Ce este amigdalita. Cauze, simptome şi tratament
Atunci când eşti părinte, inevitabil, stai cu teama că micuţii pot face... roşu în gât. Şi asta pentru că şi noi, atunci când eram mici, eram chinuţi de amigdalele inflamate. Din ce cauză apare, dar şi cum tratăm roşul în gât aflaţi din materialul video de mai sus.
De Redactia Observator la 10.01.2024, 08:46Când ne gândim la bolile care ne-au chinuit copilăria, mulţi dintre noi ne aducem aminte de celebrul "roşu în gât". Iar dacă suntem părinţi deja, ne dăm seama că istoria se repetă: durerea chinuitoare care abia ne lasă să înghiţim mâncarea, care uneori se întinde până la urechi şi asezonează virozele de iarnă este de departe printre cele mai neplăcute simptome. Pănă la medic, mulţi încearcă să se autotrateze, şi cea mai mare greşeală este să luăm antibiotic fără ca acesta să fie prescris. Chiar şi în cazul amigdalitei însoţite de pete albe, doar medicul poate pune un diagnostic corect.
Ce este amigdalita
Amigdalita - aşa cum îi spune numele - este o inflamaţie acută a amigalelor, care se întâmplă fie din cauza virusurilor, fie din cauza bacteriilor. (carton, cand apare amigdalita)
Ioana Vodă, medic ORL: În general orice răceală, orice viroză dau roșu în gât, senzație de jenă în gât, majoritatea trec, fiind virale, cu un antiinflamator în 3/5 zile. Face foarte bine ceaiul cald, face foarte bine un prosopel cu spirt în jurul gâtului care să țină căldură. O angină pultacee cu puncte galbee, care e majoritar streptococică, se tratează de obicei cu antibiotic
Amigdalitele bacteriene sunt aşadar singurele care se tratează cu antibiotic. Analizele pot indica diagnosticul corect, dar şi anamneza făcută corect de un medic care îşi ştie pacientul.
Ioana Vodă, medic ORL: Patologia bacteriană se vede la o hemoleucograma care e gata în 15 minute și știm dacă e viroză sau bacterie. Vii dintr-o grădiniță în care jumătate de clasa a făcut amigdalita streptococică și avem aspectul cu puncte albe, totul roșu și limba afectată, pot să nu mai fac niciun exudat și știu că e streptococie. Dacă avem un băiat tânăr putem să vedem și cu ademopatiile mari și un cu totul alt aspect, nu este o amigdalita pultacee putem să ne gândim la amononuckeotya și să cerem analize
Cu toate acestea, nu este necesar ca la fiecare durere în gât să mergem la medic. Doctorul de familie poate ajuta părintele să îşi trateze copilul fără probleme, mai ales dacă durerea în gât NU este dublată de complicaţii. (carton complicatii).
Ioana Vodă, medic ORL: Când starea generală este bună părinții se pot uită singuri în gâtul copilului și pot să le dea ceaiuri, pastile de supt, ... și să vadă ce se întâmplă în 5 zile, dacă e din ce în ce mai bine nu mai fac nimic, dacă e din ce în ce mai rău ine la doctor
Amigdalitele determinate de virusuri sunt autolimitative, adică se vindecă de la sine. În cazul în care copilul face însă mai mult de trei amigdalite cu complicaţii care necesită tratament cu antibiotic (carton cand se recomanda amigdalectomia) sau în cazul în care acestea devin focar de infecţie în organism, se recomandă scoaterea acestora. Scoaterea sau micşorarea lor se recomanda şi celor care au amigdale sanatoase dar... prea mari.
Simptomele amigdalitatei. Recomandarea medicilor
Durerea de gât este un simptom care poate apărea într-un număr mare de infecţii virale, la fel şi apariţia punctelor purulente. Totuşi există situaţia în care observaţi pete albe pe amigdalele copilului - deşi se poate întâmpla şi în cazul adulţilor - care nu sunt însă însoţite de febră sau durere puternică.... acestea sunt depunerile de cazeum, amigdaliţii sau aşa-numitele pietre pe amigdale.... Acestea nu sunt altceva decât resturi alimentare acumulate în caverne, care sunt teoretic inofensive.
Singurul simptom care poate deveni suparator este mirosul neplăcut al gurii pe care astfel de pietre il pot da, sau o jenă în gât. Cu toate că internetul este plin de metode de scoatere a acestor pietre acasă, orice variantă care presupune "agresarea" amigdalelor prin stoarcere sau apăsarea cu beţe, poate deveni periculoasă. Ea poate răni zona din apropierea amigdaliţilor şi duce la supra-infectarea acestora. În mod normal amigdaliţii se mobilizeaza si elimină de la sine, dar îi puteţi "ajuta" făcând gargară cu apă sărată sau cu apă de gură.
În cazul în care vă jenează şi mirosul neplăcut vă deranjează foarte tare, o altă soluţie este vizita la medic care le poate extrage. Există totuşi situaţii in care intervenţia medicală este obligatorie şi nu opţională, şi anume atunci când apare durerea puternică, semn a unei suprainfectări. În cazul amigdalitelor cu punct de plecare de la o depunere de cazeum, este necesar tratamentul cu antibiotic. Şi o să închei cu o serie de sugestii care ar putea să vă ajute să nu ajungeţi la o suprainfectare: spălaţi-vă frecvent pe mâini, banal şi eficient, nu faceţi schimb de tacâmuri şi/sau spălaţi-le pe cele folosite în comun la temperatură mare, nu folosiţi niciodată periuţa de dinţi a altcuiva, iar în cazul unei infecţii a amigdalelor .... nu vă sărutaţi cu nimeni, măcar până se vindecă.