Avertismentul unui medic despre valul 5 - Omicron - şi ce va urma. "Nici nu o să ştim cum ne cheamă, va fi haos"
Un medic de familie din Sibiu anunţă că valul cinci – Omicron - ”a venit”. ”În câteva săptămâni nici nu o să ştim cum ne cheamă, va fi haos”, afirmă medicul. Acesta susţine că ”singurul lucru pe care îl ştim este să urlăm în numele libertăţii”.
De Redactia Observator la 29.12.2021, 15:44”Gata, a venit, în câteva săptămâni nici nu o să ştim cum ne cheamă. Va fi haos. Pregătiţi nu suntem. Măsuri nu suntem în stare să luăm”, a scris, marţi seară, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu.
Acesta afirmă că ”singurul lucru pe care îl ştim este să urlăm în numele libertăţii”.
Cazurile de infectare cu covid-19 au crescut brusc
Institutul de Sănătate Publică a transmis, marţi, că, până în 26 decembrie, au fost confirmate în România 7.285 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 25 cu Omicron şi peste 5.500 cu Delta. Zece cazuri de infectare cu Omicron au fost confirmate în ultima săptămână, 72% dintre pacienţii infectaţi fiind vaccinaţi.
Alte 13 cazuri de infectare cu Omicron au fost anunţate, luni, de Minsterul Sănătăţii, ele urmând a se regăsi în raportul de săptămâna viitoare.
Grupul de Comunicare Strategică anunţă, marţi, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 1.100 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 67 de decese. În ziua precedentă au fost 566 de cazuri noi.
OMS a avertizat că Omicron ar putea copleşi sistemele de sănătate
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că varianta Omicron a coronavirusului ar putea copleşi sistemele de sănătate, chiar dacă studiile sugerează că declanşează o boală mai uşoară, potrivit The Guardian.
Franţa a raportat aproape 180.000 de cazuri în 24 de ore, un record, iar Marea Britanie 138.831 de cazuri.
Managerul OMS Europa pentru Covid, Catherine Smallwood, a avertizat: „O creştere rapidă a Omicron... chiar dacă este combinată cu o boală uşoară, va duce în continuare la un număr mare de spitalizări, în special în rândul grupurilor nevaccinate, şi va provoca perturbări pe scară largă a sistemelor de sănătate şi a altor servicii critice”.
Totuşi, OMS a evidenţiat scăderea cu 29% a incidenţei cazurilor observate în Africa de Sud - ţara care a raportat prima variantă la OMS pe 24 noiembrie.
Datele din Marea Britanie, Africa de Sud şi Danemarca - care în prezent are cea mai mare rată de infecţie per persoană din lume - sugerează că există un risc redus de spitalizare pentru Omicron în comparaţie cu Delta.
Au fost necesare date suplimentare pentru a înţelege severitatea Omicron în ceea ce priveşte markerii clinici, inclusiv utilizarea oxigenului, ventilaţia mecanică şi moartea. De asemenea, mai multe date au fost necesare pentru a se stabili dacă severitatea bolii ar putea avea legătură cu infectarea anterioară cu Covid sau cu vaccinarea.
Sursa: News.ro