Cazul Hexi Pharma se repetă. Dezinfectanţi cu probleme au ajuns în 30 de spitale din România
Scandalul dezinfectanţilor la fel de eficienţi ca apa de ploaie nu s-a terminat o dată cu dosarul Hexi Pharma. O nouă anchetă vizează unul din marii furnizori de biocide.
De Redactia Observator la 19.03.2019, 19:31Scandalul dezinfectanţilor la fel de eficienţi ca apa de ploaie nu s-a terminat o dată cu dosarul Hexi Pharma. O nouă anchetă vizează unul din marii furnizori de biocide. Inspectorii sanitari au descoperit că dezinfectanţii folosiţi în 30 de spitale din ţară nu aveau efect. Pe fir au intrat acum poliţiştii. Autorităţile au confiscat mii de litri de dezinfectant din spitale.
Au intrat din nou dubele poliţiei în depozitele a două firme ce produc şi distribuie spitalelor din ţară dezinfectanţi pentru suprafeţe şi instrumentar medical. În llfov şi Prahova, casele patronilor firmelor au fost răscolite în căutare de probe şi documente.
"Să vină mascaţii la mine acasă, la poartă, nu vă supăraţi pe mine, unde trăim?" a spus Alina Cruceanu, asociat în firma producătoare de dezinfectanţi din Ploieşti.
Cei doi producători au livrat produse care nu ar fi fost eficiente, spun inspectorii DSP. Dezinfectanţii au ajuns în 30 de spitale din ţară şi în saloane cosmetice. Printre ele şi două spitale de top din Bucureşti.
Plângerea penală a fost depusă chiar de responsabili din Ministerul Sănătăţii.
"Au fost verificate 15 produse biocide, trei dintre acestea prezentând neconformităţi cu privire la eficacitatea fungicidă" a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
Peste 5.000 de litri au fost retraşi din spitale.
"Colegii mei au ridicat documentele, produse, vor dispune expertize pentru aceste produse cu siguranta se vor dispune audieri" a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt la IGPR.
Substanţele erau folosite peste tot în spitale, de la sala de operaţie până la toalete şi salonae.
"Nu este vorba de bacterii. E candida albicas printre altele. Unul dintre aceste dezinfectante nu respecta ceea ce scria în prospect" a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
"Sunt infecţii care pot să dea complicaţii majore. Vorbim de infecţia sistemică, de sepsis şi o persoană imunodeprimantă poate să ajungă la fel de repede şi la deces" a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist.
Cazul e cu atât mai grav cu cât în România numărul infecţiilor nosocomiale s-a dublat în ultimii zece ani. Patronii firmelor incriminate exclud suspiciunile autorităţilor. Spun că produsele vândute au fost testate în laboratoare de top din Europa.
"Eu am mai fost controlată şi după scandalul cu Hexi Pharma, am avut controale peste controale şi mă vedeţi că tot aici sunt! Sunt atât de supărată încât cred că o să dau statul în judecată" a spus Alina Cruceanu, asociat în firma producătoare de dezinfectanţi din Ploieşti.
În 2016, Hexi Pharma - o firmă care deţinea monopolul pe piaţa biocidelor din România a fost implicată într-un imens scandal după ce s-a descoperit că dezinfectantele pe care le furniza spitalelor erau diluate chiar şi de două ori.
În România, curăţenia se face încă la întâmplare.