Antena Meniu Search
x

Video Înapoi la apa de la robinet. Descoperire îngrijorătoare în apa îmbuteliată în sticle din plastic: "Încă nu se ştie efectul lor"

Apa, consumată din PET-uri şi pe termen lung, poate afecta organele vitale. Cercetătorii americani au găsit în sticlele din magazine milioane de particule microscopice de plastic, într-o concentraţie mult mai mare decât se ştia până acum. Tot mai mulţi oameni iau în calcul apa de la robinet.  

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 09.01.2024, 20:28

Vezi și

50% dintre români cumpără apă îmbuteliată, iar pentru asta o persoană din cinci cheltuie lunar între 20 şi 100 de lei. Un studiu din Statele Unite a testat trei mărci de apă, printr-o tehnică ce foloseşte laserul.

  • Iulia Pop, reporter Observator: Tehnologia de ultimă generaţie i-a ajutat pe oamenii de știință să detecteze, în medie, 240.000 de fragmente de plastic la fiecare litru de apă. E de 100 de ori mai mult decât se ştia până acum. Nanoplasticele ajung în fluxul sanguin şi mai departe sunt distribuite spre organe, plămâni, inimă şi chiar creier.

În medie, un român bea 115 litri de apă îmbuteliată pe an, cu peste 70% mai mult față de un est european

  • Iulia Pânzaru, conferenţiar universitare la Facultatea de Farmacie: Problema cea mai mare e când se face un cumul de plastic în organismul nostru. Sunt nişte substanţe compuse din diferite forme şi compuşi din aceştia chimici. Partea bună este că sunt metabolizate. Avem enzime, avem specii active de oxigen, avem fluxurile care sunt în corpul nostru şi care cumva le dizolvă. Încă nu se ştie efectul lor concret asupra sănătăţii. 
Pe acelaşi subiect

O variantă la îndemână, din ce în ce mai recomandată, este apa de la robinet

  • Cristina Borca, doctor chimist: Are avantajul că este montorizată permanent. Este o apă dezinfectată şi nu-şi pierde calităţile prin depozitare. Avem metode foarte avansate de analiză de genul platformelor robotice care fac aceste determinări la nivelul microparticulelor. 
  • Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară: ICA a testat de mai multe ori apa de reţea. Apa de reţea este perfect potabilă, este foarte bine ţinută sub control de către producătorii de apă. Apa de reţea este sigură.

Aproape trei sferturi dintre români evită să bea apă de la robinet, iar opt din zece o folosesc doar pentru igiena personală sau pentru gătit.

Particulele microscropice de plastic pot intra în organism prin diverse căi

De cele mai multe ori le inhalăm sau ingerăm din alimente, băuturi, dar şi din produsele pe care le folosim zilnic, precum pasta de dinţi, luciul de buze sau hainele. Un alt studiu arată că, în fiecare săptămână, 5 grame de plastic ajung în corpul uman, echivalentul unui card de credit. 

O iniţiativă europeană prevede ca producătorii europeni să introducă 30% plastic reciclat în ambalajele din plastic până în 2030.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Înapoi la apa de la robinet. Descoperire îngrijorătoare în apa îmbuteliată în sticle din plastic: "Încă nu se ştie efectul lor"