Antena LIVE

Care este diferența dintre răceală și gripă. Simptome, cauze şi tratament

Gripa și răceala sunt ambele boli respiratorii contagioase, dar sunt cauzate de virusuri diferite. Gripa este cauzată doar de virusurile gripale, în timp ce răceala poate fi cauzată de mai multe tipuri de virusuri, inclusiv rinovirusuri și coronavirusuri sezoniere. În general, gripa este mai severă decât răceala, iar simptomele sunt în mod tipic mai intense și încep mai brusc. 

De la 12.01.2024, 10:08
Shutterstock

Atât răceala cât și gripa sunt boli respiratorii. Gripa este potențial mult mai gravă, în special pentru copii și persoanele în vârstă. Medicii de familie nu recomandă antibioticele pentru gripă, deoarece nu accelerează recuperarea.

Poate fi ușor să confundăm răceala obișnuită cu gripa mai gravă atunci când ne ascundem sub plapumă și ne simțim mai rău. Dar cum putem face de fapt diferența între cele două? În timp ce răceala și gripa au în comun mai multe simptome, există modalități clare de a le diferenția, scrie Independent.

Ce este răceala. Simptome şi cauze

Atât răceala, cât și gripa sunt boli respiratorii cu simptome foarte asemănătoare. Cu toate acestea, simptomele pot fi mai puțin severe dacă suferiți de răceală.

Pe acelaşi subiect

„Răceala comună și gripa sunt afecțiuni diferite, dar deseori au aceleași simptome în stadiile incipiente. Durerea de cap, curgerea nasului sau durerea în gât”, spune profesorul Helen Stokes-Lampard, președintele Colegiului Regal al Medicilor Generaliști.

Primul semn al unei răceli poate apărea sub forma unei dureri de gât. Acesta va fi însoțit, de obicei, de un nas care curge și de o ușoară congestie a sinusurilor. Apoi, după câteva zile, este posibil să apară tusea, copiii fiind mai predispuși să aibă și febră. Deși nu este plăcut să experimentezi simptomele unei răceli, este posibil să te simți suficient de bine pentru a-ți continua activitățile normale de zi cu zi.

Răcelile se răspândesc extrem de ușor, mai ales atunci când petreceți mult timp în apropierea altor persoane. Germenii care se răspândesc prin tuse sau strănut pot supraviețui până la 24 de ore. Dacă sunteți în primele etape ale unei răceli, asigurați-vă că folosiți șervețele atunci când tușiți sau strănutați. De asemenea, spălați-vă pe mâini în mod regulat pentru a evita răspândirea germenilor.

Simptomele unei răceli, cum ar fi temperatura ridicată și oboseala, nu durează mai mult de șapte până la 10 zile la adulți și copii mai mari. În cazul copiilor cu vârsta sub cinci ani, răcelile pot dura până la 10-14 zile.

„În timp ce răceala comună și gripa pot fi foarte neplăcute, ele sunt rezultatul unor viruși. Ceea ce înseamnă că nu au leac. Pacienții le tratează acasă cu remedii simple de autoîngrijire”, subliniază profesorul Stokes-Lampard.

Orice persoană răcită trebuie să se odihnească mult. Să stea la caldură și să bea multe lichide pentru a evita deshidratarea.

Ce este gripa. Simptome şi cauze

Simptomele gripei sunt cam la fel ca cele ale răcelii, deși pot fi mai acute și se materializează rapid. „Diferența constă în faptul că gripa este potențial mult mai gravă, în special pentru copii și persoanele în vârstă. Tinde să lase oamenii să se simtă rău mult mai mult timp, uneori fiind nevoie de o săptămână sau două pentru a se recupera complet”, explică profesorul Stokes-Lampard.

Printre simptomele suplimentare pe care oamenii le pot experimenta atunci când suferă de gripă se numără febra, durerile de cap, durerile musculare, stomacul deranjat și greața. Dacă aveți gripă, atunci este mult mai probabil să vă simțiți foarte obosit și să nu vă puteți continua rutina zilnică ca de obicei.

Din cauza naturii imprevizibile a gripei, vaccinarea împotriva gripei este o măsură înțeleaptă dacă sunteți mai vulnerabil la această boală. Cei care sunt considerați cu risc ridicat, inclusiv persoanele care au peste 65 de ani, care sunt însărcinate sau care au o afecțiune gravă, sunt eligibile pentru un vaccin antigripal gratuit.

Dacă aveți gripă, simptomele pot începe să se atenueze după o săptămână. S-ar putea să vă simțiți în continuare slăbit pentru o perioadă mai lungă de timp. Cei care sunt clasificați ca fiind cu risc ridicat pot fi mai predispuși la dezvoltarea unor boli grave în urma unui episod de gripă.

Ca și în cazul răcelii, simptomele gripei pot fi adesea tratate de acasă prin multă odihnă și prin administrarea de medicamente pentru a vă scădea temperatura. Medicii de familie nu vă vor recomanda să luați antibiotice pentru gripă, deoarece, contrar credinței populare, acestea nu vă accelerează recuperarea.

„Antibioticele sunt medicamente folosite pentru a trata infecțiile cauzate de bacterii. Antibioticele nu funcționează împotriva infecțiilor cauzate de viruși, cum ar fi răceala și gripa”, scrie Health Service Executive of Ireland.

„Îi încurajăm pe pacienții bolnavi să se gândească bine dacă au nevoie să consulte un medic de familie. Pentru a minimiza posibilitatea de a transmite viruși, cum ar fi gripa, altor persoane, în special în grupurile de risc, cum ar fi cei cu afecțiuni pe termen lung sau femeile însărcinate”, spune profesorul.

În cazul în care simptomele gripei nu se ameliorează după șapte zile, atunci este recomandat să vă faceți o programare la medicul de familie.

Ți-a plăcut acest articol?

raceala gripa cauze simptome tratament
Întrebarea zilei
V-aţi interesat recent de modalităţi de refinanţare a creditului?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Acestea sunt cele mai periculoase orașe din lume. Infractorii mișună pe străzi
Fanatik.ro
Publicat 14.05.2024
Orașul din Europa care te plătește ca să mergi cu bicicleta. Banii îi...
Fanatik.ro
Publicat 13.05.2024
Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar
spotmedia.ro
Publicat 10.05.2024
Stațiunea blestemată din România. Este de o frumusețe rară, dar ascunde un...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Momente emoţionante la tribunal: un bărbat înjunghiat de fiica vitregă a cerut...
Adevărul
Publicat 13.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 15 mai 2024. Berbecii sunt sfătuiți să facă ce le place....
CaTine
Publicat 14.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest...
Click.ro
Publicat 13.05.2024
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să...
Useit
Publicat 14.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie....
Redacţia.ro
Publicat 14.05.2024
Vedeta care a organizat „petrecerea goală” de la Moscova, consiliată de...
libertatea.ro
Publicat 14.05.2024
Tot ce trebuie să știi despre Tyla, cântăreața care domină listele cu cele...
ZU
Publicat 14.05.2024
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Hello taste
Publicat 14.05.2024
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Deparinti
Publicat 14.05.2024
Situațiile în care un angajat poate cere salarii compensatorii când...
ziare.com
Publicat 13.05.2024
De ce Thalía continuă să o sune pe mama sa, care a decedat în urmă cu 13 ani....
Happy
Publicat 14.05.2024
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Medicool
Publicat 14.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024