Antena LIVE

Curs valutar

Ce este radonul şi cum poate creşte riscul apariţiei de cancer pulmonar. Una din 15 case are astfel de probleme

Nu are miros, nu îl simţim, însă efectele sale apar în timp. Numărul cazurilor de cancer pulmonar este legat, spun medicii, şi de concentraţia de radon din case. În întreaga lume, radonul este listat de Organizația Mondială a Sănătății drept a doua cauză principală de cancer pulmonar după fumat. Practic, respirăm un aer viciat care, in timp, ne afectează iremediabil. Puțini oameni ştiu ce este radonul şi îi şi preocupă acest subiect, mai ales în condiţiile în care izolarea locuinţelor, pentru facturi mai mici, e acum principalul obiectiv. 

De la 15.12.2022, 20:46
WhatsApp
Ce este radonul şi cum poate creşte riscul apariţiei de cancer pulmonar. Una din 15 case are astfel de probleme

Radu Motișan este un tânăr din Timișoara, preocupat mereu ca el şi familia să respire un aer sănătos, mai ales că are la dispoziţie şi senzori cu care să măsoare calitatea sa. S-a mutat recent într-o casă nouă şi atunci a început să se confrunte cu o problemă nouă: radonul.

Radu Motișan, fondator reţea monitorizare aer: Primele masurători au arătat că valorile au fost destul de mari şi am continuat să aflu mai multe despre această problemă. Am făcut toate actele necesare de la certificare energetică. Am crezut că sunt pe mâini bune, că totul a fost bifat şi mă mut într-o casă care e cum am vrut-o. Şi aşa a fost până am ajuns să văd şi aceste lucruri mai puţin vizibile şi mai puţin plăcute, cum a fost radonul. Valorile pe care mi le arată aparatele echivalează cum că aş fuma până la 10 pachete de ţigări pe zi, eu nefumător fiind cazul meu a fost cumva fericit, că am ajuns să ştiu că acesta e primul pas, dacă nu ştii vei fi în continuare expus fără să faci absolut nimic.

Radonul este un gaz, fără miros, fără gust, nu putem să-l vedem. În schimb, odată ce ajunge în proximitatea noastră, ne afectează sănătatea într-un mod ireversibil. 

Iulia Pop, reporter Observator: În locuinţele situate la demisol, parter sau la mansardă concentraţia radonului e mult mai mare faţă de cele situate la etajele superioare. În medie, una din 15 case are ceea ce este considerat un nivel ridicat de radon. Singura modalitate de a ști dacă locuinţa ta este afectată e să apelăm la firme specializate care să facă măsuratori, dar şi pe internet se vând astfel de senzori. Nu există teste medicale care să ne spună dacă am inspirat radon în concentraţii mari, dar nici tratamente care să elimine acest gaz din organism. Din păcate însă, expunerea la radon nu provoacă simptome, de aceea este în general trecută cu vederea. Simptomele apar abia după ce radonul a cauzat cancer pulmonar.

Pe acelaşi subiect

Cristian Oancea, Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara: Avem foarte mulţi pacienţi, cu cancer pulmonar, la care nu le găsim o cauză aparentă, nu sunt fumători, nu au avut o moştenire genetică şi vin cu cancer pulmonar şi în stadiu terminal şi la o analiză mai atentă ne dăm seama că poate e radonul, acest gaz inert care se trage din descompunerea uraniului şi care în vest este mai ridicat în sol. Şi azbestul îl inhalam şi în câţiva ani se creează această boala malignă. 

Puţini ştiu însă ce este radonul.

Ce spun localnicii: 

"Deci încă un motiv, pe lângă toate substanţele toxice care ne înconjoară, mai avem una despre care nu ştiam".

"Eu nu-s pe gaz... sunt pe electric. Nu, n-am auzit şi nu am avut probleme". 

"Nu ştiu detalii, dar ştiu că e un gaz". 

"Radon? Sau raton? Nu..."

Soluţii există. 

Radu Motișan, fondator reţea monitorizare aer: Singura soluţie e de a ventila aerul din interior, cea mai la îndemână e simpla deschidere a ferestrelor, ceea ce nu putem face când afară e foarte frig şi atunci există alte sisteme care fac această ventilare, dar cu recuperare de caldură. Am montat astfel de sisteme, două, care formează un coridor de aer, aerul e spălat în permanenţă, dar trebuie să mă orientez spre mai mult de atât. Tot ce am reuşit să fac a fost să-mi înjumătăţesc concentraţia de radon din casă. 

Medicii insistă pe prevenție

Cristian Oancea, Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara: Controalele periodice, mai ales când avem o tuse seacă fără cauză aparentă, dispnee, şuierat, o radiografie o dată pe an e bine să realizăm. 

România a fost obligată să facă o hartă a radonului şi să arate zonele unde concentraţia acestui gaz, în mod natural, e mai mare. Cartarea radonului şi identificarea zonelor cu probleme în apă şi sol au fost realizate de cercetătorii de la Univeristatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, în singurul laborator complex autorizat din România în domeniul radonului. Legislaţia din ţara noastră şi cea europeană prevede o limită permisă a radonului de 300 Bq/m3 (becquereli pe metru cub). 

Radu Motișan, fondator reţea monitorizare aer: Mai avem în textul de lege câteva valori menţionate, limite, recomandări, dar ele se pierd... nu avem cum să le măsurăm. Aşa cum avem de pregătit un dosar întreg când avem de cumpărat o locuinţă sau când constructorul o termină trebuie să facem o gramadă de certificări, nu ar plusa foarte mult în ceea ce priveşte costurile.   

Tot specialiştii de la Cluj au arătat că 20% din peste 300 de unităţi de învăţământ analizate în toată ţara concentraţia de radon depăşeşte valoarea maximă admisă, în unele cazuri chiar de 3 – 4 ori. 

Iulia Pop

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc. ...

cancer pulmonar gaze
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025