Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ce este boala Lyme, afecţiunea de care suferă cântăreaţa Adda

Adda a anunțat că suferă de boala Lyme, o afecțiune foarte periculoasă dacă nu este tratată la timp. Artista a anunţat că se retrage o vreme din viaţa publică pentru tratament, dar le cere medicilor care i-au ratat diagnosticul să pună mâna pe carte. 

De la 17.02.2022, 16:54
WhatsApp
Adda suferă de două boli grave care i-au afectat creierul, după ce a fost diagnosticată greşit Instagram - Adda

Coşmarul Addei a început în urmă cu un an şi jumătate. Atunci, a ajuns la urgenţe cu o reacţie alergică severă. Pe corp îi apăruse o urticarie agresivă şi avea edem la nivelul gâtului. Artista a simţit dintr-o dată că nu mai poate respira. Au urmat clipe de panică. 

Însă artista a aflat acum, după un an jumătate de chin faptul că i s-a pus un diagnostic greşit. În realitate Adda suferă de Borelioza, cunoscută şi ca boala Lyme şi Bartonella.

Pentru că a fost depistată destul de târziu, afecțiunea i-a ajuns Addei în creier, motiv pentru care procesul de vindecare va fi unul şi mai dificil pentru artistă. Şi astfel, cântăreața a anunțat că se va retrage o perioadă din spațiul public.

Roxen, Bella Hadid, Justin Bieber, Ami Schumer sau Avril Lavigne sunt doar o parte din vedetele care suferă de aceeaşi afecţiune ca şi Adda. 

Pe acelaşi subiect

Ce este boala Lyme

Boala Lyme este o afecțiune bacteriană, transmisă de căpușele din genul Ixodes, insectă care transmite bacteria Borrelia burgdorferi. Deși majoritatea persoanelor mușcate de căpușe nu contractează boala Lyme, riscul de infecție crește pe măsură ce trece mai mult timp de la momentul mușcăturii. Pentru a evita complicațiile asociate bolii, este bine să știi care sunt primele simptome, care sunt stadiile bolii și în ce constă tratamentul.

Potrivit celor de la bioclinica.ro, boala Lyme apare dacă ești mușcat de căpușa contaminată cu Borrelia și dacă aceasta rămâne atașată de corp timp de 17- 48 de ore. Dacă descoperi pe piele o căpușă care pare umflată, este posibil să se fi hrănit suficient pentru a-ți transmite bacteria. Îndepărtarea căpușei cât mai repede este esențială pentru a preveni infecția.

Pentru a preveni boala Lyme, trebuie evitat pe cât posibil contactul cu solul, frunzele şi vegetaţia, în special în lunile mai, iunie şi iulie, când căpuşele nu sunt încă mature şi sunt greu de observat.

În evoluţia bolii Lyme au fost descrise trei etape: prima este reprezentată de o infecție localizată, urmând apoi etapa de infecție diseminată, culminând în final cu afectarea tardivă, cronică.

În general, diagnosticul este pus pe baza erupției cutanate și a prezenței celorlalte simptome specifice fiecărui stadiu al bolii Lyme. De asemenea, prezența durerilor musculare și paralizia unor mușchi ai feței pot întări diagnosticarea bolii Lyme. Totuși, cum nu toată lumea are simptome, iar unele persoane nu își amintesc să fi fost mușcate de căpușe, este necesară realizarea unor teste speciale de sânge. De asemenea, medicul poate vedea dacă sunt afectate articulațiile mari și va recomanda unul sau mai multe dintre următoarele teste: examen serologic pentru a determina IgM, IgG, IgA prin testele ELISA, imunofluorescenţă, proteina C reactivă şi  examen nespecific în funcție de simptome - leucogramă, TGP, electrocardiogramă, electroencefalogramă, tomografie computerizată (CT), RMN, examen neurologic sau oftalmologic.

Boala Lyme este tratabilă, mai ales dacă este detectată din vreme. De aceea, este recomandat să verifici pielea membrilor familiei după fiecare ieșire la pădure sau într-o altă zonă ierboasă. Astfel, vei putea preveni infecția, dacă insecta nu a pătruns în corp sau te vei putea trata, conform recomandărilor medicului, încă din primele stadii ale bolii.

Ce este bartonella

Bartonella, cunoscută şi ca boala ghearelor sau a zgârieturii de pisică este o boală infecţioasă, agentul patogen implicat implicat fiind Bartonella henselae.

Infecţia se produce prin inoculare cutanată ca urmare a unei zgârieturi sau muşcături de pisică, mai frecvent pui de pisică cu vârsta sub 6 luni. Contactul cu pisicile a putut fi evidenţiat la 90-95% din pacienţii cu boala ghearelor de pisică. Rezervorul zoonotic pentru B. henselae este reprezentat de pisici. Boală la pisici are o durată scurtă şi este asimptomatică. Puricii sunt consideraţi vectorii care transmit bacteria intre pisici. Nu s-a evidenţiat transmiterea interumană a infecţiei. Cele mai multe cazuri apar toamna sau la începutul iernii, posibil asociat cu creşterea numărului de pisici şi infestarea cu purici din timpul verii.

După inoculare, în 7 – 12 zile de la zgârietură apare prima leziune tegumentară. Limfadenopatia apare în 5 – 50 (medie 12 zile) zile de la apariția leziunii tegumentare și poate afecta unul sau mai mulți ganglioni.

Principalul simptom al bolii este reprezentat de limfadenopatie. Aceasta se poate asocia și cu manifestări sistemice: febră, cefalee, splenomegalie, lipsa poftei de mâncare.

Stabilirea diagnosticului se realizează pe baza datelor clinice (evidenţierea limfadenitei regionale acute sau cronice şi/sau a leziunii de inoculare), anamnestice (prezenţa în istoric a contactului cu pisici) şi de laborator (serologie pozitivă pentru B. henselae).

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

adda boala boala lyme cantareata ada balada sanatate
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024