Bolnavii de hepatita C, fără tratament. Preocupate de pandemia de Covid, autoritățile amână decizii care ar putea salva vieți
Valul 4 al pandemiei îi pune în pericol pe bolnavii de hepatita C. Aceştia au rămas fără tratament decontat prin CAS din cauza autorităţilor care, preocupate de pandemia COVID, amână deciziile importante pentru sănătatea celor care suferă de alte boli. Problema este că tratamentele moderne pentru Hepatita C sunt scumpe şi majoritatea celor infectaţi nu şi le pot permite.
De Cristina Oprea la 02.11.2021, 16:49Hepatita C nu este o condamnare, iar pacienţii depistaţi la timp se pot vindeca fără probleme. Condiţia este ca boala sa fie descoperită şi tratată la timp. În ultimele luni, însă, bolnavii stau şi aşteaptă tratamentul.
Cristina Oprea, reporter Observator: ”În luna iulie, campania de screening a ajuns la Sadova. Din 500 de persoane testate, 10 au fost depistate cu hepatita C. Pentru fiecare tratamentul trebuia început chiar de atunci”.
Gindrovel Dumitra, medic de familie: ”Amânarea tratamentului, dacă pentru unii nu înseamnă nimic, pentru alții înseamnă trecerea de la hepatită cronică la ciroză hepatică”.
Bolnavii așteaptă de luni bune tratamentul pentru hepatita C
- Reportaj Observator. Din 7 bolnavi Covid doar unul mai trăieşte după 14 zile la Marius Nasta. Medic: "Intubam şi...
- ÎPS Teodosie, despre COVID și vaccinare: "Este o armă biologică oarecum. Binele nu se face cu forţa" | De ce...
- Bebeluş de o lună, vaccinat anti-COVID în loc să fie imunizat împotriva hepatitei, în Turcia. Dr. Kurugöl s-a...
Dacă în privinţa screeningului pentru hepatita cronică lucrurile stau ceva mai bine decât în anii trecuţi, problema tratamentului nu pare să aibă o rezolvare imediată.
Carmen Oancea, responsabil proiect: ”Testele noastre dau rezultatele pe loc. Noi creăm conexiunea ulterioara cu specialiști pentru a asigura monitorizarea ulterioară a pacientului și ajungerea la tratament”.
Dan Gheonea, rector Umf Craiova: ”Avem nevoie de autoritățile statului de deblocarea procesului de tratament antiviral”.
Medicii le cer autorităților să nu ignore celelalte afecțiuni când gestionează pandemia de Covid
Deşi pandemia este principala problemă a momentului, medicii spun că autorităţile nu ar trebui să uite de celelalte afecţiuni grave.
Gindrovel Dumitra, medic de familie: ”Excesul de mortalitate din pandemie se datorează și din cauza inaccesibilității sistemului sanitar de către alți bolnavi”.
Dacă programul de tratament pentru Heptatita C nu va fi deblocat luna aceasta, bolnavii ar putea primi medicamentele abia în februarie. Din păcate, fără fonduri de la CAS, costul ridicat al medicamentelor le face inaccesibile multora dintre bolnavi.