Sub protecţia anonimatului, pacienţii celui mai mare spital din Alba pot spune dacă li s-a cerut şpagă
Pacienţii care ajung la Spitalul Judeţean Alba pot spune sub protecţia anonimatului dacă sunt mulţumiţi de condiţiile din spital sau dacă medicii şi asistentele le-au cerut bani.
De Redactia Observator la 16.10.2019, 17:19Pacienţii care ajung la Spitalul Judeţean Alba pot spune sub protecţia anonimatului dacă sunt mulţumiţi de condiţiile din spital sau dacă medicii şi asistentele le-au cerut bani.
Mai multe aparate care înregistrează experienţele lor au fost montate pe secţiile unităţii medicale.
Diana Marza - manager spitalul din Alba Iulia: Am inceput sa implementam la sfârşitul lunii septembrie. Asteptam sa se incheie luna ca sa putem da o situatie statistica la nivel de fiecare sectie.
Pe lângă aparatele care înregistrează incidenţa şpăgii în spital, pe secţii au fost montate şi câteva sisteme care arată nivelul de satisfacţie general al pacienţilor.
Aceştia pot "spune" cu ajutorul unor emoticoane ce părere au despre condiţiile din spital şi despre atitudinea generală a medicilor şi cadrelor medicale.
Dan Chisnoiu - medic spitalul din Alba Iulia: Multi dintre colegii nostri se plâng ca se pune o stigma din cauza sistemului si multi cred ca suntem vizati de aceste aparate. Dar ideea nu cred ca este aceasta. Din punctul meu de vedere al medicului cat si al personalului medical e o initiativa buna. E ok ca lumea are senzatia unei transparente mult mai bune.
Potrivit unui raport realizat în cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sănătăţii, în perioada ianuarie - septembrie, 24 de pacienţi ar fi sesizat că în spitalul din Alba Iulia li s-au solicitat bani sau atenţii de către personalul medical. Asta în condiţiile în care lunar sunt internaţi mii de pacienţi.
Pacient: Am vazut ca pastreaza o distanta chiar daca sunt foarte amabili, si asistentele la fel. Nici nu am avut curajul sa ofer ca am vazut ca au luat in serios, dar am senzatia ca nici in trecut nu cereau.
Conducerea spitalului din Alba speră că în acest fel, pacienţii vor pleca mulţumiţi iar tradiţia atenţiilor pentru cadrele medicale va dispărea în timp.
Într-un clasament făcut de Ministerului Sănătăţii, cei mai mulţi pacienţi care au recunoscut că li s-a cerut şpagă sau au dat de bunăvoie au fost internaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.