Mii de copii născuţi cu mici şanse de supravieţuire, salvaţi de medicii pasionaţi din România
Mii de copii vin pe lume anual în România cu o greutate de nici un kilogram și cu zero șanse de supraviețuire. Destinele lor sunt miraculos transformate datorită neonatologilor și pediatrilor care se luptă pentru fiecare viață.
De Redactia Observator la 08.03.2020, 13:21- Viața lor depinde de pricepere și de tehnologie.
- Miracolul are loc în secții în care aparatura obligatorie.
Mii de copii vin pe lume anual în România cu o greutate de nici un kilogram și cu zero șanse de supraviețuire. Destinele lor sunt miraculos transformate datorită neonatologilor și pediatrilor care se luptă pentru fiecare viață. Miracolul are loc în secții în care aparatura absolut obligatorie nu a mai fost înnoită din bani de la buget de peste un deceniu.
Pentru ei niciun efort nu trebuie să ni se pară prea mare. Nicio economie în buzunar nu trebuie să ni se pară mai importantă și nicio vacanță mai atractivă. Pentru ei plâng mame, se roagă bunici și se luptă medici și asistente. Viața lor depinde de pricepere și de tehnologie.
Conf. Univ Dr. Manuela Cucerea, şef secţie neonatologie Tg. Mureş: Aceste echipamente funcționează non-stop din anul 2004, au în jur de 80 de mii de ore de funcționare. Foarte multe au fost echipamente fiabile, dacă le folosim de 16 ani. Este ceea ce avem.
Și cu ceea ce au, și cu ceva aparate donate de iubitori de copii, echipa de opt medici de la Clinica Neonatolgie a Spitalului Clinic Județean Târgu Mureș reușește să salveze aproape 90 la sută din bebelușii a căror viață atârnă de un fir de păr.
Sufletul Clinicii este doamna conferențiar universitar doctor Manuela Cucerea, omul care se zbate pentru bebeluși, caută donații și formează viitori medici… de copii.
Conf. Univ Dr. Manuela Cucerea, şef secţie neonatologie Tg. Mureş: În Secția de Terapie Intensivă Neonatală de la Tg. Mureș, de fapt în Centrul Regional de Terapie Intensivă Tg. Mureș, trec între 300 și 400 de copii, pacienți critici, ceea ce înseamnă patologie extrem de gravă. Avem foarte mulți pacienți, foarte mulți copii cu greutate extrem de mică la naștere și foarte mulți copii cu patologie cardiacă. Pentru ca ei să aibă șanse mai mari la viață, Fundația Mereu Aproape a donat la Târgu Mureș mai multe echipamente medicale. Un incubator hibrid, care poate fi folosit ca incubator dar și ca masă radiantă, util copiilor cu perioadă de gestație mică… Au nevoie de condiții speciale de supraviețuire, o temperatură constantă, o umiditate, o monitorizare a oxigenoterapiei.
Incubatorul are și ceva special: o mică boxă în care bebelușul poate auzi vocea mamei lui. Sau muzică.
Conf. Univ Dr. Manuela Cucerea, şef secţie neonatologie Tg. Mureş: Aici avem o masa de resuscitare, un echipament destinate sălilor de naștere, este de ultimă generație, asigură încălzirea nou-născutului atât de sus cât și salteluța și este un echipament foarte complex.
Fundația Mereu Aproape a mai oferit Secției Clinică Neonatologie din Târgu Mureș un ventilator neonatal cu ventilație convențională și cu frecvență înaltă, o masă radiantă pentru sălile de naștere și un bilirubinometru.
Conf. Univ Dr. Manuela Cucerea, şef secţie neonatologie Tg. Mureş: La prematurii extrem de mici este nevoie de acest echipament performant pentru supraviețuire. Din păcate, echipamentul medical este extrem de scump și dotările din maternități lasă de dorit.
Donația pentru Târgu Mureș, în valoare de peste 78 de mii de euro, face parte din proiectul pe care fundatia îl derulează în Campania Vreau să ajut cu sprijinul unui donator. Acest om a încredințat echipei Mereu Aproape 270 de mii de Euro pentru a ajuta copii din România.
Timișoara, Petroșani și Târgu Mureș sunt pe lista centrelor beneficiare iar până la finalul lunii se adaugă Iași și Craiova. Și cum în România nu există secție de neonatologie sau pediatrie care să nu aibă nevoie de echipament medical nou, oricine dorește să se implice poate lua legătura cu Fundația Mereu Aproape.