Aplicaţia de mobil care ajută pacienţii cu diabet din România. Cât costă dispozitivul plătit integral de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
Pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1 pot duce o viaţă normală cu ajutorul unei aplicaţii de mobil. Medicii montează un dispozitiv pe braţul bolnavilor, iar aplicaţia primeşte date precise legate de nivelul glicemiei şi trimite o notificare pe telefonul utilizatorului ori de câte ori parametrii sunt depăşiţi.
De Redactia Observator la 17.11.2022, 08:13La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa cazurile de diabet zaharat de tip 1 au crescut alarmant în ultima perioadă, mai ales în rândul tinerilor. Pentru a-i ajuta, medicii au apelat la dispozitive moderne de monitorizare a glicemiei. Un astfel de aparat costă aproximativ 1.000 de euro, iar durata de viaţă este de un an de zile. Costurile sunt suportate integral de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Cele mai frecvente simptome ale diabetului zaharat de tip 1
"Utilitatea lui este pentru partea de calitate a vieţii pacientului, care poate să se monitorizeze mai bine şi se poate preveni scăderile bruşte de glicemie şi creşterile bruşte ale glicemiei. Pe aplicaţie îi arată cu săgeţi, una, două sau trei, cât de repede o să scadă glicemia, iar atunci poate să prevină", a declarat Paula Avram, Spitalul Județean Bistrița.
"Mă simt foarte ok, este mult mai uşor de folosit, sunt mult mai exacte valorile şi mă ajută pentru a avea o viaţă mai bună", spune un pacient. Diabetul este diagnosticat destul de târziu în multe cazuri pentru că bolnavii nu cunosc simptomele acestei boli şi le trec cu vederea. La diabetul de tip 1, de exemplu, cele mai frecvente simptome sunt foamea, oboseala nejustificată, urinarea frecventă, setea excesivă şi vederea înceţoşată.