feed back. Pentru ca de multe ori oamenii iti dau un feed back conform experientelor, felul in care au fost crescuti si nu e relevant.
Un alt pas important spre vindecare este să începi să te redescoperi şi să te iubeşti. Sună a clişeu dar aşa este. Pentru că vindecarea vine din interior. Cum facem asta?
ANDREEA RAICU: O alta metoda care ma ajuta este meditatia contemplativa - adica stau dimineata cu mine sau seara, in liniste si dupa ce fac cateva respiratii ca sa fiu prezenta, incep si ma intreb cum ma simt. E ca si cand as intreba un om pe care il iubesc foarte mult si fata de care sunt foarte interesata - ce face, cum se simte, ca sa pot sa vin in ajutorul lui.
Andreea a trecut prin toate astea. Şi a descoperit soluţiile pe rând.
ANDREEA RAICU: Calatoream foarte mult si un prieten de al meu mi-a zis: ”tu fugi, de asta calatoresti atat de mult”. Avea dreptate, pentru ca de multe ori credeam ca daca am sa plec undeva, plec departe de probleme. Nu, problemele sunt cu tine oriunde te duci, chiar si in paradis. Sunt multi oameni care zic: ”gata, imi schimb viata, ma mut acolo si o sa se schimbe totul”. E gresit, vei pleca odata cu problemele tale.
Nici masca fericirii şi a vieţii perfecte nu funcţionează. Nici măcar ca autosugestie.
ANDREEA RAICU: Cu cât îți pui mai multe măști, cu atat acest gol de integritate, diferenta dintre ceea ce simt si ceea ce arat e mai mare, cu atât depresia o să fie mai mare și va fi mult mai greu să revenim.
(Reporter): Tu acum ești fericită?
(Andreea Raicu): Da! Ce mă ajută să fac asta e pentru că accept. Trebuie sa raman mereu in contact cu mine, pentru ca daca nu raman in contact cu mine si ma conectez la lumea exterioara, pierd contactul si atunci nu mai stiu care sunt nevoile, nu mai stiu ce vreau si atunci devin nefericită!