Calitatea spermei este afectată mai multe luni la bărbații cu Covid. Cât timp rămân scăzute numărul de spermatozoizi și motilitatea
Reuters prezintă un rezumat al unor studii recente despre COVID-19. Acestea includ cercetări care necesită studii suplimentare pentru a confirma concluziile și care nu au fost încă certificate prin evaluarea inter pares.
De Redactia Observator la 21.12.2021, 13:11Infecțiile cu Omicron nu sunt mai puțin severe decât cele cu Delta, potrivit unor date preliminarii din Marea Britanie
Infecțiile cu varianta Omicron nu par mai puțin severe decât infecțiile din Delta, potrivit unor date preliminarii din Marea Britanie, relatează Reuters. Cercetătorii de la Imperial College din Londra au comparat cazurile a 11.329 de persoane infectate cu Omicron, confirmate sau probabile, cu cazurile a aproape 200.000 de persoane infectate cu alte variante. Până acum, conform unui raport emis înainte de evaluarea inter pares și actualizat luni, medicii nu au „nicio dovadă că Omicron ar avea o severitate mai redusă decât Delta, fie după proporția de persoane testate pozitiv care raportează simptome, fie după proporția de cazuri care necesită îngrijiri spitalicești după infecție”, scrie Reuters.
Eficacitatea vaccinurilor disponibile în Marea Britanie împotriva formelor simptomatice cu Omicron a variat de la 0% la 20% după două doze și de la 55% la 80% după o doză de rapel. Totodată riscul de reinfectare cu Omicron este estimat a fi 5,4 ori mai mari decât cel de reinfectarea cu Delta. Un studiu efectuat înainte de apariția tulpinii Omicron estimează că o infecție cu SARS-CoV-2 oferea o protecție de 85% împotriva unei a doua infecții timp de 6 luni, în timp ce „protecția împotriva reinfectării cu Omicron oferită de infecția anterioară poate să fie de până la 19%.”
Calitatea spermei este afectată luni de zile în cazul bărbaților bolnavi de Covid. Numărul de spermatozoizi și motilitatea rămân scăzute
Calitatea spermei este afectată luni de zile după recuperarea din boala COVID-19, au descoperit cercetătorii. Sperma în sine nu era infecțioasă, potrivit acestora. Din 35 de bărbați care au furnizat mostre în termen de o lună după ce au avut o formă simptomatică de COVID, reducerea motilității spermatozoizilor a fost evidentă la 60% dintre ei, iar numărul de spermatozoizi a fost redus la 37%.
Pentru studiul publicat luni în revista Fertilitate și Sterilitate, au fost obținute mostre de spermă de la 120 de bărbați belgieni cu o vârstă medie de 35 de ani, la 52 de zile după ce simptomele de COVID-19 le-au dispărut. Dintre 51 de bărbați testați la între una și două luni după recuperare, 37% aveau motilitate redusă a spermatozoizilor și 29% aveau un număr scăzut de spermatozoizi. Dintre 34 de bărbați care au furnizat probe de spermă la cel puțin două luni după recuperare, motilitatea spermatozoizilor a fost afectată la 28%, iar numărul de spermatozoizi a fost scăzut la 6%. Severitatea infecției cu COVID-19 nu a fost corelată cu caracteristicile spermei.
„Cuplurile care doresc să aibă copii ar trebui să fie avertizate: calitatea spermei după infecția cu COVID-19 poate fi suboptimă”, au concluzionat cercetătorii. „Timpul estimat de recuperare este de 3 luni, dar sunt în curs de desfășurare studii suplimentare pentru a confirma acest lucru și pentru a determina dacă s-au produs leziuni permanente la o minoritate de bărbați”.
Molecula neutralizantă care ar putea fi mai ieftină de produs decât anticorpii
O moleculă experimentală care neutralizează coronavirusul în același mod în care funcționează anticorpii poate fi mai ieftină și mai ușor de produs, potrivit unui nou studiu. Molecula aparține unei clase de compuși cunoscuți sub numele de aptameri. Deoarece sunt fabricați din ARN sau ADN, aptamerii sunt mai ușor de sintetizat decât anticorpii pe bază de proteine care pot fi produși doar în celulele vii, potrivit cercetătorului Julian Valero de la Universitatea Aarhus din Danemarca.
Asemenea anticorpilor, aptamerii se atașează de proteine - în acest caz, proteina spike de pe suprafața virusului. Un studiu publicat în PNAS arată că în experimentele efecutate în laborator, aptamerul se leagă strâns de proteina spike a coronavirusului, împiedicându-l să pătrundă în celulele umane. Aptamerii inhibă variantele anterioare ale virusului, inclusiv Delta, au spus cercetătorii. Ei plănuiesc teste pentru a vedea dacă recunoaște și se poate lega de varianta Omicron.
Utilizarea aptamerilor la oameni este încă departe, testele pe șoareci sunt abia la început. În schimb, „suntem mult mai aproape” să putem folosi aptamerul pentru a ajuta la diagnosticarea infecțiilor cu SARS-CoV-2. Sunt în curs de derulare experimente care compară utilizarea aptamerilor cu anticorpii din testele rapide pentru COVID-19 utilizate pe scară largă.