Antena Meniu Search
x

OMS, către populație: ”Anulați petrecerile de Crăciun și Revelion. Este mai bine decât să anulați o viață”

Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat oamenii să anuleze unele dintre planurile lor de vacanță pentru a proteja sănătatea publică, deoarece varianta Omicron se răspândește la nivel global.

de Redactia Observator

la 21.12.2021, 11:22

OMS, către populație: ”Anulați petrecerile de Crăciun și Revelion. Este mai bine decât să anulați o viață”
Tedros Adhanom Ghebreyesus - Profimedia

„Este mai bine să anulezi un eveniment decât să anulezi o viață” a spus șeful OMS, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că trebuie luate „decizii dificile”, relatează BBC.  O serie de țări au luat măsuri pentru a încerca să oprească răspândirea variantei, inclusiv prin impunerea restricțiilor de călătorie. În SUA, varianta Omicron este acum dominantă, reprezentând 73% din noile infecții.

Se așteaptă ca președintele Joe Biden să se adreseze națiunii marți, dar Casa Albă a spus că nu va impune carantină națională. Cel mai important expert în boli infecțioase din țară, doctorul Anthony Fauci, a avertizat că vacanțele de Crăciun vor crește cazurile de Omicron chiar și în rândul celor vaccinați cu schema în două doze. 

Americanii sunt sfătuiți să nu călătorească în peste 80 de țări care apar pe lista Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, inclusiv aproape toată Europa. Franța și Germania au impus restricții de călătorie din cauza Omicron, în timp ce Olanda a introdus o carantină strictă în perioada Crăciunului.

Petrecea de Revelion din Londra a fost anulată

Pe acelaşi subiect

În Marea Britanie, prim-ministrul Boris Johnson a declarat luni că guvernul trebuie să ”rezerve posibilitatea” de a introduce noi restricții în Anglia, dar nu a anunțat măsuri suplimentare. Petrecerile de Revelion din Trafalgar Square din Londra au fost anulate „în interesul siguranței publice”, a anunțat primarul londonez Sadiq Khan. Și Noua Zeelandă și-a amânat redeschiderea treptată a călătoriile internaționale cel puțin până la sfârșitul lunii februarie.

Omicron - detectată pentru prima dată în Africa de Sud în noiembrie - a fost clasificat drept „variantă de îngrijorare” de către OMS.

OMS: Avem dovezi că Omicron se răspândește semnificativ mai repede

Doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus luni că acum există dovezi că varianta Omicron „se răspândește semnificativ mai repede” decât versiunea dominantă anterioară, Delta. OMS a avertizat că ar fi „neînțelept” să se concluzioneze fără dovezi concrete că Omicron este o variantă mai ușoară.

„Toți ne-am săturat de această pandemie. Cu toții ne dorim să petrecem timp cu prietenii și familia. Cu toții dorim să revenim la normal”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dar toată lumea, „lideri și indivizi”, trebuie să ia decizii dificile pentru a-i proteja pe restul, inclusiv prin anularea sau amânarea evenimentelor. „Este mai bine să anulezi acum și să sărbătorești mai târziu decât să sărbătorești acum și să te întristezi mai târziu”, a spus doctorul Tedros.

Condițiile în care pandemia de COVID s-ar putea încheia în 2022

Potrivit șefului OMS pandemia s-ar putea încheia în 2022 dacă 70% din populația fiecărei țări de pe glob ar fi vaccinată până la jumătatea anului viitor. Totodată a mai spus că China, unde a început focarul în 2019, trebuie să furnizeze mai multe date despre origini, pentru a ajuta la politica viitoare de combatere a pandemiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » OMS, către populație: ”Anulați petrecerile de Crăciun și Revelion. Este mai bine decât să anulați o viață”